İYİ Parti Milletvekili Buğra Kavuncu, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Türkiye’deki çocukların içinde bulunduğu tabloyu “vahim ve utanç verici” sözleriyle değerlendirdi. UNICEF ve TÜİK verilerini paylaşan Kavuncu, 22,2 milyon çocuğun 7 milyonunun yoksulluk sınırında, 2 milyonunun ise derin yoksulluk içinde yaşadığını belirtti.
Kavuncu, bu rakamların Türkiye’nin çocuk politikalarındaki eksikliklerin göstergesi olduğunu ifade ederek, “Bu verileri bugün paylaşmaktan hicap duyuyorum” dedi. UNICEF araştırmalarına göre Türkiye’nin, çocuk yoksulluğunda AB ve OECD ülkeleri arasında Kolombiya’nın ardından ikinci sırada yer aldığını söyledi. OECD verilerine göre ise çocukların yüzde 24,6’sının açlık sınırında olduğunu aktardı.
Eğitim verilerine değinen Kavuncu, 2024 yılı itibarıyla 18,7 milyon öğrencinin örgün eğitimde bulunduğunu, ancak 612 bin çocuğun eğitim sisteminin dışında kaldığını açıkladı.
Çocukların suça sürüklenme ve mağduriyet oranlarının da arttığına dikkat çeken Kavuncu, TÜİK’in 2023-2024 verilerini hatırlatarak, “Güvenlik birimlerine getirilen çocukların karıştığı olaylarda yüzde 10 artış var. 280 bin çocuk mağdur, bunların 26 bini cinsel suç mağduru ve 22 bini kız çocuğu” dedi.
Türkiye’de yaklaşık 8 bin çocuğun sokakta çalıştığını, derin yoksulluğun aile yapısını da olumsuz etkilediğini, boşanma oranlarının hızla yükseldiğini belirten Kavuncu, hükümeti bu alanda harekete geçmemekle eleştirdi.
Gündemdeki “İmralı tartışmalarına” da değinen Kavuncu, Türkiye’nin asıl çözmesi gereken sorunların geri planda bırakıldığını ifade ederek, “Haftalardır ‘İmralı magazini’ ile meşgul ediliyoruz” dedi. Terör örgütü elebaşının mesajlarının iletilmesine dair herhangi bir engel olmadığını söyleyen Kavuncu, TBMM temsilcilerinin İmralı’ya gitmesinin “meşrulaştırma adımı” olacağını savundu.
Kavuncu, bu sürecin ilerlemesi halinde uluslararası düzeyde “serbest bırakılma kampanyalarının” gündeme gelebileceğini belirterek hükümeti uyardı.