Kocaeli Ticaret Odası’nın Bilişim, Eğitim ve Büro Malzemeleri Grubu’nun yer aldığı 15. Meslek Komitesi bünyesinde bulunan Sürücü Kurslarına özel istişare toplantısı gerçekleştirildi. Sektörün geleceğine ışık tutan toplantıda, sorunlar, çözüm önerileri ve KOTO tarafından yapılan girişimler detaylarıyla ele alındı
Kocaeli Ticaret Odası, sektör bazında düzenlediği istişare toplantılarıyla, iş kollarının geleceğini yine sektörün temsilcileriyle inşa etmeye devam ediyor. Tüm verimliliğiyle süren istişare toplantıları bu kez, Kocaeli Ticaret Odası’nın Bilişim, Eğitim ve Büro Malzemeleri Grubu’nun yer aldığı 15. Meslek Komitesi bünyesinde bulunan Sürücü Kursları zümresi için gerçekleştirildi. KOTO 15. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Yıldırım Yılmaz’ın, 15. Meslek Komitesi Başkanı Handan Kümeli ve Komite Üyesi İsmail Aydemir ile birlikte ev sahipliği yaptığı toplantıya, TOBB Eğitim Sektörü Meclis Üyesi Dursun Önal ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.
KOTO ÜZERİNDEN YAPILAN GİRİŞİMLER
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren KOTO Meclis Üyesi Yılmaz, 15. Meslek Komitesi olarak sektörün geleceği adına bulundukları girişimleri detaylarıyla vurgulayarak, “Bugün burada toplanmamızdaki amaç sektörümüzün dününü değerlendirerek, bugününe ve yarınına ışık tutmak. Seçimden sonraki bu dönemde ilk organizasyonumuzu yapıyoruz ama biz bu sürede sektörümüze dair birçok konuda girişimlerde bulunduk. Komite arkadaşlarım ve odamız yönetim kurulu bu girişimlerimizi sonuna kadar destekledi ve sonuç almak adına güçlü bir ekip kurulmuş oldu.
DAMGA VERGİSİ MUAFİYETİ İÇİN GİRİŞİMLER
İzmit ilçemizde sınav alanı güzergahı ile ilgili problemlerimiz vardı. Hangi kuruma gittiysek olumlu bir cevap alamadık. İzmit’in sıkışık bir alana sahip olması nedeniyle ciddi alternatifler de üretemedik. KBB UKOME’ye İzmit’teki kurs ve öğrencilerinin sayısına hitap edebilecek büyüklükte yer tahsisi yapılması talebimizi Oda üzerinden ilettik. Maalesef sürücü kursularına son dönemde getirilmiş ciddi bir mali külfet var. Bunun adı damga vergisi. Biliyorsunuz şuan ortalama en az ödeyen 400 TL. Bunun üstü kursun büyüklüğüyle alakalı ama 500 TL’yi düşeceğini zannetmiyorum. Alakasız bir şekilde bir anda kucağımızda bulduk bu konuyu. Vergi ve diğer yükümlülüklerimiz azmış gibi bir de bu konu geldi. Birçok STK’ya iletmemize rağmen gündemlerine almadılar. Biz de Kocaeli Ticaret Odası üzerinden yürüyelim dedik. Komite üyelerimize açtık bu konuyu ve çok ilginç bir şey öğrendik. Özel okullar, ‘bizde de damga vergisi var ama biz muafız’ dediler. Kurdukları bir dernekle muafiyeti almayı başarmışlar. Maliye Bakanlığı’na yönetim kurulumuzun desteğiyle yazı yazdık. Standart bir dönüş oldu ama en azından biz resmi girişimlerimizi yaptık.
SINAV GÜZERGAHINDA SİVİL ARAÇ DENETİMİ
Birçok kazaya sebebiyet vermesi dolayısıyla usta öğreticilerin yeniden sınav sırasında öne getirilmesi ihtiyacı tespit edildi. Herkesin destekleyeceğini düşünüyorum. Şimdi burada dikkat çekmek istediğim. Sınav günü araçlar kamu hizmeti statüsündedir. Sınav esnasında kaza olsa, servetimizle bile o paraları ödeyemeyiz. Bununla ilgili yazı yazdık Milli Eğitim Bakanlığı’na. Özel dersler yeni yönetmelikte resmi bir mevzuata konuştu ama maalesef sınav güzergahında bizden çok sivil araçlar çalışıyordu. Kocaeli Emniyet Müdürlüğü’ne yazı yazdık. Şimdi sıkı bir denetim var sınav yerinde. Bunu şikayet etmeyelim. Bu durum bizim yararımıza. Böylelikle kaçak eğitimlerin önüne geçmiş oluyoruz. Sivil araçların sınav tarihine yakın zamanlarda denetleneceğini öğrendik. Bunu sektöre duyuralım.
