Vali Yavuz, “Sanayide dijital dönüşüme” vurgu yaptı « İzmit Pusula Gazetesi

7 Kasım 2024 - 16:04

Vali Yavuz, “Sanayide dijital dönüşüme” vurgu yaptı

Vali Yavuz, “Sanayide dijital dönüşüme” vurgu yaptı
Son Güncelleme :

18 Şubat 2022 - 18:14

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının desteğiyle Kocaeli’nde bir yıl içinde kurulması planlanan “Model Fabrika” ile işletmelerin verimliliğinin ve rekabet gücünün artırılması hedeflenirken Model fabrika aracılığıyla eğitim ve danışmanlık hizmetleriyle işletmelerde verimlilik artırıcı teknikler uygulanacaktır. Bu sayede yalın felsefeye dayalı verimlilik artışının ve dijital dönüşümün sağlanmasıyla birlikte işletmelerin rekabet gücünün yükseltilmesi amaçlanmaktadır.

 

Model Fabrika ile ilgili Anadolu Ajansına yaptığı açıklamalarında Kocaeli’nin bilim, sanayi ve teknoloji kenti kimliğiyle ön plana çıktığını belirten Vali Seddar Yavuz; “Ülkenin dış ticaret hacminin yüzde 18’i  Kocaeli’den gerçekleşiyor.  Salgın koşullarına rağmen Organize Sanayi Bölgelerinde ki üretim, istihdam sürekli arttı, artmaya da devam ediyor. Bu noktada Kocaeli, özellikle nitelikli insan gücünün ve girişimci ruhun üst seviyeye çıktığı illerden birisidir.

 

2022 Yılında Yeni Rekorların Kırılmasını Bekliyoruz

 

Kentimizden, dünyanın gelişmiş ülkelerine makine ihracatı gerçekleştirildiğini belirten Vali Yavuz; 2021 yılını rekorlarla kapattık. 2022 yılında da yeni rekorlar bekliyoruz. Bazı OSB’lerimizde yüzde 35’in üzerinde istihdam artışları gerçekleşti. Dolayısıyla 60 bine yakın yeni istihdam oluşturuldu. 2021 yılı; bizim açımızdan üretim, istihdam, ihracat üçgenine baktığımız zaman son derece verimli, başarılı bir yıl olarak kayda geçti.

 

Model Fabrika Kavramı Dünyada Gelişiyor

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde başlatılan milli teknoloji hamlesine ve savunma sanayide yaşanan gelişmelere değinerek, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının desteğiyle kentte model fabrika kurulacağını belirten Vali Yavuz; Model Fabrika kavramı dünyada gelişen bir kavram. Almanya’da özellikle ortaya çıkan model fabrika çalışmalarından başarılı neticeler elde edildi. Model fabrika ile yalın üretim ve dijital dönüşümü gerçekleştirmek istiyoruz. Bu bize etkinlik ve verimlilik sağlayacaktır. Aynı iş gücüyle daha fazla ve daha kaliteli üretim gerçekleştirilecek. Bu da rekabet gücünü artıran en önemli hususlardan birisidir. Bu bağlamda da model fabrikanın kurulmasıyla özellikle küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin tesislerinde, fabrikalarımızda uzmanlar tarafından iş akımı takip edilecek ve onlara çeşitli tavsiyelerde bulunacaktır. Model fabrika, Kocaeli’de bir eksiklikti. Bütün makine ve donanımlarını, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız karşılayacak. Yer ve bina konusunu da mahalli imkanlarla çözeceğiz. Bu vesileyle Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank’a ve yerelde bizleri destekleyen kurum ve kuruluşlarımıza çok teşekkür ediyorum.

 

Model Fabrikayı Kurmamızın Ana Gayesi; Verimlilik Artışıdır

 

Yüksek teknoloji ürünleri model fabrika aracılığıyla üretmeyi planladıklarını belirten Vali Yavuz; Bu sayede hem model fabrikada üretim yapılacak, hem de sanayinin ihtiyaç duyduğu kalifiye eleman yetiştirilmesi konusunda önemli bir adım atılacak. Bakanlığın belirlediği bir takvim var.  Model fabrikanın anonim şirket yapılanması kapsamında en geç bir yıl içerisinde hizmete açılması hedefleniyor. Kocaeli, yüksek teknoloji kullanan bir şehir. KOBİ’lerimiz var. Bu makineleri, tek başına küçük ve orta ölçekli işletmelerin alması mümkün değil. Daha önemli husus; üretilmesi planlanan herhangi bir ürünün prototipini de burada üreteceğiz. Dolayısıyla bu ürünlerin testlerini de gerçekleştireceğiz. Önemli olan bir şey üretmek değil; bunların testlerini de yapabiliyor olmak. Dolayısıyla birçok firmaya da ürettikleri ürünleri test etme imkanları da sunmuş olacağız. 

Sanayide dijital dönüşüme vurgu yapan Vali Yavuz; Dünyada örneklerine baktığımızda daha önce iş akımı itibarıyla ‘Yerim dar, daha az ürün üretiyorum, birimim düşük.’ diyen işletmelere bu model fabrika aracılığıyla yapılan çalışmalarda alan kazandırıldığı, birim alanda daha fazla üretim yapıldığı gibi sonuçlarla karşı karşıyayız. Bunu sanayimiz test etmiş durumda. Özellikle Ankara’daki model fabrika bu konudaki tecrübelerini paylaşıyor. Bu anlamda sanayicimiz, direkt verimlilik artırmak yöntemiyle maliyetleri düşürecek ve rekabet gücünü artıracaktır. Daha önce sanayileşmiş ülkeler ürünleri üretir, diğer dünya ülkeleri de onları satın alırlardı. Sanayi hızla gelişti ve artık herkes bir şeyler üretebiliyor. Önemli olan bu üretim esnasında ayakta kalabilmek. O yüzden maliyetleri düşüreceksiniz, kaliteli ürün üreteceksiniz ve rekabet gücünüzü artıracaksınız. Bunun yolu; yalın üretim ve dijitalleşme, yani verimlilikten geçiyor. Verimlilik arttığı sürece rekabet gücü de artacaktır. Model fabrikanın kurulmasının ana hedefi; verimlilik artışıdır.” dedi.

YORUM YAP