İzmit Çarşısı tüm Türkiye’ye açıldı « İzmit Pusula Gazetesi

19 Kasım 2024 - 22:33

İzmit Çarşısı tüm Türkiye’ye açıldı

İzmit Belediyesi ve Good4Trust iş birliği ile hayata geçirilen yerel ekonomiyi canlandıracak, doğa dostu İzmit Çarşısı online olarak gerçekleşen lansmanla kapılarını tüm Türkiye’ye açtı

İzmit Çarşısı tüm Türkiye’ye açıldı
Son Güncelleme :

11 Şubat 2021 - 20:02

İzmit Belediyesi ve Good4Trust iş birliği ile hayata geçirilen İzmit Çarşısı’nın açılış lansmanı bugün gerçekleştirildi. Doğa ve insan dostu olan hem üreticiyi hem tüketiciyi koruyan İzmit Çarşısı’nın açılışıyla birlikte izmitçarsisi.org’a kayıt olan 46 işletmeci ilk satışlarını yapmaya başladı. Ayrıca İzmit Çarşısı’nda dükkan açan 46 işletmeciden 35’inin kadın olması çarşının ne kadar etkili olduğunu şimdiden gösterdi.
YOĞUN KATILIM
İzmit Belediyesinde gerçekleşen lansman toplantısında İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet, Başkan Yardımcısı Sibel Solakoğlu ve Good4Trust kurucusu Uygar Özesmi hazır bulunurken pandemi nedeniyle Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut, Ziraat Mühendisleri Odası Kocaeli İl Temsilcisi Özgür Yılmaz, İzmit Ziraat Odası Başkanı Yusuf Karaaslan, İzmit Kent Merkezi Ticari Dayanışma Derneği Başkanı Murat Öztürk, İyzico Operasyon Direktörü Orkun Saitoğlu, girişimciler, üreticiler ve gazeteciler online olarak katıldı.
DÜNYADA BİR İLK 
Toplantıda ilk olarak konuşan Başkan Hürriyet, “İzmit Çarşısı, kısaca doğaya ve insana dost adil üretim yapmaya çalışan işletmelerimiz ile ihtiyaçlarını bu tür işletme ve girişimcilerde sağlamak isteyen bir sistem. Biz İzmit Belediyesi olarak dünyada bir ilk olan bu sistemi ilçemize kazandırıyoruz. İzmit’i sürdürülebilirlik, sosyal adalet ve ekonomik kalkınma açısından örnek bir kente dönüştürme azmindeyiz. İzmit Çarşısı yolculuğunda, ilk etapta kadınlara ekonomik destek amacıyla yola çıkmıştık. Sonra iş büyüdü, Good4Trust ile tanıştık. Good4Trust, isminden de anlaşılacağı gibi ‘iyiliğe güven’ çerçevesinde güzel bir işe adım attık. Ve bu işi yerel esnaflarımıza, üreticilerimize ve kooperatiflerimize nasıl destek olabiliriz amacıyla daha da büyütmüş olduk” dedi.
DÖNGÜSEL EKONOMİ
Konuşmalarına devam eden Başkan Hürriyet, “Good4Trust, Güney Afrika ve Şili dahil Türkiye’den yurt dışına açılan, şu anda 18 bin üyesi ile çevrimiçi adil satışa olanak sağlayan bir dijital altyapı. Good4Trust işbirliği ile izmitcarsisi.org adresinde üreticilere işleyen, fonksiyonel ve kullanıcı dostu bir e-ticaret ortamı kurduk. Aynı zamanda işletmelerin birbiriyle dayanışmasını sağlayıp kendi aralarındaki tedarik ağlarını geliştirerek döngüsel bir ekonomi de kurmayı amaçlıyoruz” dedi.
KREDİ KARTI KESİNTİSİ OLMAYACAK
Başkan Hürriyet, “Büyük şirketler ve kartelleşmeye doğruya giden hepimizin bildiği e-ticaret sitelerinde satış yapıldığında çok ciddi kesintiler var. Dolayısıyla satıcının sattığı ürün üzerinden elinde kaldığı kar kuş kadar. Biz de bunu kamu hizmeti olarak sunmak istedik. Belediye olarak para kazanmak zorunda değiliz. Maliyeti karşılaşın yeter dedik. Üstelik İzmit Çarşısı’nda İyzico’nun desteği sayesinde kredi kartı kesintisi olmayan bir çarşı haline getirmiş olduk. Ayrıca İzmit Çarşısı’nda dükkan açmak ücretsiz. Satış yapmayan üreticide hiçbir ücret ödemeyecek” şeklinde konuştu.
KATKI PAYI YÜZDE 3’E KADAR DÜŞÜYOR