‘TABAN FİYATI DELME GİRİŞİMLERİ SUÇ’
Son olarak burada yok ama taban fiyatın delinmesine yönelik bazı girişimler duyuyoruz. ‘Bizi tercih ederseniz 2 saat fazla eğitim veririz. Kağıdınız- kaleminiz bizden gibi’ söylemleri altında ekstra bir şeyler veriyorlar. Bakanlığa sorduk. Kesinlikle taban fiyatı delici her türlü girişimin suç olduğu ve delil niteliği taşıdığı ifade edildi. Bilginiz olsun. Bu tarz bir girişim kesinlikle suç unsurudur. Ticaret odasında her ay komite toplantısı yapıyoruz ve bu kararlar bağlayıcı niteliğinde. İletmek istediğiniz bir konu var ise bize iletebilirsiniz. Tabi kabul görürse bir önerim var. Sektör istişare kurulu kuralım. Bu kurul KOTO’ya resmi olarak bağlı olmasın ama bize öneriler getiren bir kurul olsun. Burada bizim komitemize öneri getirecek bir istişare kurulu olur” ifadelerine yer verdi. KOTO 15. Meslek Komitesi Başkanı Handan Kümeli de, katılımcıları selamlayarak, komite olarak her türlü çalışmayı yapmaya hazır olduklarını ifade etti.
ÖNAL’DAN KOTO’YA TEŞEKKÜR
Sektörde kurulmuş birçok STK’nın kurucu başkanı aynı zamanda TOBB Eğitim Sektörü Meclis Üyesi Dursun Önal da, 50 yılı aşkın süredir sürdürdüğü meslekle ilgili tecrübelerini ve TOBB Eğitim Sektörü ile birlikte yaptıkları girişimleri anlatarak, bilgilendirme yaptı. KOTO’ya bu önemli organizasyon için de ayrıca teşekkür eden Önal, “Sektörde parçalanmalar bir takım sıkıntılar çıkarttı ve çıkartmaya da devam ediyor. Meslekte 52. yılımı özel öğretimde de 47. yılımı yaşıyorum. KOTO’ya ev sahipliği dolayısıyla teşekkür ediyoruz.
BAKANLIĞA İLETİLEN TALEPLER
Bakanlığımıza sektörümüzle ilgili sık sık talepler iletiyoruz. Son olarak; Değerlendirme çizelgelerindeki f3 ve f4’teki kırmızı işaretli bir eksikliği yapan adayın direkt olarak sınavda başarısız sayılması, sınav aracının geriye kaçmasını önleyen bir sistemin hayata geçirilmesi, sınav anında geçerli olmak üzere sınav araç kaskosu yapılması, trafikte eğitim sorumluluğu yüklenen sürücü eğitimi verenlere araç alımı ve akaryakıt desteği verilmesi, direksiyon, usta öğretici ve kurs müdürü mezuniyet kriterinin değiştirilmesi, kurs müdürünün ders saatinin düşürülmesi, yönetmeliğimizde 4 adet olan b sınıfı eğitim aracı bulundurma zorunluluğunun 2 veya 3’e indirilmesi, il merkezine uzak ilçelerin sınav yerlerinin yakın olan illere aktarılması gibi konularda girişimlerde bulunduk.
KABUL EDİLEN TALEPLER
Kurs müdürünün mezuniyetinin yüksekokul olarak değiştirilmesi talebimizin, özel öğretim kurumları yönetmeliğinde çıkacağını düşünüyorum. Kurs müdürlerinin ders saatinin 20 saat olmasını talep ettik ve 20 saat kabul edildi, yönetmeliğe de girdi. 4 adet b sınıfı eğitim aracı bulundurma zorunluluğu 3’e indirildi. Uzak konumdaki ilçelerin bağlı oldukları il merkezi dışındaki illerde sınava girmesi de kabul edildi. Biz sizler adına çalışmaya ve sektörün geleceğini daha aydınlık bir hale getirmek için çalışmaya devam ediyoruz. Çabalarımız sürecek” dedi.
GÖRÜŞÜLEN KONULAR
Toplantıda ayrıca, “Sınav güzergahları, Damga Vergisi, usta öğreticilerin sınav esnasında ön koltuğa oturmasının sağlanması, kayıt dışı sürücü eğitimlerinin önlenmesi, taban fiyatın delinmesine yönelik girişimler, sektöre özel istişare kurulu kurulması, ruhsat harçları” konuları da görüşülerek, katılımcıların görüşleri alındı. Sorunların ve çözüm önerilerinin tespiti adına verimli geçen toplantının, tekrarlanması kararı alındı.