Şiir ve Edebiyat Evi, kapılarını tüm sanatseverlere açtı « İzmit Pusula Gazetesi

23 Kasım 2024 - 11:50

Şiir ve Edebiyat Evi, kapılarını tüm sanatseverlere açtı

İzmit Belediyesi ve Aydili Sanat Derneği işbirliğiyle şair ve yazar Ruşen Hakkı anısına yenilenerek dizayn edilen Şiir ve Edebiyat Evi, kapılarını tüm sanatseverlere görkemli bir törenle açtı

Şiir ve Edebiyat Evi, kapılarını tüm sanatseverlere açtı
Son Güncelleme :

02 Haziran 2022 - 12:31

Sanat kenti İzmit olma yolunda çalışmalarına bir yenisini ekleyen İzmit Belediyesi, Şiir ve Edebiyat Evi’ni hizmete açtı. İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet’in öncülüğü ve Aydili Sanat Derneği işbirliğiyle kentimiz usta şair ve yazarlarından Ruşen Hakkı anısına dizayn edilen Şiir ve Edebiyat Evi’nin açılışı gerçekleştirildi.
YOĞUN KATILIM
Programa İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet’in yanı sıra Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı, Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın,  CHP İl Başkanı Harun Yıldızlı, CHP Eski İl Başkanı Cengiz Sarıbay,  CHP İl Kadın Kolları Başkanı Songül Kaya, CHP İzmit İlçe Başkanı Hakan Çakar, CHP Kartepe İlçe Başkanı Nilay Merttürk, CHP Başiskele İlçe Başkanı Anıl Acurman, CHP Karamürsel İlçe Başkanı  Anıl Aksu, İYİ Parti İzmit İlçe Başkanı Pelin Coştur Filiz, Kocaeli Bölge Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Burhan Akçin, Pazarcılar Odası Başkanı Ramazan Kumsar,  Akçakoca Mahalle Muhtarı Mehmet Şahin, İzmit Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Erol ve çok sayıda vatandaş katıldı.
“KENDİMİ BURALI HİSSEDİYORUM”
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı, Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, programdaki konuşmasında, “Hemşerilerim demek geldi içimden çünkü bu güzel İzmit’in Belediye Başkanı benim kardeşim. Beraber siyaset yapmaktan onur ve gurur duyduğum çok sevdiğim ve saydığım Belediye Başkanımız: Fatma Kaplan Hürriyet. Onun için ben de kendimi buralı hissediyorum. Sayın Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun size yürekten, samimi ve sevgi dolu selamlarını getirdim. Sayın Genel Başkanımızın Fatma Kaplan Hürriyet Başkanımıza da tebriklerini getirdim.
“SİZLERDEN GÜÇ ALIYORUZ”
Şehri güzelleştirmek güzel, bu konuda Türkiye’de örnek belediyelerden bir tanesidir İzmit. Şimdi onu kültürle, sanatla birleştirip Atatürk’ün izinden gidip damarlarındaki kan olan Belediye Başkanımıza teşekkür ederiz. Ruşen Hakkı anısına hazırlanan kitabın bir kısmını okudum ve etkilendim. İşte böyle sanatla, edebiyatla vatandaşa renk olan sizler iyi ki varsınız. Sizlerin sayesinde hepimiz ülkemizi daha güzel görüyoruz. Geleceğimizi çok daha aydınlık yarınlara teslim ediyoruz ve sizlerden güç alıyoruz. Ruşen Hakkı Bey gibi tarihe damgasını vurmuş hem yazar hem şair hem de günlük tutma özelliğiyle kentim kimliğine katkı sunan birisinin evlatları olmak çok gurur verici. Çok büyük mutluluk duydum. Bu binada gençler, meraklılar haz alacaklar. Bu rengi kattığı için Fatma Kaplan Hürriyet Başkanımıza bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi.
