Erhan Afyoncu’dan Kocaeli Kitap Fuarı'nda tarih dersi: "Geçmiş geleceği inşa etmek için okunmalı" - Kocaeli Haberleri | İzmit Pusula GazetesiKocaeli Haberleri | İzmit Pusula Gazetesi

11 Ekim 2026 - 22:01

Erhan Afyoncu’dan Kocaeli Kitap Fuarı’nda tarih dersi: “Geçmiş geleceği inşa etmek için okunmalı”

Tarihçi Prof. Dr. Erhan Afyoncu, Uluslararası 16. Kocaeli Kitap Fuarı’nda okurlarıyla buluşarak “Tarihle Geleceğin İnşası” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirdi.

Erhan Afyoncu’dan Kocaeli Kitap Fuarı’nda tarih dersi: “Geçmiş geleceği inşa etmek için okunmalı”
Son Güncelleme :

11 Ekim 2026 - 21:31

Tarihçi Prof. Dr. Erhan Afyoncu, Uluslararası 16. Kocaeli Kitap Fuarı’nda okurlarıyla buluşarak “Tarihle Geleceğin İnşası” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirdi. Akçakoca Salonu’nda düzenlenen ve yoğun ilgi gören programda Afyoncu, Türk tarihinin bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı ve “Geçmiş, geleceği inşa etmek için okunmalı” mesajını verdi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen fuarda konuşan Afyoncu; Hunlardan Göktürklere, Selçuklulardan Osmanlı’ya ve Cumhuriyet’e uzanan köklü geçmişin siyasi veya ideolojik yaklaşımlarla ayrıştırılmaması gerektiğini belirtti. Tarihin başarı kadar hatalarıyla da ele alınmasının önemine değinen ünlü tarihçi, her dönemin kendi koşulları içinde değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Orhun Yazıtları ve Devlet Geleneği Uyarısı

Söyleşide Orhun Yazıtları’nın taşıdığı tarihî sorumluluğa dikkat çeken Erhan Afyoncu, Bilge Kağan’ın sözlerinden örnekler vererek iç çekişmeler ile rehavetin devlet yapısını nasıl zayıflattığını anlattı. Yazıtların sadece dil açısından değil, gelecek nesillere verilen hayati dersler bakımından da güncelliğini koruduğunu ifade etti.

Türklerin farklı coğrafyalarda yaşayıp farklı din ve alfabeleri benimsemelerine rağmen milli kimliklerini kaybetmediğini belirten Afyoncu, bu sürekliliği sağlayan iki temel sütunun güçlü aile yapısı ve devlet geleneği olduğunu söyledi.

Young Kuşaklara ve Tarihçilere Kritik Tavsiyeler

Tarihi olayların günümüz ideolojik bakış açılarıyla yorumlanmasının yanlış sonuçlar doğuracağını hatırlatan Afyoncu, gençlere ve araştırmacılara şu önerilerde bulundu:

  • Eleştirel Yaklaşım: Tarihçilerin arşiv belgelerinin yanı sıra yabancı kaynakları da yazarlarının önyargılarını göz önünde bulundurarak ve süzgeçten geçirerek okuması gerekir.

  • Geleceğe Odaklanma: Tarih sadece geçmişle övünmek için değil, aynı hatalara düşmeyip geleceği sağlam esaslar üzerine inşa etmek için incelenmelidir.

  • Kaynak Tavsiyesi: Gençlerin özellikle Orhun Yazıtları’nı ve Osmanlı Devleti’nin son dönemini detaylıca okuyarak tarih bilincini geliştirmeleri elzemdir.

Söyleşi, katılımcıların sorularının yanıtlanmasının ardından Prof. Dr. Erhan Afyoncu’ya plaket takdim edilmesiyle sona erdi.

YORUM YAP