Yaklaşık 10 yıldır açılışı yılan hikayesine dönen Kocaeli Şehir Hastanesi’nin 3 Nisan’da hasta kabulüne başlayacak olmasıyla mevcutta hizmet veren Kocaeli Devlet Hastanesi, Seka Devlet Hastanesi, Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin büyük bir bölümünün buraya taşınacak olmasına gelen tepkiler çığ gibi büyüyor. AK Partili bakanların gelip giderek sürekli fotoğraf verdiği ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin kent merkezinden uzak ve alternatif yolu olmayan hastane için konforlu ulaşım vaat ettiği Şehir Hastanesi’ne, mevcut hastanelerin taşınmasına hem vatandaşlardan hem doktorlardan gelen tepkilere kulak tıkanmaya devam ediyor. Konuyla ilgili idari ve yerel yönetimleri bir kez daha uyaran CHP Kocaeli İl Başkanı Bülent Sarı şunları kaydetti:
ŞEHİR HASTANESİ’NİN TARİHÇESİ
“Kocaeli Şehir Hastanesi’nin uzun tarihçesini kısaca anlatmak istiyorum. Burası 16 Mart 2013’te ilk kez ihaleye çıktı. 2 yıl yapılacak denilen arazi boş kaldı. 2015’te temel atma töreni düzenlendi. 29 Ekim 2017’de açılacağı söylendi. Bitmedi. Her yıl açıyoruz dediler. Bu kez 8 Aralık 2020’de, “2021 yılının sonu gibi biter” denildi. 2022’de yapım işi devam eden Şehir Hastanesi’nin yolu yoktu. 2022 yılı sonuna doğru boş hastanede AK Partili bürokratlar gidip boy boy fotoğraf verdi. Son olarak 3 Nisan’da hasta kabulüne başlanacağını gazetelerde okuduk. Alikahya Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi, Kocaeli Devlet Hastanesi, Seka Devlet Hastanesi, Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi gibi hastanelerin büyük bölümünün buraya taşınma kararı zaten ayrı bir facia.
KENT MERKEZLERİNDEKİ DEVLET HASTANELERİ KAPATILACAK
Şimdide kalkmış yol yaptık, otobüs koyduk diye duyuruya çıkıyorlar. Kocaeli’nin en önemli hastaneleri zaten kapasitesizlikten yıllardır şikayet alıyordu. Bir işin ucuna geldiniz. Mevcut hastaneleri neden taşıyalım diyorsunuz? Çünkü bir bina dikip diğer hastanelerdeki ekipmanları buraya taşımayı hayal ediyorlar. Yenilerini edinmek, var olanın üzerine eklemek gibi bir dertleri yok. Vatandaşı, doktorları hiç dinlemeden kafalarına göre iş yapıyorlar. Doktorlarla yaptığımız görüşmelerde şu bilgileri aldık. Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin Kocaeli Şehir Hastanesi’ne taşınması sürecinde Kardiyoloji kliniğinde her iki anjiografi cihazı alınırsa, her iki koroner yoğun bakım ünitesi de işlevsiz hale getirilirse facia olur.
KÖRFEZ’DEKİ ACİL HASTA 10 DAKİKA HASTANEYE GİDERKEN ŞİMDİ 80 DAKİKA
Derince’de yaklaşık 147 bin, Körfez’de 179 bin nüfus var. Derince’ye komşu olan İzmit mahallelerini ve Hereke’yi eklerseniz rakam daha da artıyor. Körfez’de kalp krizi geçiren biri Derince’deki hastaneye kendi aracı ile gelse 10 dakikada acilde, 20 dakikada anjiyo masasında olur. Derince’deki cihazla alınıp, kardiyoloji bölümü kapatılıp Şehir Hastanesi’ne taşınırsa, hasta için ambulans çağrılması, gelmesi, transferi, Şehir Hastanesi’nde anjiyo masasına yatması 80-90 dakika civarı. Dünya standartlarında, hedef en fazla 60 dakika içinde tıkalı damarı açmaktır. Yolda önemli sayıda hasta hayatını kaybedecek, önemli sayıda hasta ise damar geç açıldığı için kalpte kalıcı, ciddi hasarla kalacaktır. Bunların çoğunluğu da kalp yetmezliği nedeniyle birkaç sene içinde hayatını kaybedecektir.
İNSANLARI CANI SİZİN KONFORLU ULAŞIM VAATLERİNİZDEN DEĞERLİ
Ciddi davalar, tazminat istemleri gündeme gelecektir. Bu sadece kardiyoloji bölümü ile ilgili ve hastanelerde birçok bölüm var. Şimdi bunları hiç hesaba katmayıp 9 tane otobüs hattı koyduk, tramvay yolu açtık, şehir dışından da hastalar konforlu bir şekilde gelecek. Hadi diğer hastaneleri kapatıyoruz demek akıl alacak bir durum değildir. Derhal bu yanlıştan dönün. Mevcut olanı koruyarak yenisini yapın. Hastaneye yetişmek için zamanla yarışan insanların canı sizin konforlu ulaşım vaatlerinizden daha kıymetli”