Konuşmalarında katkı paylarıyla ilgili bilgi veren Başkan Hürriyet, “Yapılan satıştan ürün başına alınan katkı payını da üç kategoride nitelendirdik. Örneğin ilk başta dükkan açmak isteyen esnafımız ‘niyetli’ olarak addediliyor. Orada sattığı üründen masraflara aktarılan sadece %7 gibi küçük bir kesinti oluyor. Bunun dışında hiçbir kesinti olmuyor. Diyelim ki bu niyetli esnafımız kadın istihdamına destek veriyor ya da atıklarını geri dönüştürüyor. O zaman bir üst kademeye çıkıyor ve katkı payı burada %5’e düşüyor. Eğer organik üretim standartlarına dönüşen üretici olursa adil üretici oluyor ve katkı payı %3’e düşmüş oluyor” dedi.
SADECE ÜRÜN DEĞİL HİZMET DE SUNULUYOR
Başkan Hürriyet, “Biz kamu hizmeti gördüğümüz için bir para kazanma ve ticari kazanç niyetimiz olmadığı için burada iyiliğe verdiğimiz değerin üreticimize, esnafımıza ve tabi ki türeticiye de faydası olacak. Pandemiyle beraber sağlıklı gıdaya ulaşmanın ne kadar önemli olduğunu gördük. Burada sadece organik gıda veya ürün değil, üreticilerimiz her türlü hizmetini dükkân açarak sunabilir” ifadelerinde bulundu.
46 İŞLETMECİDEN 35’İ KADIN
Başkan Hürriyet son olarak, “Şu anda 46 işletmecimiz ilk günde dükkanını açmış bulunuyor. Beni çok sevindiriyor. Bu 46 üreticinin 35’i kadın girişimci. Doğayı daha düzgün kullanmamız gerekiyor. Artık bunun bütün üreticiler farkında. Bu sistemi de biz bunun için bir itici güç olarak görüyoruz. Bu arada önemle vurgulamak gerekirse sadece İzmit değil Kocaeli’de ki bütün işletmecilerimiz bu sisteme başvurup dükkân açabiliyorlar. Ürünlerinin pazarlamasının yapabiliyor. Özellikle doğa ve insan dostu üretim yapıyorsanız sizleri de aramıza bekliyoruz. Ayrıca tüm İzmit halkını da tüketici olarak değil türetici olarak İzmit Çarşısı’nda bekliyoruz. Dayanışmaya ihtiyacımız olan bugünlerde yerel esnafımızdan alışverişe çağırıyoruz” şeklinde konuştu.
BİZ BİR TOPLULUĞUZ
Ardından konuşan Good4Trust kurucusu Uygar Özesmi, “Biz e-ticaret ortamı sunuyoruz ama bundan çok daha fazlasıyız, biz bir topluluğuz. İnsanların barış içinde bir dünyada, doğa ile uyumlu ve sosyal açıdan adil yaşayabilecekleri bir ekonomik sistemin kurulabileceğine inanıyoruz. Yeni bir ekonomik sistem oluşturmak için çalışıyoruz. Bu ekonomik sistemde yerel üreticiler, üretimlerini doğa ile işbirliği içinde, zehirsiz, atıksız, temiz enerji ve adil çalışma koşullarında yapıyor” dedi.
ÜRETMEYİ DESTEKLİYORUZ
Konuşmalarına devam eden Özesmi, “Adil üreticiler diye adlandırdığımız işletme sahipleri, bu konuları ciddiye alıyor, bu konularda çalışıyorlar. Alıcılar da tüm ihtiyaçlarını olabildiğince buradan karşılayarak sistemin dönüşmesini sağlıyor. Bu arada, sistem içindeki üreticiler de birbirlerinden satın almalar yaparak, Good4Trust.org’un bir döngüsel ekonomi oluşturmasını sağlıyorlar. Bu sisteme ‘Türetim Ekonomisi’, bu sistemdeki alıcılara da ‘Türetici’ diyoruz. Bu söylemler size yabancı gelebilir, ancak tüketmek, yani yok etmek yerine türetmeyi destekliyoruz. Üretmeyi, çoğaltmayı destekliyoruz” şeklinde konuştu.
BAŞKAN HÜRRİYET’E TEŞEKKÜR
Son olarak konuşan İyzico Operasyon Direktörü Orkun Saitoğlu, “Hem ürün ve hem hizmetlerimizde kendimizi yenileyerek çalışmaya devam ediyoruz. İyzco olarak İzmit Belediyesi ve Good4Trust’un bu iş birliğine destek vermekten büyük mutluluk duyuyoruz. İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet’i kutluyor bizleri dahil ettiği için teşekkür ediyorum. İzmit Çarşısı’nda yapılan alışverişlerde komisyon almıyoruz. İzmit Çarşısı’nda hep birlikte atacağımız başarılardan dolayı heyecan duyuyorum” ifadelerinde bulundu.

YORUM YAP