“SANAT İNSANLARI SEVMEYİ ÖĞRETİYOR”
Açılış programında konuşan İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet şu ifadeleri kullandı; “Sanat bize güzellikleri, birliği, beraberliği ve her şeyden önemlisi insanları sevmeyi öğretiyor.  İzmit’in yakın tarihine baktığımız zaman da bu hep böyle olmuştu.  SEKA’nın kendi bünyesinde oluşturduğu sinema, tiyatro, Çocuk Dostları Derneği, Kağıtspor, SEKA Postası gibi oluşumlarla kentin kültürel dokusuna dokunmuştu.
“SEKA EĞİTİMCİ FİLMLER MERKEZİ”
SEKA Sineması dönemin en iyi filmlerini sunmuş, İstanbul’dan ve başka kentlerden İzmit’e gelen en seçkin tiyatro toplulukları, en güzel temsillerini SEKA’da vermişlerdi.  Bu salonlarda açılan resim, fotoğraf, karikatür sergileri İzmit halkında sanat sevgisinin artmasına hizmet etmişti.  İzmit Lisesi ile Erkek Sanat Enstitüsü öğrencileri SEKA Eğitici Filmler Merkezi’nde kıyasıya yarışmışlardı.
“SANATA AÇ KALDIĞIMIZ ZAMANLAR OLDU”
Yine daha öncesinde İzmit Halkevi’nde düzenlenen konserler, sergiler, şiir dinletileri, temsil ve konferanslarla sadece İzmit’e değil, Yalova, Sakarya, Hendek gibi yakın yerleşmelerden katılımlarla sosyalleşme ve kültürel paylaşım açısından İzmit tarihi için çok önemli bir yapıydı. İzmit’e o dönemde tiyatroyu sevdirmişti, şiiri sevdirmişti, sergileri sevdirmişti. Ama ne yazık ki zaman içerisinde bu güzelliklerden ve sanatseverlikten uzak kaldığımız zamanlarımız oldu. Sanata, edebiyata, şiire, kültüre aç kaldığımız zamanlar oldu.
“İŞ BİRLİĞİ İÇİNDE OLDUK”
Biz de göreve geldiğimiz andan itibaren sadece klasik belediyecilik anlayışının dışında, “Şuraya bina dikeyim, şu sokağa asfalt dökeyim” demeden, kentimizde sanata ve edebiyata önem verdik.  Bu anlamda hayata geçirdiğimiz her projede de sivil toplum kuruluşlarını, dernekleri ve odaları en önde tuttuk ve iş birliği içinde olduk. Toplumun farklı dinamiklerini güçlendirmek istedik.
“NEREDE EDEBİYAT VARSA ORADA UMUT VARDIR”
Çünkü biliyoruz ki; farklı sesler bize güç verecek, bizi yönlendirecek ve doğru projelerde buluşmamıza sebep olacak. Nerede edebiyat varsa, orada umut vardır. Bizler de İzmit Belediyesi olarak kentimizin sanata dair umutlarını ve beklentilerini hep diri tutmak istiyoruz. İzmit Sanat Akademimizi açtık, halkımız sanatın her dalıyla buluşsun istedik. Millet kıraathanesi olarak düşünülen yapıyı şu anda 1500 tane gencimizin yararlandığı bir sanat fabrikasına dönüştürdük adeta.
“İZMİT KENT ORKESTRASININ ÜNÜ İL DIŞINA ÇIKTI”
Sanat aynı zamanda bir eğitim aracı diyerek müzikte, görsel sanatlarda, tiyatroda ve dansta eğitimler veriyoruz.  Başlangıçta dinlediğiniz kıymetli müzisyen arkadaşlarımız yakın zamanda kurduğumuz ve bir araya getirdiğimiz, kısa sürede çok iyi performans sergilemeyi başaran İzmit Kent Orkestramızın küçük bir bölümüydü.  İzmit Kent Orkestramızın ünü artık Kocaeli sınırları dışına çıktı ve farklı kentlerin festivallerinde bile yer alıyor.
