Ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı Aralık ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,7 azalarak 930 bin 898 ton oldu. Yılın tamamını kapsayan Ocak-Aralık döneminde ise toplam süt toplama miktarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0,5 geriledi.
Aralık Ayında Süt Toplama Azaldı
-
Aralık 2025: 930 bin 898 ton
-
Yıllık değişim: %1,7 azalış
-
Ocak-Aralık dönemi: %0,5 azalış
Toplanan süt miktarındaki sınırlı düşüşe rağmen, süt ürünleri üretiminde farklı eğilimler dikkat çekti.
Ürün Bazlı Üretim Verileri (Aralık)
Aralık ayında geçen yılın aynı ayına göre:
-
İnek peyniri üretimi: %0,5 azaldı
-
Ayran ve kefir üretimi: %14,9 arttı
-
Yoğurt üretimi: %10,0 arttı
-
İçme sütü üretimi: %3,6 azaldı
-
Tereyağı ve sadeyağ üretimi: %0,3 azaldı
Ayran ve kefirdeki yaklaşık yüzde 15’lik artış ile yoğurttaki çift haneli yükseliş, fermente süt ürünlerine talebin arttığını ortaya koydu.
Yılın Genel Tablosu (Ocak-Aralık)
2025 yılının tamamında ise üretim cephesinde daha pozitif bir tablo ortaya çıktı:
-
İnek peyniri: %1,3 artış
-
Ayran ve kefir: %9,3 artış
-
Yoğurt: %5,5 artış
-
İçme sütü: %3,9 artış
-
Tereyağı ve sadeyağ: %5,5 artış
Yıllık veriler, süt toplamada küçük bir gerileme yaşanmasına rağmen katma değerli ürünlerde üretimin arttığını gösterdi. Özellikle ayran, kefir ve yoğurt üretimindeki yükseliş, tüketim alışkanlıklarındaki değişimi yansıtıyor.