Veremin belirtileri neler « İzmit Pusula Gazetesi

6 Kasım 2024 - 22:37

Veremin belirtileri neler

Kocaeli Tüberküloz İl Koordinatörü Dr. Ahmet Kazım Zorlu, 3-9 Ocak Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası nedeniyle bilgilendirmelerde bulundu.

Veremin belirtileri neler
Son Güncelleme :

05 Ocak 2021 - 13:18

Yaklaşık 7 yıldır Kocaeli’de koordinatörlük görevini başarıyla yürüten Dr. Ahmet Kazım Zorlu, yapılan çalışmalar sonucunda ülkemizde olduğu gibi ilimizde de hastalığın görülme olasılığının çok düşük seviyelere ulaştığını söyledi.

“BU BELİRTİLERE DİKKAT”

Verem’in tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu vurgulayan Zorlu “Tüberküloz yani diğer adıyla verem, 2-3 haftadan uzun süren öksürük, ateş, gece terlemesi, iştahsızlık, kilo kaybı, halsizlik, aşırı balgam çıkarma, balgamın kanlı gelmesi, göğüs ve sırt ağrısı, nefes darlığı ve çocuklarda kilo alamama gibi belirtilerle ortaya çıkar” dedi.

“HASTA SAYISI HER YIL AZALMAKTA”

Türkiye genelinde 2005-2006 yıllarında 21 bin tüberküloz vakası varken, 2019 yılında toplam tüberküloz vaka sayısının 11 bin 401’e düştüğünün altını çizen Zorlu “Ülkemizde yeni tespit edilen tüberküloz hasta sayısı her yıl yaklaşık yüzde 6-7 oranında azalmaktadır. Tüberküloz vakalarının özellikle de bulaştırıcılığı en fazla olan yayma (pozitif) akciğer tüberkülozu vakalarının (balgamında tüberküloz mikrobu tespit edilmiş vakalar) başarı ile tedavi edilmesi tüberküloz kontrolünde en önemli hususlardan birisidir. Belirtilen şikâyetleri olanların en kısa zamanda sağlık kuruluşlarına müracaat etmeleri gerekmektedir” dedi.

“BEBEKLER DOĞUMDAN 2 AY SONRA AŞILANIYOR”

Çocuklara, tüberkülozdan korunmaları amacıyla doğumdan 2 ay sonra BCG aşısı uygulanmakta olduğunu söyleyen Zorlu şunları kaydetti:

“BCG aşısı aile sağlığı merkezlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Toplumu bulaşıcı tüberkülozdan korumanın en etkili yolu ise erken teşhis ve tedavidir.

Ülkemizde tüberküloz hastalığının teşhis ve tedavisi de yine ücretsiz olarak yapılmaktadır. Tüberküloz ve dirençli tüberküloz hastalarının tedavisinde kullanılan tüberküloz ilaçları, Bakanlığımızca temin edilerek ücretsiz olarak hastalara Verem Savaş Dispanserlerimiz tarafından verilmektedir. Ülkemizde tüberküloz hastalarının tedavilerinin düzenli olarak yürütülmesini sağlamak amacıyla video konferans yöntemiyle hasta odaklı Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) uygulanmaktadır. Doğrudan Gözetimli Tedavi uygulamasında hasta tüm tedavi süresince ilaçlarının her dozunu bir görevlinin ya da sorumlunun gözetiminde içer ve bu durum kayıt altına alınarak tedavinin başarıyla sonuçlanması sağlanır.

“HAVA YOLUYLA BULAŞIYOR”

Tüberküloz hava yoluyla bulaşan, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırın, sık sık ellerinizi ve yüzünüzü yıkayın, sigara içmeyin ve yanınızda içilmesine izin vermeyin, düzenli, dengeli ve sağlıklı beslenin, öksürürken veya aksırırken bir mendille ağzınızı kapatın. Erken tanı, doğru ve etkin tedavi ile kolayca tedavi edilebilir, bulaşma önlenir ve korunma sağlar”

YORUM YAP