İZMİT BELEDİYE TİYATROSU
Değerli Burhan Akçin ile birlikte onun muhteşem destekleri ve emeğiyle beraber İzmit Belediye Tiyatromuzu kurduk. Tiyatromuz oynadığı tiyatro oyunuyla henüz yılı dolmadan ulusal bir ödül kazandı. Yine aynı şekilde Gülümse Çocuk Tiyatromuz oyunlarına devam ediyor. Sahne İzmit Halk Dansları Topluluğumuz artık kentimizin markası haline geldi.  Şimdi de bu çalışmalarımıza bir tuğla daha koymak, İzmit Belediyesi olarak Şiir Edebiyat Evimizi şiir ve edebiyatseverlerle buluşturmak için burada bulunuyoruz.
“ANILARINI ÖLÜMSÜZLEŞTİRDİK”
Tüm edebiyat ve şiir derneklerimizin kullanımına açık olacak, İç kale çevresinde bulunan bu tarihi konağımızı, bir edebiyat ve sanat merkezi haline getirdik.  İçerisinde edebi sohbetlerin yapıldığı, genç yaşlı demeden herkesin faydalanabileceği bir toplanma alanı oluşturduk.  Bu binayı restore ederken aynı zamanda bu kente gönül vermiş şair ve yazarlarımızın isimlerini tarihi yapıda yaşatarak onlara ahde vefamızı bir nebze de olsa göstermeye çalıştık. İzmit’in şiir çınarı olan Sayın Ruşen Hakkı’ya ve aynı şekilde Seka Postası gibi kentin simgesi olmuş bir derginin kurucusu olan öykücü Naci Girginsoy’a ait eşyaların sergilendiği odalar düzenleyerek anılarını ölümsüzleştirdik.
KENTSEL SİT VE ÇEVRESİ CANLANDIRMA PROJESİ
Ayrıca; 2021 yılında kaybettiğimiz sevilen fotoğrafçı, yazar ve Kocaeli Dokümantasyon Merkezi Yürütme Kurulu üyesi İlker Kumral arşivinden; İzmit’in ünlü fotoğrafçısı Fahri Seyrek’in İzmit fotoğraflarından oluşan bir oda hazırlandı. Yine İzmit’in yakın dönem tarihine ışık tutuyor bu odamız da. Buradan İzmit’in sanat ve edebiyat hayatına dokunan, hakkın rahmetine kavuşan tüm isimleri rahmet ve minnetle anmak istiyorum. Mekanları cennet olsun.  Sosyal Belediyecilik anlayışımızdan yola çıkarak açtığımız bu Şiir Edebiyat Evimiz ile Kentsel Sit ve Çevresi Canlandırma Projesi’nin bir adımını daha gerçekleştiriyoruz.
“CAZİBE MERKEZİ HALİNE GETİRMEK İSTİYORUZ”
Sırası ile açtığımız Atatürk Evi, Şehri İzmit Kafe Tarihi Süleyman Paşa Hamamı, restorasyonu devam eden Ferdane Hanım Konağı ve yakında açılışını planladığımız Mor Konak ile bu bölgeyi bir cazibe merkezi haline getirmek istiyoruz.  Sanayi kenti imajı ile bilinen İzmit’i sanat, edebiyat, tarih ve kültür kenti haline getirmek için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz.  Çocuk ve Oyuncak müzesi için çalışma aşamasındayız.
“TÜM İZMİTLİLERİ BEKLİYORUZ”
Atatürk’ün de dediği gibi;  “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.” Bizler de İzmit Belediyesi olarak; milletimizin hayat damarlarının sanatsız bırakmamak için elimizden ne geliyorsa yapmaya devam edeceğiz. Bu anlamda Aydili Sanat Derneği başta olmak üzere Kent Konseyimize, Kocaeli’de faaliyet gösteren tüm sanat-edebiyat ve şiir derneklerimize, muhtarımıza ve mahalle halkına gönülden teşekkürlerimi sunuyorum. Ruşen Hakkı’nın, Naci Girginsoy ve Fahri Seyrek’in aileleri aramızdalar. Hepsine ayrı ayrı şükranlarımı sunuyorum. Tüm İzmitlileri, tüm edebiyat ve şiir severleri Şiir Edebiyat Evimiz’e bekliyoruz.”
