KOTO’dan Bakan Nebati ile özel görüşme ve kapsamlı dosya « İzmit Pusula Gazetesi

6 Kasım 2024 - 05:48

KOTO’dan Bakan Nebati ile özel görüşme ve kapsamlı dosya

KOTO Başkanı Necmi Bulut, Başkan Yardımcıları Hüseyin Gezer ve Volkan Yılmaz’ın yer aldığı heyetle birlikte, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile özel görüşme gerçekleştirdi. Başkan Bulut görüşmede, KOTO üyelerinin ivedi çözüm bekleyen sorunlarına ilişkin kapsamlı dosya sundu

KOTO’dan Bakan Nebati ile özel görüşme ve kapsamlı dosya
Son Güncelleme :

31 Ağustos 2022 - 10:50

KOTO Başkanı Necmi Bulut, Başkan Yardımcıları Hüseyin Gezer ve Volkan Yılmaz’ın yer aldığı heyetle birlikte, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile özel görüşme gerçekleştirdi. Başkan Bulut görüşmede, KOTO üyelerinin ivedi çözüm bekleyen sorunlarına ilişkin kapsamlı dosya sundu

BAKAN NEBATİ’YE KAPSAMLI DOSYA

Üyelerinin sorunlarına kaynağında çözüm üretmeyi ilke edinen Kocaeli Ticaret Odası, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın sorumluluk alanındaki konularla ilgili önemli bir görüşme gerçekleştirdi. KOTO Başkanı Necmi Bulut, Başkan Yardımcıları Hüseyin Gezer ve Volkan Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile İstanbul’da bir araya geldi. Bakan Nebati’ye kapsamlı dosya sunan Başkan Bulut, ivedi çözüm için destek beklediklerini, Kocaeli iş dünyasının kaybedecek zamanı olmadığını ifade etti.

FİNANSMANA ERİŞİMDE YAŞANAN SIKINTILAR

Görüşmede raporu detaylandıran Başkan Bulut, finansmana erişim noktasında yaşanan sorunlara öncelikli dikkat çekerek, “Reel sektörün özellikle finansmana erişimi ve vergisel bazı düzenlemelerin hayata geçirilmesini talep ediyoruz” dedi. İvedi çözüm bekleyen ve diğer bakanlıkları da ilgilendiren konular hakkında da sunum yapan Başkan Bulut, “İlettiğimiz raporda öne çıkan konu başlıkları şöyle; Öğrencilerin yurt içi ve yurtdışı uçuşlarında uçak biletlerinin indirimli olması veya KDV alınmaması önem arz ediyor. Akaryakıt sektöründe yazar kasalarda değişiklik olacağı için uygun koşullu krediler verilmesi, sektörün geleceği için önemli.

AKARYAKIT SEKTÖRÜNÜN SORUNLARI

Bilindiği üzere, son dönemlerde meydana gelen maliyet kalemlerindeki artışlar sebebiyle tüm sektörlerde olduğu gibi akaryakıt sektöründe faaliyet gösteren üyelerimiz de olumsuz yönde etkilenmiştir. Akaryakıt sektöründeki kar oranlarının değişmemesi, kar marjlarının kuruş olarak alınmasından dolayı sektörün kar oranları %3lere kadar düşmüştür. Bununla birlikte düşen karlarla birlikte artan maliyetlerin gelir gider dengesizliği sebep olduğu bu durumun da sektör üyelerinin ayakta kalma mücadelesi vermelerine dönüşmüştür. İş bu sebeple, sektörde yaşanan bu olumsuz durumun engellenmesi amacıyla akaryakıt sektörü firmalarının kar paylarının kuruş üzerinden değil de yüzdesel olarak verilebilmesi ve bu oranının %15 olması ve söz konusu kar oranının her yıl yıllık enflasyona endeksli olarak belirlenmesi talep edilmektedir. Ek olarak, TÜPRAŞ çıkış fiyatı üzerine koyulan elleçleme ve buna benzer ilave bedellerin ayakta kalma mücadelesi veren akaryakıt sektörünü mali açıdan olumsuz yönde etkilemektedir. Söz konusu belirtilen olumsuz durumun ortadan kaldırılması amacıyla sektörün maliyetlerini arttıran elleçleme ve ilave bedellerin TÜPRAŞ çıkış fiyatları üzerine eklenmemesi talep edilmektedir.

MEDİKAL SEKTÖRÜNÜN SIKINTILARI

Şirket araçlarına kredi olanaklarının iyileştirilmesi gerekmektedir. Şirkete alınan hususi araçlar için 500.000 TL’ye kadar kredi temin edilebilmesi, kredi taksitlerinin 24 ay ve üzeri olması, kredi bozulma durumunda faiz oranlarının yüksek olması talep edilmektedir. Medikal sektöründe kamu alacak bakiyeleri düzenli bir şekilde takvime bağlanması ve bu çerçevede vadesi netleşmiş şekilde ödeme yapılması önem arz etmektedir.

