Kaçak eşyayı ülkeye sokma planlarıyla bu kadarı da pes dedirten yöntemler kullanan şahıslar Gümrük Muhafaza ekiplerince tespit edildikten sonra söz konusu beyan dışı ve vergiye tabi eşyalara ekiplerce el konuldu. Gerçekleştirilen kontrollerde vites kutusuna, bisküvi paketine, yolcuların vücuduna, çay paketinin içine saklanan cep telefonları; oyuncağın içinden, direksiyondan, el fenerinden, kahve makinesinden, pekmezin içinden, terlikten, tekerlekten, çay kutusundan çıkan ve yolcunun ayağına sarılı halde gizlenen sigara ve elektronik sigaralar yakalandı.
Kaçakçıların denediği türlü yöntemlere rağmen Gümrük Muhafaza ekipleri yılmadan, bütün dikkati ve özverisiyle kaçakçılığa geçit vermedi. Ekipler kaçakçılıkla mücadele faaliyetlerini sürdürürken diğer taraftan kaçakçıların ardı arkası kesilmeyen ve tespiti kolay yapılamayacak cinsten yöntemlerini yoğun mesai harcayarak gün yüzüne çıkarmaya devam etti. Kaçakçıların gümrük idaresini aldatmaya yönelik sıklıkla başvurduğu yöntemlere karşın ekipler vakitlerinin önemli bir kısmını yaşanan bu tarz olayları tespit etmekle geçirerek, zorlu ve yoğun mesaiye rağmen kaçakçılıkla mücadeleden taviz vermedi.
2023 yılının başından günümüze Habur Gümrük Kapısı’nda 33 milyon değerinde 2 bin 481 adet kaçak cep telefonu ve 7,5 milyon lira değerinde 130 bin 687 kaçak tütün ve tütün mamulü ele geçirildi.
Günlük yolcu giriş çıkışlarının yoğun şekilde yapıldığı Habur’da, kaçakçılıkla mücadele kapsamında risk analizi, istihbarat çalışmaları, saha devriyesi ve rutin kontroller gerçekleştiren ekiplerce gece gündüz demeden kişi, eşya ve taşıtların takibi ve kontrolü sürdürülüyor.