TBMM Genel Kurulu’nda neler görüşüldü? « İzmit Pusula Gazetesi

26 Kasım 2024 - 22:29

TBMM Genel Kurulu’nda neler görüşüldü?

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş başkanlığında toplandı.

TBMM Genel Kurulu’nda neler görüşüldü?
Son Güncelleme :

26 Mayıs 2022 - 15:45

Erdoğmuş, Genel Kurulda üç milletvekiline gündem dışı söz verdi.

MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem, bilgisayar, internet, video oyunları, çizgi filmler ile hızla gelişen sektörün yarattığı sanal dünyanın çocuklar, gençler ve yetişkinler üzerindeki etkilerine ait tartışmaların, tüm dünyada olduğu kadar Türkiye’de de arttığını söyledi.

Piyasaya her yıl çıkan yüzlerce yeni bilgisayar oyununun, etkileyici senaryolarıyla dünya genelinde milyonlarca çocuğun ilgisini çektiğini belirten Erdem, “Çocuklar ve gençler zamanlarının büyük bölümünü bilgisayar başında geçirmektedir ve bir süre sonra bu durum bağımlılık yaratmaktadır. Eğlenceli gibi görünse de özellikle şiddet içerikli birçok bilgisayar oyunu ve çizgi film, çocuklarımızın ruh sağlığını tehdit etmektedir. Konuştuğumuz konu çocuklarımız, yarınımız ve geleceğimiz. Bu çocukların hayatının kaybolmaması, yitip gitmemesi için üzerimize düşeni her şekilde yapmamız gerekiyor.” dedi.

CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek de Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının Havza’ya gelişinin yıl dönümünü kutlayarak, Atatürk’ün düşünce ve inkılaplarının Havza’da yaşatılmaya devam edeceğini anlattı.

AK Parti Bilecik Milletvekili Selim Yağcı ise Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu birlikteliğin anahtarının, 723 yıl önce Bilecik’in fethine imza atan, Anadolu’da Yörük Türkmen birliğini sağlayan kurucu felsefede mevcut olduğunu söyledi.

Yağcı, “Anadolu’da Yörük Türkmen birliğini kurarak 3 kıtada hüküm süren, Osmanlı İmparatorluğu’nun doğumuna vesile olan diriliş, kuruluş ve kurtuluşun şehri Bilecik’in fethinin 723’üncü yıl dönümünü kutluyorum. Ertuğrul Gazi’den bu güne istiklal sancağını günümüze taşıyan tüm kahramanlarımızı şükran ve minnetle yad ediyorum.” diye konuştu.

TBMM Genel Kurulu’nda gündem dışı konuşmaların ardından grup başkanvekilleri yerlerinden söz aldı.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, Çin’in Doğu Türkistan’da zulüm ettiği ve toplama kamplarına gönderildiğine ilişkin Uygur Türklerine ait 5 binden fazla fotoğraf ve belgenin BBC tarafından yayımlandığını söyledi.

Çin’in, bölgedeki kampların sadece eğitim amaçlı olduğunu savunduğunu, ancak yayımlanan belgelere göre kampların hapishaneden farksız olduğunu belirten Usta, şunları kaydetti:

“Çin hükümetine ait belgelerde kampın silahlı gardiyanlar tarafından korunduğu görülmekte ve birçok soydaşımızın sadece Müslüman olduğu için gözaltına alındığı belirtilmektedir. Anne babaları gözaltına alınan Uygur Türkü çocuklar ise Çin hükümeti kontrolündeki yurtlara yerleştirilmiştir. Çin’in, Doğu Türkistan’da Uygur Türklerine uyguladığı zulme, Avrupa’dan, ABD’den bile ses gelirken Ankara’dan hala beklenen tepki gelmemiştir. Hükümet, zulüm gören kardeşlerimizi duymamakta, insan hakları ihlallerini sürdüren Çin’e karşı sesini çıkarmamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Doğu Türkistan’a sahip çıkmalı, Çin zulmünü tanımalı, soydaşlarımızın can ve mal güvenliği uluslararası yasalara göre garanti altına alınmalıdır. Uygur Türklerinin acılarının son bulması için başta Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti olmak üzere Birleşmiş Milletleri ivedilikle harekete geçmeye davet ediyoruz.”

MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül ise ABD’nin geçmişine bakıldığında adım attığı her coğrafyaya kan, gözyaşı, kaos ve kargaşa götürdüğünün görüldüğünü, özellikle Irak işgalinde yaptıklarıyla DEAŞ terör örgütünün oluşumuna meydan verdiğini vurguladı.

ABD’nin, 1984’ten beri teröre karşı verdiği mücadelede Türkiye’ye destek olmak yerine terör örgütü PKK/PYD’yi doğrudan veya dolaylı yollardan açıkça desteklediğinin altını çizen Bülbül, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Her yıl bütçelerinden belirli bir kaynağı, Suriye’nin kuzeyindeki PYD/PKK terör örgütüne aktaran ABD, ayrıca terör örgütlerine TIR’larla silah yardımı yaparak bölgenin istikrarsızlaştırılmasına zemin hazırlamıştır. Suriye’nin kuzeyinde terör koridorunun oluşumuna engel olunması ve ülkemizin sınır güvenliğinin sağlanması, olası göçlerin engellenmesi ve nihai olarak bölgede istikrarın sağlanması için yapılacak olan askeri harekatın gündemde olduğu bir süreçte ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price haddini aşan bir açıklama yaptı. ABD’li sözcünün, Türkiye’nin olası bir operasyonunun bölgesel istikrara zarar verebileceği şeklindeki manipülatif açıklamaları, ABD’nin bugüne kadar uygulamış olduğu istikrarsızlaştırıcı politikaları ve terör örgütlerine olan açık desteğini gizleyemeyecektir.”

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde 25 kişinin hayatını kaybettiği ve 340 kişinin yaralandığı tren kazasına ilişkin davanın 10’uncu duruşmasının yapıldığını anımsattı.

Son duruşmada ailelerin, “muhatabımız savcılıktır” diyerek mahkeme salonunu terk ettiğine işaret eden Beştaş, “Davanın avukatı Can Atalay da maalesef Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunuyor. Mahkeme heyeti, Atalay’ın SEGBİS ile katılma talebini de reddetti. Bin 417 gündür 25 kişinin hayatını kaybettiği katliamda rolü olan üst düzey sorumlular hakkında hala iddianame yazılmadı.” sözlerini sarf etti.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise Gezi Parkı olayları davasında duruşma için Almanya’dan çağrılan Çiğdem Mater’in kaçma şüphesi ile tutuklandığını hatırlattı. Özel, “Tutuklanan Mater, daha önceki duruşmada 3 hakim tarafından beraat ettirilmişti. Mater, Almanya’da film çekimlerinde çalışıyordu. Türkiye’ye geldikten bir ay sonra tutuklandı. Tutuklanma gerekçesi kaçma şüphesi. Kaçma şüphesi ile tutuklanan Mater, duruşmaya kendisi gelmişti. Çiğdem Mater ve diğer tüm tutukluların özgürlüğüne kavuşacağı günleri bekliyoruz.” diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da Çevre Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nde yer alan Kayseri’deki kooperatiflere yönelik düzenlemeye ilişkin 4 aydır çalıştıklarını aktardı.

Elitaş, Kayseri’de etaplar halinde yapılan kooperatiflerde farklı bir uygulamanın ortaya çıktığını, konutlarının borçlarını ödeyen çok sayıda vatandaşın kooperatif yönetimlerinin değişmesiyle yeniden borçlandırıldığını vurgulayarak, “Kimilerine 200 bin, kimilerine 80 bin, kimilerine 380 bin lira borç ihdas edilmiş. Dolayısıyla bir düzenleme yapma ihtiyacı hissettik. Kayseri’ye özel olmasının nedeni budur. Başka bir ilde bunun benzerleri varsa orası için de aynı değişiklik yapılabilir. Bu konunun ne ideolojik ne de siyasi bir tarafı var. Mağdur olmuş insanların mağduriyetlerini gidermek üzere yapılan bir düzenlemedir.” bilgisini paylaştı.

