Kocaeli Büyükşehir Belediyesi COP31’de dört panel düzenleyecek - Kocaeli Haberleri | İzmit Pusula GazetesiKocaeli Haberleri | İzmit Pusula Gazetesi

8 Kasım 2026 - 15:58

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi COP31’de dört panel düzenleyecek

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Antalya’da düzenlenecek COP31 İklim Değişikliği Konferansı’nda dört panel ve özel tasarımlı bir stantla yer alacak. İzmit Körfezi’nin temizliği, sıfır atık, yeşil lojistik ve sera gazı emisyonları konularındaki çalışmalar uluslararası katılımcılara tanıtılacak.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi COP31’de dört panel düzenleyecek
Son Güncelleme :

08 Kasım 2026 - 16:08

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı COP31, 9-20 Kasım 2026 tarihleri arasında Antalya’da düzenlenecek. Yaklaşık 200 ülkenin katılımının beklendiği konferansta iklim değişikliğiyle mücadele, sera gazı emisyonlarının azaltılması, sürdürülebilir enerji ve doğal kaynakların korunması gibi başlıklar ele alınacak.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi de konferans kapsamında gerçekleştireceği etkinliklerle kentte yürütülen çevre ve iklim çalışmalarını uluslararası platformda paylaşacak.

İzmit Körfezi ve sıfır atık gündemde

Belediyenin programında İzmit Körfezi’nin ekolojik restorasyonu ve sıfır atık uygulamaları öne çıkıyor. Bu kapsamda, Blue Zone olarak adlandırılan resmî konferans alanındaki Türkiye Pavilyonu’nda iki panel düzenlenecek.

11 Kasım Çarşamba günü gerçekleştirilecek “Yerelden Küresel Döngüselliğe: SWAP Girişimi ve Sıfır Atık Şehirleri” başlıklı panelde, Kocaeli’nin sıfır atık çalışmaları, döngüsel ekonomi uygulamaları ve uluslararası iş birlikleri ele alınacak. GEF ve UNDP destekli SWAP Girişimi kapsamında Türkiye’nin pilot şehri olan Kocaeli’nin deneyimleri paylaşılacak.

12 Kasım Perşembe günü ise “Derinliklerden Diriliş: İzmit Körfezi Doğu Baseni Dip Çamuru Temizleme Projesi” başlıklı panel gerçekleştirilecek. Oturumda dip çamuru temizliği, deniz ekosisteminin iyileştirilmesi, biyoçeşitliliğin artırılması ve Marmara Denizi’nin korunmasına yönelik çalışmalar anlatılacak.

Yeşil lojistik ve soğutucu gazlar ele alınacak

Konferansın kamuya açık etkinlik alanı Green Zone’da ise 15 Kasım Pazar günü iki panel düzenlenecek.

“Kocaeli Lojistik Köyü: Orta Koridor’u Yeşil ve İklime Dirençli Bir Lojistik Merkezine Dönüştürmek” başlıklı panelde, lojistik faaliyetlerin çevresel etkilerinin azaltılması üzerinde durulacak. Yük taşımacılığında demiryolu ve denizyolunun kullanımının artırılması, liman-demiryolu-sanayi bağlantısı ve dijital yük yönetimi konuları değerlendirilecek.

Aynı gün yapılacak “Görünmeyen Emisyonlar: Soğutucu Gazların Geri Kazanımı, Islahı ve İklim Etkisi” başlıklı panelde ise florlu sera gazlarının çevreye etkileri gündeme gelecek. İZAYDAŞ’ın ev sahipliğindeki oturumda, soğutucu gazların toplanması, geri kazanılması, yeniden kullanıma uygun hale getirilmesi ve güvenli şekilde bertaraf edilmesi konuları ele alınacak.

İzmit Körfezi dijital ortamda tanıtılacak

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Green Zone’da kuracağı 49 metrekarelik özel tasarımlı stantta ziyaretçilere İzmit Körfezi’ni dijital uygulamalarla tanıtacak.

Osman Hamdi Bey’in Eskihisar ve Marmara temalı eserlerinden esinlenilerek hazırlanan tasarımda, Körfez’in doğal yapısı farklı görsel unsurlarla anlatılacak.

Stantta dev LED ekranlar, yarı geçirgen perdeler ve interaktif uygulamalar kullanılacak. Ziyaretçiler, dijital içerikler aracılığıyla sualtı deneyimi yaşayabilecek. Ayrıca Körfez’in fiziksel maketinin bulunduğu etkileşimli bir masa da alanda yer alacak.

Körfez’deki çevre çalışmaları görselleştirilecek

Stantta bulunacak 3,20 metre yüksekliğindeki dijital veri heykelinde dip çamuru temizliği, balık salımı ve yapay resif çalışmaları görsel içeriklerle aktarılacak. Sanal gerçeklik uygulamaları ve iklim değişikliği konulu içerikler de ziyaretçilere sunulacak.

Özel olarak hazırlanan fotoğraf alanında ise ziyaretçiler, ellerinde ressam fırçasıyla İzmit Körfezi’ni yeniden boyuyormuş gibi fotoğraf çektirebilecek.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, dört panel ve konsept stant aracılığıyla kentte yürütülen çevre projelerini COP31 katılımcılarına tanıtmayı planlıyor. Programda özellikle İzmit Körfezi’nin restorasyonu, atık yönetimi ve düşük karbonlu lojistik uygulamaları öne çıkıyor.

YORUM YAP