Barış Balcı: “Depremzede Öğrencilerimiz Zoru Başaracak” « İzmit Pusula Gazetesi

28 Mart 2024 - 18:47

Barış Balcı: “Depremzede Öğrencilerimiz Zoru Başaracak”

Eğitim Danışmanı Barış Balcı, depremzede öğrencilere; kendilerine yeni hedefler belirleyip yeni rutinler oluşturmaları önerisinde bulundu. En başarılı bilim adamlarının, sanatçıların geçmişinde acılar, zorluklar olduğunu belirten Balcı, “Önemli olan zor koşularda yola devam edebilmektir. Çocuklarımızın çektiği zorlukları enerjiye çevireceğine ve başarılı olacaklarına inanıyorum” dedi.

Barış Balcı: “Depremzede Öğrencilerimiz Zoru Başaracak”
Son Güncelleme :

09 Mart 2023 - 12:09

Eğitim Danışmanı ve Kişisel Gelişim Uzmanı Barış Balcı, deprem felaketinden etkilenen öğrencilerin düzenlerinin bozulduğunu, birçoğunun okul ve şehir değiştirmek zorunda kaldığını,  ancak tüm bunlara rağmen yeni başlangıçlarla yollarına devam ederek başarılı olacaklarına inandığını söyledi.

Deprem bölgesindeki öğrencilerin eğitime uzun bir ara vermek zorunda kaldıklarını kaydeden Barış Balcı, “LGS ve YKS sınavlarına 3 ay gibi bir süre var. Ben çocuklarımızın tüm zorlukların üstesinden gelerek, çaba ve gayretle sınavlarda başarılı olacağına inanıyorum” dedi. 

Barış Balcı şunları söyledi:

 “Temel ihtiyaçları karşılandıktan sonra hayatını düzene sokmaya çalışmak için öğrencilerin ve ailelerinin yapması gerekenler var. Öğrencilerimizin enerjisini kaybetmemesi, gelecekle ilgili ümidini koruyor olması çok önemli. Anne babanın ve eğitimcilerimizin duruşu ve tutumu da çocuklarımızı etkileyecek. Bu nedenle onların da pozitif olması gerekiyor.

Kendinize Yeni Rutinler Belirleyin

Depremden etkilenen öğrencilerimizin alışkın oldukları koşullar değişti. Belki şimdi bir çalışma odaları yok, daha çor şartlarda hayatlarını sürdürüyorlar, rutinleri değişti. Ama şimdi kendilerine yeni bir rutin oluşturmaları gerekiyor. Yeni sürece adapte olmalılar. Günlük program yaparak; yatış-kalkış saatleri, ders çalışma saatlerini düzenlemelerini öneriyorum.

Yeni Başlangıçlar Hayatımıza Farklı Güzellikler Sunar

Şehir ve okul değiştirmiş arkadaşlarımız üzülmesinler, yeni başlangıçlar hayatımıza farklı güzellikler sunar. Duygusal ruh hali öğrenme sürecini çok etkileyen bir durum. Daha iyi olacağına dair inançla hareket etmeliyiz. Geceyi sabaha kavuşturan an en zifiri karanlık olan andır. Ama güneşin doğmasıyla yeni bir gün başlar. Gelecekle ilgili hedef ve beklentilerimiz doğrultusunda ilerlemeliyiz.

Teknolojide bilimde becerilerini geliştiren insanlar, sanatçılar hep geçmişte bir takım zorluklarla karşılaşıp onları aşarak bir yerlere gelmişler. Önemli olan insanın zor koşulda da çabayı, gayreti, mücadeleyi sürdürmek, yola devam edebilmektir.  Çocuklarımızın çektiği zorlukları enerjiye çevireceğine ve başarılı olacaklarına inanıyorum. Ümidini koruyan insan bu zor koşullarda da iyi bir çıkış noktası bulup harekete, eyleme geçebilir. 

