Bilindiği gibi Kocaeli 1999 yılında son derece acı bir deprem yaşanmış ve yaşanan depremde binlerce insan hayatını kaybetmişti. Depremin hemen ardından, çadırlar kurulmuş ve insanlar uzun süre bu çadırlarda yaşamak zorunda kalmıştı. Çadırlarda kalan vatandaşların hayatını kolaylaştırmak ve insanların en azından daha sağlıklı konaklayabilmesini sağlamak için prefabrik yapılar kurulmuş ve insanlar bu yapılarda barınmaya başlamıştı.
21 YIL ÖNCE Kİ ALACAĞIN PEŞİNE DÜŞTÜLER
Yapılmış olan prefabrik yapılarda hayat mücadelesine devan eden vatandaşlar, ortamın düzelmesinin ardından evlerine dönmüş ve normal yaşantılarına devam etmeye başlamışlardı. Şimdilerde bu prefabriklerde yaşamlarını sürdüren vatandaşların bazılarının huzurunu kaçıran bir uygulamaya ise SEPAŞ imza attı. SEPAŞ, 1999 yılında prefabrik yapılarda yaşam mücadelesi veren vatandaşlardan o dönemde kullandıkları ve zaten ödedikleri elektrik paralarını avukat vasıtasıyla yeniden tahsil etmeye çalışıyor.
VATANDAŞLARDAN 20 YIL ÖNCE Kİ MAKBUZLARI İSTİYORLAR
Gazetemizle irtibata geçen bir vatandaşımız, SEPAŞ’ın avukatlık firması olduğunu söyleyen bir avukatlık bürosu tarafından sürekli olarak arandığını, kendisinden 1999 yılında ödediği elektrik faturalarının yeniden istendiğini söyledi.
20 YIL MAKBUZ MU SAKLANIR?
Gazetemizi arayan vatandaşımız, kendisinden yeniden tahsil edilmek istenen fatura bedelleri için “SEPAŞ’ın avukatı olduğunu söyleyen hukuk bürosu tarafından sürekli aranıyorum. Benden 1999 yılında prefabriklerde kaldığım dönemde zaten ödediğim faturaların bedellerini istiyorlar. Arayan kişilere ki farklı isimlerle aranıyorum, “bu faturaları ben daha önce ödedim, neden benden bu faturaların bedelini yeniden istiyorsunuz?” Diye sorduğumda “bizi ilgilendirmez SEPAŞ dosyanızı bize yolladı ve bu fatura bedellerini ödemek zorundasınız, eğer ödemezseniz bu tahsilatları icra yoluyla alacağız.” diyorlar. Ben bu ödendi makbuzlarını çoktan attım. Zaten kanunen saklama zorunluluğum en fazla 10 sene aradan 21 sene geçmiş, ben ödediğim tüm makbuzları 20 sene saklamaya kalksam bu makbuzlar bir oda dolusu olur. Bir tek SEPAŞ yok ki; su faturalar var, doğalgaz faturaları var, telefon faturaları var, hangi birisini saklayacağım?” ifadelerine yer verdi.
TAHSİLAT MAKBUZU KANUNEN KAÇ YIL SAKLANIR?
Her ne kadar, defter, kayıt ve belgelerin saklama süresi VUK’da 5 yıl olarak belirlense de, diğer mevzuatlarda 10 yıllık saklama süresi öngörüldüğünden 10 yıllık süre ile saklanması gerekmektedir.