SİGORTA SEKTÖRÜNÜN TALEPLERİ

Sigorta sektörünün geleceği için köklü değişikliklere ihtiyaç duyulmaktadır. Trafik sigortasında devir zeyli uygulamasının tekrar yürürlüğe konulması, araç ruhsatlarında marka kodunun yer alması ve doğrudan tazmin sistemi uygulamasına geçişin ivedilikle sağlanması gerekmektedir. Zorunlu sigortalarda tahsilatın kredi kartı ile yapılması durumunda ve ilgili acente tarafından talep edilmesi halinde 3D Secure Güvenlik Sistemi kullanımının sağlanması, şehir içi ya da şehirler arası ticari yolcu taşımacılığı yapan tüm araçların (ticari taksi dahil) Karayolu Yolcu Taşımacılığı Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası kapsamına dahil edilmesi, çöp ve emlak vergisi işlemlerinde DASK poliçe kontrolü yapılması gerekmektedir. Sigorta Aracıları Arasındaki Haksız Rekabet ve Uygulamaların kaldırılması gerekmektedir. Sigorta Acentelerinin İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatından muaf tutulması, SBM Yönetim Komitesinde acentelerin temsilinin sağlanması, İl Taşıma kapasitesine göre acente merkezi ve şube açılışına izin verilmesi, TOBB Sigorta Acenteleri İcra Kurulu’nun isminin – TOBB Sigorta Aracıları İcra Kurulu olarak değiştirilmesi talebimizdir. Trafik sigortalarında arz güvenliği sağlanamamıştır ve acente komisyon oranları yetersizdir. Sigorta Acenteleri Arasındaki İş Paylaşımında Komisyon Gider Belgesi Kullanılmalıdır. Son olarak, Trafik sigortasında yaşanan kredi kartı suiistimalleri engellenmelidir.

İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN SIKINTILARI

Tüketici Hakem Heyeti başvuru süreçleri sonucunda tüketicinin haksız olduğu durumlarda bilirkişi ücreti, damga vergisi ve posta masraflarının tüketici tarafından ödenmesi kamu kaynaklarının etkin kullanılması adına önem arz etmektedir. İnşaat sektöründe tüketicilere sağlanan kredilerde yaşanan güçlükler sektörü olumsuz etkilemektedir. Elektrik ve elektronik ürünler (dayanıklı tüketim malları) sektöründe faaliyet gösteren üyelerimizin piyasalardaki durgunluktan dolayı yaşamış oldukları sıkıntılar konusu komite toplantılarımız aracılığı ile dile getirilmiştir. Elektrik ve elektronik ürünler (dayanıklı tüketim malları) sektöründe yapılan araştırma sonucunda girdi maliyetlerindeki artışların nihai ürünlerin fiyatlarının yükselmesine sebep olduğu bu durumunda tüketicilerin %26 sının yeni ürün ihtiyacı olmasına rağmen tamir yoluyla eski ürünleri kullanmaya devam ettiği belirlenmiştir.

DAYANIKLI TÜKETİM MALLARI SEKTÖRÜNÜN TALEPLERİ

Bu sebeple, fiyat artışlarından kaynaklı sektörde yaşanan durağanlığın olumsuz etkilerinin azaltılması ve sektörün tekrardan canlanmasına katkı sağlayacağı düşüncesiyle elektrik ve elektronik ürünlerine (dayanıklı tüketim malları)  uygulanan ÖTV’nin belirli bir süre kaldırılması ve KDV oranının mobilya sektöründe olduğu gibi %8 oranına düşürülmesi adına gerekli düzenlemelerin yapılabilmesi amacıyla konunun gündeme getirilmesi ve desteklenmesi önem taşımaktadır” ifadelerine yer verdi.

BAKAN NEBATİ’DEN KOCAELİ İŞ DÜNYASINA SELAM

Kapsamlı dosya dolayısıyla Başkan Bulut nezdinde Kocaeli Ticaret Odası’na teşekkür eden ve özverili çalışmaları dolayısıyla Kocaeli iş dünyasına selamlarını ileten Bakan Nebati, iş dünyasından gelen taleplere her zaman dikkatle odaklandıklarını söyledi. Kocaelili iş insanlarının çalışma motivasyonlarının devam etmesini dileyen Bakan Nebati, Kocaeli Ticaret Odası’na ziyaret sözü verdi.

EN ÇOK KAZANANLAR

EN ÇOK KAYBEDENLER

EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

YORUM YAP

DÖVİZ KURU

BIST100
DOLAR
EURO
BITCOIN
ÇEYREK ALTIN
GRAM ALTIN