“DEĞERLERE SAHİP ÇIKACAĞIZ”
Programda konuşan Akçakoca Mahalle Muhtarı Mehmet Şahin, “Akçakoca Mahallemiz şu güzel İzmitimizin onuru olmuştur. Bu da bizlere destek vermiş olan başkanlarımız sayesinde oldu. Görüyorsunuz böyle değerleri bizlere katıyorlar. Bu değerleri biz sadece kendimiz seyretmiyoruz. İnanın buraya hergün yerli, yabancı turistler geliyor. Böyle güzel eserler mahalleme katılmışsa bu sadece benim değil, bu hepimizin. Bu değerlere hepimiz sahip çıkacağız.
“ONURLANIYORUZ”
Akşamları gelin görün burayı lütfen. 3 senedir ben bu mahallede şu kafeye adım atamadım. Bir hanımefendiye ihaleye verilmiş, kendisine özel olarak kullanmış. Başkanımız ise ‘Burayı kafe olarak açsak bile mahalleli düğün hariç özel günlerinde ücretsiz bir şekilde kullanabilir’ dedi. Bu hizmet alkışlanmaz mı? Halka yapılan hizmetleri görüyoruz ve onurlanıyoruz. Başkanıma ve katılım gösteren herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.
“ELİMİZDEN GELEN KATKIYI SUNMAYA HAZIRIZ”
Kocaeli Şairler Yazarlar Derneği Başkanı Taylan Katak ise konuşmasında şu ifadeleri kullandı; “Kentimizin değeri, üstat Ruşen Hakkı’yı saygı ve rahmetle anıyorum. İzmit Belediyesi tarafından hayata geçirilen bu önemli projenin sayın Ruşen Hakkı’ya ithaf edilmesini çok anlamlı ve değerli buluyorum. Kentimizin kültür – sanat hayatı açısından tarihi bir gün yaşıyoruz. Eğer bu güzel başlangıcın hakkını gelecekte de verebilirsek kentimizin kültür-sanat kenti olması için dev bir adım atmış olacağız. Şiir ve Edebiyat Evi kent kültürü açısından bence önemli bir adım ve bunu çok olumlu karşılıyoruz. Biz de bu kentin yazarları, şairleri ve sanat kuruluşları olarak bu projenin sağlıklı bir şekilde devam etmesi ve amacına ulaşması için elimizden gelen katkıyı sunmaya hazırız.”
“ÖNEMLİ ETKİNLİKLERE İMZA ATILIYOR”
Aydili Sanat Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Akın ise yaptığı konuşmada, “Kentimizde bir süredir sanat adına çok güzel şeyler yaşanıyor. İzmit Belediyesi Kültür Müdürlüğü ile kentimizin kültür – sanat emekçileri, dernekleri, yapıları bir araya gelerek çok önemli etkinliklere imza atıyor. Bunlardan bir tanesi Ruşen Hakkı anısına düzenlediğimiz öykü yarışmasıydı. Ruşen Hakkı ile ilgili söylenecek çok söz. Ruşen Hakkı’nın anısı bu mekânda onlarca yıl yaşatılacak” dedi.
“ÇOK ÖNEMLİ BİR GİRİŞİM”
Ruşen Hakkı’nın kızı Nilgün Sezeralp konuşmasında, “Kızımız Gülce’yle yaşıt bir belediye başkanımız var; Sevgili Fatma Kaplan Hürriyet. Bugün İzmit Belediyesi Şiir ve Edebiyat Evi açılışı var, Ruşen Hakkı anısına. Bu son derece kalıcı, adına yakışan adını belki de nesiller boyu yaşatacak çok önemli bir girişim. Biz aile olarak o kadar sevinçle yüklendik ki. Ailemiz adına sayın Fatma Kaplan Hürriyet’e, İzmit Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ceren hanıma ve canla başla çalışan ekibine, İzmit Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Erol’a, Aydili Sanat Derneğine en içten teşekkürlerimizi iletiyoruz” ifadelerini kullandı.