Acının oluşturduğu duyguyla orada kalmak değil, onu kabul ederek yola devam etmek, onunla beraber yapılması gereken şeyleri yapabilmek önemli. Karamsar olmamak, ümidi korumak gerekiyor. Çevremizde bu süreçten etkilenmiş insanlar var. Onlarla olan diyalogumuz, yaklaşımımız kendilerine gelmelerini bir an önce hayata yaşama adapte olmalarına katkı sağlayabilir. Önce onları anlamak, bağ kurmak, güven oluşturmak, onun duygu durumunu kabul etmek, empati kurmak gerekiyor. Akıl vermek, nasihat vermek, yaşanan üzücü şeyleri  konuşmaktan ziyade onu acısıyla kabul ederek ona eşlik etmek çok değerli.

Depremzede Öğrencilere Ücretsiz Eğitim

Tüm depremzede öğrencileri için ücretsiz olarak haftada bir gün internet ortamında zoom üzerinden canlı programlar yapacağım. Programda hedef amaç belirleme, zaman yönetimi, planlı sistemli çalışma, odaklanma, sınav sürecini daha iyi yönetme ile ilgili 3 ay sürecek bir program. Haftada bir gün-pazartesi akşamları 21.30–22.30 saatleri arasında 1 saat ders yapacağız.  Öğrencilerimiz duyurularımızı takip etsinler, mart ortasında başlayacağız. Öğrenme ile ilgili süreçte zihni nasıl daha aktif hale getirebilirler, bu süreci nasıl daha iyi yönetirler bunun eğitimini vereceğiz,  Hedefimiz sınav adayları olacak ama tüm ortaokul ve lise öğrenciler programa katılabilir.

Anne babalara yönelik olarak da “Sınav Dönemi Anne Baba Tutumu” eğitim ve bilgilendirme videoları hazırladık. Bunlara da depremzede aileler internet üzerinden udemi aracılığıyla ücretsiz olarak ulaşabilirler”.

Okula Verilen Ara Tüm Öğrencileri Etkiledi

Barış Balcı, okullara verilen aranın uzaması ve konuların azaltılması nedeniyle yalnız deprem bölgesinde değil tüm Türkiye’de öğrencilerin odağını kaybettiğini de belirterek, “Öğrenciler, sınav adayları, onların aileleri ve öğretmenlerinin sürece odaklanmaları gerekiyor. Baharın gelmesi de öğrencilerin yatış kalkış saatlerini, görev ve sorumlulukları olumsuz yönde etkiliyor. Kendilerini yönetmekte zorluk çekebiliyorlar. Rehavete kapılmadan hedefleri doğrultusunda yollarına devam etmelerini öneriyorum” dedi. 

Balcı, bu süreçte öğrenciler ve ailelere şu önerilerde bulundu:

LGS ve YKS Adaylarına Öneri

LGS adayları ilk dönemde gördükleri konuları tekrar edecekleri için çok keyifli gelmeyebilir. Daha önceden gördükleri konuları tekrar edecekler. İlk defa öğreniyormuş gibi bir yaklaşım sergilemeliler. Bir konudan 1-2 soru çıkacağına 3-4 soru çıkacak.  Yeni bir defter tutmak, yeni kitaplarla aynı konular üzerinde sorular çözmek faydalı olabilir. Motivasyonlarını artırabilir. İkinci dönem konuları sınavda çıkmayacak diye bu konuları da boşlamasınlar. Bunlar hem okul notlarını etkileyecek hem de lise için temel teşkil edecek.

Üniversite sınavına girecekler için çok fazla bir şey değişmedi. Sadece 4. Sınıfın 2. Döneminden sorumlu olmayacaklar, 8 dönemlik dönemden 1 dönem azaltıldı. Rehavete kapılmadan programlı şekilde çalışmalarını sürdürsünler.

Online eğitimlerine devam eden üniversite öğrencileri de odaklarını kaybetmesinler. Eğer kişi o mesleğe o işi öğrenecekse bunu her koşulda yapması gerekiyor. Kişi öğrenmek istediğinde her ortamda her durumda çözüm bulabiliyor.

YORUM YAP