TBMM Genel Kurulunda CHP, HDP ve İYİ Parti’nin gündeme ilişkin grup önerileri kabul edilmedi.

Genel Kurulda, gündem dışı konuşmalar ve grup başkanvekillerinin yerlerinden söz almasının ardından partilerin gündeme ilişkin önerilerine geçildi.

İYİ Parti’nin “uyuşturucu ile mücadele”, CHP’nin “Anayasa Mahkemesi ve AİHM’in kanun değişikliği gerektiren pilot kararı”, HDP’nin “çay üreticilerinin sorunları” konusundaki önergelerinin gündeme alınması önerileri ayrı ayrı görüşüldü. Görüşmelerin ardından yapılan oylamalarda grup önerileri kabul edilmedi.

Daha sonra AK Parti Grubu’nun, Genel Kurulun gündemi ve çalışma saatlerine ilişkin önerisi görüşüldü.

Kabul edilen öneriye göre, bugün Bankacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 655 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine devam edilecek, ardından “Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun”da değişiklik öngören teklifin müzakerelerine başlanacak.

Yarın ise “İslam İşbirliği Teşkilatı Polis İşbirliği ve Koordinasyon Merkezi Tüzüğünün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi” ele alınacak.

AK Parti’nin grup önerisi üzerine söz alan CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Ankara’nın eski stadyumunun yıkıldığını yerine yeni stadyumun yapılmadığını söyledi.

Büyük bir stadyumunun olmamasının Ankara’ya yakışmadığını dile getiren Emir, “Sizin derdiniz Ankara’ya stat yapmak değil sizin Ankara’yla sorununuz, Ankara’ya hıncınız var. Mustafa Kemal’e, İnönü’ye hıncınız var.” dedi.

Bunun üzerine söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, “AK Parti’nin ne Cumhuriyetimizle bir hesaplaşması var ne de bu ülkenin kurucusu Atatürk’e bir hıncı var. Bu memleket Atatürk’ün önderliğinde milli Kurtuluş Savaşı’nı vermiş, bağımsızlığını ilan etmiştir. 7’den 77’ye herkesin bu vatan toprağında hakkı var ama Atatürk’ün önderliğinde gelişen bir durum var. ‘Ben Mustafa Kemal’e Atatürk demekten imtina ediyorum.’ diyen kişiyi hala il başkanı olarak tutuyorsunuz; AK Parti’ye ‘Atatürk’e hıncınız var, Cumhuriyet’le probleminiz var.’ diyorsunuz.” ifadelerini kullandı.

Genel Kurulda söz alan AK Parti İstanbul Milletvekili Eyüp Özsoy, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun iftirayı siyaset tarzı haline getirdiğini söyledi.

Kılıçdaroğlu’nun dün akşam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ailesine yönelik yeni iftiralar ortaya attığını belirten Özsoy, “Kılıçdaroğlu, kendisine verilen görevi yerine getirdi. Gazi Meclisimizden Kılıçdaroğlu’na seslenmek istiyorum: 15 Temmuz gecesi kimin fareler gibi kaçtığını, kimin aslanlar gibi mücadele ettiğini milletimiz çok iyi biliyor.” dedi.

Bunun üzerine AK Parti ile CHP milletvekilleri arasında tartışma çıktı. TBMM Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş, tartışmanın büyümesi üzerine birleşime ara verdi.

Aranın ardından birleşimi açan Erdoğmuş, Özsoy’u kastederek “Bir önceki oturumda sayın konuşmacıyı, CHP Genel Başkanı’nı gıyaben muhatap alarak kendisine yakıştıramadığım ifadeler sarf ettiği için uyarıyorum” dedi.

Genel Kurulda daha sonra, Bankacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 655 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine geçildi.

YORUM YAP