Bilim, sanayi ve teknoloji şehri olan ilimizin parlayan bir yıldız olduğuna vurgu yaparak sözlerine başlayan Vali Seddar Yavuz toplantıda yaptığı açılış konuşmalarında; Öncelikle hoş geldiniz. Hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Bilim, sanayi ve teknoloji şehri olarak ülkemizin parlayan bir yıldızı olan ilimiz; uluslararası rekabette ülkemizi bir adım öne çıkaran, milletimizi gururlandıran, sizlerin fedakarca yaptığınız yatırımlar ve gayretlerin neticesinde önemli bir noktaya gelmiş bulunuyor. Bu vesileyle ilimizin sanayisinin bu noktaya gelmesinde emeği bulunan başta sanayicilerimize, girişimcilerimize, iş insanlarımıza ve emekçi kardeşlerime ayrı ayrı teşekkür ediyorum.
Bu Çağ Aziz Türk Milletinin Çağı Olacak
Her dönemde sanayileşme üzerine yoğunlaşıldığını belirten Vali Yavuz; Osmanlı’nın son dönemi de dahil olmak üzere Cumhuriyet döneminde de hep sanayileşme üzerine yoğunlaşılmış ancak teknoloji ve bilgi aktarımı olmak üzere çeşitli zorluklarla, engellemelerle karşılaşılmıştır. Nihayetinde bugün itibariyle dünya yeni bir döneme doğru evriliyor. Artık dijital çağda yaşıyoruz. Dolayısıyla bu çağ daha kolay yakalanabilir, daha kolay takip edilebilir bir süreç olarak karşımıza çıkıyor.
Ülkemizde Sanayiye Ayrılan Alan Yeterli Değil Maalesef
Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarihinde ilk defa 225 milyar Dolar ihracatı gerçekleştirerek bir ilke imza attı. Bu başarıya rağmen sanayimizi yurt dışı ile kıyasladığımızda sanayi alanlarının yeterli olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Almanya’da %10, Fransa’da %6, İtalya’da %5 olarak ayrılmış olan sanayi yüzölçümü oranı Türkiye’de yaklaşık %2’ye tekabül ediyor. Demek ki almamız gereken daha çok mesafe var. Moralimizi yüksek tutmak ve geleceğe nasıl adımlar atacağımızı da çizmek açısından Valilik olarak Organize Sanayi Bölgelerinin genişlemesine, yeni sanayi alanlarının açılmasına son derece olumlu bakıyor ve destekliyoruz. İlimizin jeopolitik konumu, limanlara, metropollere, demiryoluna ulaşımının kolaylığı ve uluslararası rekabet de bizi öne çıkarabilecek bir coğrafyada olmamız vesilesiyle bu anlamda özellikle yüksek teknoloji yatırımlarının önünü açacak arsa temini konusuna olumlu bakıyoruz. Yatırımcılarımızın karşılaştıkları çeşitli zorlukları aşmak için Valilik olarak inisiyatif aldığımızı da siz sanayici arkadaşlarımızın bilmesini istirham ediyorum.
Dünyada Herkes Bir Şeyler Üretiyor
Sanayinin, batının tekelinde olmadığını vurgulayan Vali Yavuz; Proseslerin gözden geçirilmesi, verimliliğin artırılması uluslararası rekabette ki en önemli hususların başında gelmektedir. Yani maliyetleri düşüreceksiniz ve rekabet edeceksiniz. Eskiden olduğu gibi tatlı karlar kalmadı. Artık dünyada herkes bir şeyler üretiyor. Yani sanayi batının tekelinde değil. Belki yüksek teknolojinin belirli ülkelerin elinde olduğunu söyleyebiliriz ama orta üretime bakarsanız herkesin artık bir şeyleri üretebildiğini görürsünüz. Burada öne çıkmanız kalite ve verimliliği artırarak mümkün olur. Bunu da Almanya’da başlayan, daha sonra farklı ülkelere yayılan iş proseslerinin tekrar gözden geçirilmesi diye tanımlayabileceğimiz, ‘Yalın Üretim’ ve ‘Dijital Dönüşüm’ tabanlı verimlilik artışı hedefleyen Model Fabrikalar ile girdiler değişmeden daha fazla üretim yapmak hedefleniyor. Şu anda Model Fabrikalar 7 ilde fiilen kuruldu. Bitmek üzere olanlarda var. İlimizde bu kapsama alınmış bulunuyor. Bu noktada oda başkanlarımızın önemli girişimleri oldu. Özü itibariyle Kocaeli gibi bir sanayi şehrinde, günün tabiriyle moda olmuş bir uygulamanın dışında kalmamızda doğru olmazdı. Bu toplantıyı yapmamızın temel sebebi nasıl bir yol haritası belirleyeceğiz, hangi bileşenlerle hareket edeceğiz konusunu istişare etmektir. İş birliği yaptığımızda, birlikte çalıştığımızda çok kolay başaracağımız, bizim için basit bir organizasyonla hedefe ulaşacağımız bir alan olarak konuyu görüyor ve değerlendiriyorum.” diyen Vali Yavuz, toplantının hayırlı olması temennisinde bulundu.
Konuşmaların ardından Kocaeli Sanayi İl Müdürü İlhan Aydın ilimizde yer alan sanayi alanındaki verileri katılımcılar ile paylaşarak, bir sunum gerçekleştirdi. Toplantı katılımcıların görüş ve önerilerinin paylaşılması ve Model Fabrika kurulumu konusunda çalışmalar yapmak üzere komisyon kurulması ile son buldu.
Valilik Karamürsel Alp Toplantı Salonunda gerçekleşen toplantıya; Vali Seddar Yavuz’un yanı sıra, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammet Hasan Aslan, Vali Yardımcısı Abdul Rauf Ulusoy, Büyükşehir Belediyesi Kaynak Geliştirme ve İştirakler Daire Başkanı Kemal Altuner, Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Nevcihan Duru, Kocaeli Üniversitesi Nuh Çimento Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Engin Özdemir, Kocaeli Sanayi İl Müdürü İlhan Aydın, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut, Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler, Körfez Ticaret 0dası Başkanı Recep Öztürk ve Organize Sanayi Bölgelerinin temsilcileri katıldı.