Kocaeli Ticaret Odası, Körfez Ticaret Odası inşaat komiteleri ile Kocaeli Müteahhitler Birliği’nin üyeleri KOTO’da bir araya gelerek açıklama yaptı. İnşaatçılar adına açıklama yapan KOTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Mikail Kayacı, “İMKON’un iş durdurma kararını destekliyoruz” dedi
‘İÇERİDE ÜRETİMİ KISITLAYARAK FİYATI ARTIRMA POLİTİKASI’
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON), çimento fiyatlarındaki artışı boykot etmek amacıyla 15 gün boyunca inşaatları durdurma kararı aldı. Çimento fiyatlarında yüzde 200’ü bulan haksız zamlar olduğunu belirterek çimentocularla masaya oturmak istediklerini ancak olumlu yanıt alamayınca bu kararın kaçınılmaz olduğunu ifade eden İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, “Üretim kapasitesi 115 milyon ton. 80 milyon tonluk üretim var. Bazıları yurt dışına sattığımızdan dolayı tedarik sorunu yaşıyoruz diye açıklama yapıyorlar. Bu, yurt dışına sattığın için tedarik sorunu değildir, bu içeride üretimi kısıtlayarak fiyatı artırma politikasıdır. Bunu doğru bulmuyoruz.
15 GÜN SÜREYLE BOYKOT ÇAĞRISI
Kararımız Anadolu’nun bize bağlı yaklaşık 40 derneğinde uygun gören meslektaşlarımızın aynı anda tek tip afiş asılması suretiyle başlayacak. Bu bir tavsiye niteliğindedir, kimse buna mecbur değildir. 15 gün süreyle bu afişler asılacaktır. İş güvenliği tehlikesi olan yerler, sözleşmeyle kısa süre içinde işini teslim etmek durumunda olan yerler gibi yerler hariç tüm özel sektörün tamamını kapsayan kesime, iş bırakma boykot çağrısı yapıyoruz.”
KOCAELİ’DEN BOYKOT ÇAĞRISINA DESTEK
İMKON’un bu çağrısına Kocaelili inşaatçılardan da jet hızıyla destek geldi. Kocaeli Ticaret Odası’nda bir araya gelen, KOTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Mikail Kayacı, Körfez Ticaret Odası İnşaat Komitesi Başkanı Ayşe Hacet Aşar, Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Oğuzhan Keleş, KOTO Meclis Başkan Yardımcısı Hüseyin Avni Aslan ve Müteahhitler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ulaş Erenkaya, ortak açıklamayla, iş durdurma kararına sonuna kadar destek vereceklerini açıkladı.
KAYACI: KARARI DESTEKLİYORUZ
3 kurum adına ortak açıklamayı yapan KOTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Kayacı, “242 sektörün lokomotifi olan inşaat sektörü 7 aylık süre içerisinde başta demir, çimento, beton olmak üzere, sektörüne göre %100’ün üzerinde bir maliyet artışı ile karşı karşıyadır. Bu sebeple, projeden daire satan ve kamuya iş yapan üyelerimiz yaşanan artışlar neticesinde büyük zarar görmekte ve görmeye devam etmektedir. Sürecin sonu öngörülemezdir. Bu maliyetlerle inşaatçılar nasıl proje yapacak? Hadi yaptı diyelim; Vatandaş nasıl daire sahibi olacak? Şuan görüyoruz piyasada kiralık daire yok. Kira fiyatları uçtu gidiyor. Vatandaş kiralık daire bulamıyor. Bu görünen tablo sadece inşaatları değil, nihai tüketiciyi yani vatandaşı da ciddi bir şekilde etkiliyor. Bu maliyetlerle uğraşan üyelerimiz bir de son yıllarda artan bürokrasi ve bürokrasi maliyetleriyle mücadele ediyor. Bu nedenle bizler Kocaeli Ticaret Odası ve Körfez Ticaret Odası inşaat komiteleri olarak İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu’nun (İMKON) aldığı bu kararı destekliyoruz” ifadelerine yer verdi.