ODABAŞ RUŞEN HAKKI’YI ANLATTI
Programda konuşan gazeteci, yazar, şair Ruhan Odabaş, “Ruşen Hakkı benim ağabeyimdi. Aynı gazetenin çatısı altında, yan yana iki masada yaklaşık 12 yıl birlikte yazılar yazdık. Daktilosunu hiç bırakmadı. Bilgisayara hiç bulaşmadan yaşamını yitirdi. Daktilosunun tıkırtıları hala kulağımdadır. O 12 yıl içinde gazetecilik adına Ruşen Hakkı bana çok şey öğretti. Kendisine minnettarım. Benim aynı zamanda şiir hocamdır. Ruşen Hakkı Türk Edebiyatının önemli değerlerinden biridir. Fatma Başkan ve ekibine böyle bir eseri kentimize kazandırdıkları için teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
“BİZLERİ SIMSICAK KUCAKLARDI”
Yazar Rıfat Sezeralp ise, “Hazırladığımız kitabımızda yazı yazanlar yine Ruşen Hakkı’yı anlatsınlar istedik. Ruşen Hakkı ile hasbihal eder gibi olsun dedik. Ruşen Hakkı yanımıza gelince ‘Merhabası’ ile bizleri sımsıcak kucaklardı. Kitabın hazırlık sürecinde işi her ne kadar ben götürüyorsam da bu sürecin gizli kahramanları var. Bu kitabı okuyanlar Ruşen Hakkı’nın taşıdığı önemli özellikleri göreceklerdir” dedi.
“FATMA BAŞKANIM İYİ Kİ VARSINIZ”
İzmit Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Erol konuşmasında, “Rıfat Sezer Alp, Ruşen Hakkı’nın anısına kitap hazırlama konusunu açtığı zaman bu kente güveniyordum. Aslında bu kentin belediye başkanına güveniyordum. Kamusal alandaki çalışmalarımız adına kendisinden ne talep ettiysek her zaman bize güvendi. Taleplerimize karşılık verdi. Başkanımız Ruşen Hakkı isminin hiç kalkmayacağı bir Şiir ve Edebiyat Evi’ni Ruşen Hakkı anısına yapalım dedi. Bu anlamda tüm sanat ve edebiyat ailesine Fatma Başkanımıza teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız” ifadelerine yer verdi.  Protokol konuşmalarının ardından Ruşen Hakkı’yı anlatan bir video gösterimi yapıldı. Gösterim sonrası Ruşen Hakkı’nın şiirleri seslendirildi ve ardından da protokol üyeleri Şiir ve Edebiyat Evini gezerek incelemelerde bulundular.
ANI ODALARI
Şiir ve Edebiyat Evi’nde, İzmit’in şiir çınarı olan Ruşen Hakkı, Seka Postası gibi kentin simgesi olmuş bir derginin kurucusu olan öykücü Naci Girginsoy’a ait eşyaların sergilendiği odalar düzenlenerek anıları ölümsüzleştirildi. Ayrıca; 2021 yılında kaybettiğimiz sevilen fotoğrafçı, yazar ve Kocaeli Dokümantasyon Merkezi Yürütme Kurulu üyesi İlker Kumral arşivinden; İzmit’in ünlü fotoğrafçısı Fahri Seyrek’in İzmit fotoğraflarından oluşan bir oda hazırlandı.
VATANDAŞLARIN YOĞUN İLGİSİ 
Akçakoca Mahallesi Sırrı Paşa Caddesi’nde bulunan Şiir ve Edebiyat Evi, kentin tüm sanatseverlerine hizmet verecek. Kültür-sanat etkinlikleri, söyleşiler, imza günleri, atölyeler ve şiir dinletilerinin gerçekleşeceği Şiir ve Edebiyat Evi, kentin yeni kültür ve sanat durağı olacak. Sanatın her yönüyle ele alınacağı, kente değer katmaya hazırlanan Şiir ve Edebiyat Evi’nin açılışına vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

YORUM YAP