Bilişim Vadisi Konferans Salonunda gerçekleştirilen programa: Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Valimiz Seddar Yavuz, 1. Ordu Komutanı Korgeneral Kemal Yeni, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcıları; Hasan Büyükdede, Dr. Çetin Ali Dönmez ve Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Muhsin Dere, ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, HAVELSAN Genel Müdürü Dr. Mehmet Akif Nacar, SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci ve çok sayıda davetli katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programda ilk olarak, davete katılamayan TBMM Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un mesajı okundu.
SAHA İstanbul Tanıtım Filmi izlenmesi ve SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar’ın açılış konuşmalarını yapmasının ardından Savunma sanayii çalışmalarının yerli standartlarla sürdürülmesi gerektiğini ifade eden Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir ise, “Biraz boş bıraktığımız, dışa bağımlığı bir anlamda kabul ettiğimiz, sertifikasyon ve kalifikasyon gibi süreçlere teslim olduğumuz, kendi iç ve yerli çalışmalarımızı biraz ihmal ettiğimiz bir alan olduğu için sivil havacılık alanına da özel bir ilginin olması gerektiğini, kendi kural ve regülasyonlarımızı çok hızlı hayata geçirmek, bu konuda uzmanlar yetiştirmek zorunda olduğumuzu belirtmek istiyorum. Aynı şekilde savunma sanayisinde de yabancı standartlar, askeri standartlara bağlı kalarak bazı projelerde önümüzü tıkayacak derecede detaylı ve çok uzun süreçlere tekabül eden faaliyetler yerine kendi standartlarımızla gitmek çok daha yerinde olacaktır.” dedi.
Başarı için tüm tarafların davaya omuz vermesinin önemine değinen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank: “İşte SAHA İstanbul‘da kamu üniversite ve sanayi iş birliğinin en güzel örneklerinden biri. Bir yandan firmalara rehberlik ederken, diğer yandan komiteleriyle milli savunma, havacılık ve uzay sanayi için adeta işin mutfağında çalışıyor. Ülkemizin ihtiyaç duyduğu ürün ve sistemlerin yerli ve milli imkânlarla geliştirilmesi için paydaşlar arasında adeta katalizör görevi görüyor.
Bakanlık olarak SAHA İSTANBUL ile yakın diyalog içinde olduklarını ve başlatılan inisiyatife gerekli desteği verdiklerini belirten Bakan Varank: “Ülkemizde açık kaynak yerli ERP sisteminin geliştirilmesine yönelik Rekabet Öncesi İşbirliği Projeleri çağrısı, Bakanlığımız ve SAHA istişareleri neticesinde şekillenmiş oldu. Yine SAHA ile yerelde şehirlerimizin sanayi kümelenmelerini geliştirmeyi ve ulusal ekosisteme dahil etmeyi hedefleyen çalışmalar yürütüyoruz. Elbette alacak daha çok yolumuz var. Bu uzun ve meşakkatli bir süreç. Ancak fedakâr ve adanmış kadrolarla, başarının mukadder olacağı da apaçık bir gerçek. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak biz hükümetimizle birlikte ülkemizi başarıya götürecek bu çabaların büyük bir memnuniyetle her zaman yanında olacağız. Ben bu vesileyle SAHA İstanbul 4. Olağan Genel Kurulu’nun hayırlara vesile olmasını diliyorum. Türkiye’yi şampiyonlar ligine taşımak için canını dişine takarak çalışan SAHA İstanbul Yönetim Kurulu’na ve çalışanlarına teşekkür ediyorum.”
Pandemiye Rağmen, Üretim ve İhracatta Rekorlar Kırıyoruz
Savunma, havacılık ve uzay alanı ülkeler için artık ulusal güvenliğin teminatıdır diyen Sayın Varank: “Dünyanın en güçlü ülkeleri dahi, tereddütsüz bir şekilde milli gelirlerinin büyük bir bölümünü savunma sanayine ayırıyor. Tabi savunma sanayinde yakalanan ivmelenme çarpan etkisiyle diğer sektörleri de geliştiriyor. Ülkemizin üretimine, ihracatına ve istihdamına büyük katkılar sağlıyor. İşte bugün, pandemiye rağmen, üretim ve ihracatta kırdığımız rekorlar ortada. 2021 yılı ikinci çeyreğinde gayri safi yurtiçi hasılamız yüzde 21,7’lik bir artış gösterdi. İmalat sanayi öncülüğünde ulaştığımız bu başarılı performansla OECD ülkeleri arasında ikinci sırada yer aldık. Yine ihracatımızda da yıllık bazda yüzde 52 gibi rekor bir artış söz konusu. İlk 8 aylık ihracatımız 140 Milyar Doları geçti. İnşallah yıl sonunda 200 hatta 210 milyar doları geçerek Cumhuriyet tarihi rekoruna imza atacağız.”
Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri’nin Sayısı 1.596’Ya Ulaştı
Türkiye’nin savunma sanayi yolculuğuna geç başladığına değinen Bakan Varank: “Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde ortaya koyduğumuz Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu ile adeta bir şahlanma dönemine girdik. Savunma sanayinde yüzde 25’lerde olan yerlilik oranlarını yüzde 75’lere çıkardık.Tabi bu yolculuk daha bitmedi. Savunma sanayinin kritik sektörlerinde kritik sistemlerinde yüzde 100 yerliliğe ulaşmayı kendimize hedef olarak koyuyoruz. Atalarımızın çok güzel bir sözü var; ‘El atına binen tez inermiş’ diye. Biz başkalarının ne yaptığına bakmaktan ziyade kendi heybemizde neler var, bunlara odaklanıyoruz. Bugün savunma, havacılık ve uzayda güçlü bir altyapılara, dünya çapında firmalara ve yetkin insan kaynağına sahip bir Türkiye var. Ülke genelindeki Teknoloji Geliştirme Bölgelerimizin sayısı hamdolsun 89’u buldu. Üniversitelerimize büyük çaplı devlet destekleri ile onlarca tematik araştırma merkezi kazandırdık. Özel sektör bünyesinde desteklediğimiz Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri’nin sayısı 1.596’ya ulaştı. TÜBİTAK SAGE gibi araştırma enstitülerimiz savunma sanayi teknolojilerinin geliştirilmesinde itici güç görevi görüyor. Geliştirdiği füze ve mühimmat teknolojileri ile ülkemizin muharebe kabiliyetlerinin artmasında önemli bir rol oynuyor.
Savunma ve Havacılık Sektörünün Kalbi Olacak
Savunma sanayi Ar-Ge projelerine sağlanan desteklerle özel sektörümüz kritik teknolojiler geliştiriyorlar diyen Bakan Varank, projelere ilişkin açıklamalarda bulundu: “Son 19 yılda bu projelere sağladığımız destek miktarı 5,6 milyar liraya ulaştı. Tabi proje desteklerimizin yanında sanayi altyapımızın gelişimine de çok önemli katkılar sunuyoruz. Takip edenler bilirler en son projemizin sözleşmesini İDEF fuarında imzaladık. Ankara Kalkınma Ajansımızın desteğiyle Kalecik Hava Araçları Test Merkezi’ni kuruyoruz. Toplam bütçesi 10 milyon lira olan bu proje ile İHA ve dronlarımızın yetkinliklerini daha ileri seviyeye taşıyacak test hizmetleri verilecek. İşbirliğini ve kümelenmeyi temin etmek amacıyla savunma sanayine özel ihtisas OSB’ler kuruyoruz. Kırıkkale Silah Sanayi İhtisas OSB ile Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas OSB bunların başında geliyor. Bu bölgeler tamamlanıp tam kapasite faaliyete geçtiğinde savunma ve havacılık sektörünün kalbi olacaklar. Yine Konya Teknoloji Endüstri Bölgesi de bu konudaki önemli projelerimizden. Burada da savunma, uzay ve havacılık projeleri başta olmak üzere birçok konuda ileri teknolojili çalışmalar yürütülecek. Bu projelerle birlikte savunma sanayi atılımlarımız ülkemizin tüm sathına yayılacak.”
Bu Hedeflere Ulaşmanın Yolu Tek Yürek Olmaktan Geçiyor
Türkiye’nin kaderi bu coğrafyanın kaderiyle beraberdir diyen Sayın Varank: “Her zaman söylüyoruz: Ama Türkiye’nin sorumluluğu topraklarının ötesindedir. Büyük ve güçlü bir Türkiye tüm bölge ülkeleri için aydınlık bir geleceğin teminatıdır. İşte bu bilinç ve kararlılıkla özellikle savunma, uzay ve havacılıkta kendimize zorlayıcı hedefler belirledik. Bu hedeflere ulaşmanın yolu da bir beraber ve tek yürek olmaktan geçiyor.Kimseyi ötelemeden, tüm tarafları işin içine dahil ederek güç birliği içerisinde takım oyunu oynamamız gerekiyor. SAHA İstanbul gibi değerli STK’larımızın da katkılarıyla ben işletmelerimizin bir araya gelerek çok önemli işlere imza atacağını biliyorum.”
Bu vizyon projeleri gerçekleştirmede en büyük sermayemiz de genç ve dinamik insan kaynağımızdır diyen Bakan Varank: “Bugün Türkiye’nin medar-ı iftiharı olan projeleri ortaya koyan insan kaynağımızın büyük bir kısmı gençlerden oluşuyor. Bu yüzden Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla yürüttüğümüz tüm çalışmaların merkezine gençlerimizi koyuyoruz. Savunma sanayiinden elektrikli araçlara, havacılıktan uzaya, yapay zekadan robotik yazılıma kadar birçok alanda yaptığımız atılımlara onların öncülük etmesini istiyoruz. Bunun için de gençlerimizin niteliğini artıracak, onlara teknolojiyi sevdirecek birçok özel politika uyguluyoruz. TEKNOFEST, DENEYAP Teknoloji Atölyeleri, Ekol 42 Okulları gibi yeni nesil yaklaşımlar bu potansiyeli kinetiğe dönüştürüyor.“
Tüm Gençlerimizi TEKNOFEST’e Bekliyoruz
Büyük heyecanla beklenen TEKNOFEST’in 21-26 Eylül tarihlerinde İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirileceğinin de müjdesini veren Bakan Varank: “Tüm çocuklarımızı tüm gençlerimizi elbette aileleri ile birlikte bekliyoruz. Bugünün gençleri 2053 ve 2071 hedeflerimizin mimarları olacak. Türkiye savunma, havacılık ve uzay alanında kaydettiği başarıların oluşturduğu çarpan etkisiyle adından daha sık söz ettiren bir sanayi ve teknoloji ülkesi haline gelecek. Ben bu duygu ve düşüncelerle sözlerime son verirken SAHA İstanbul yönetimini ve paydaşlarını özverili çalışmaları dolayısıyla tekrar tebrik ediyorum.” diyerek, 4. Olağan Genel Kurul’un hayırlara vesile olmasını diledi.
Konuşmaların ardından program; SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar’ın Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank’a miğfer objesi takdim etmesi ve katılımcıların yer aldığı toplu fotoğraf çekimi sonrasında genel kurul çalışmalarına devam etti.