Her konuda en az 3 ya da 4 panel yapacağız, lehte ya da aleyhte konuşmayan hiç kimse kalmayacak, farklı fikirlere tahammül edeceğiz, diyen Kocaeli Milli Kuruluşlar Birliği Başkanı Yücel Alpay Demir, ” Milli kuruluşlar birliğimizin önceliği hoşgörü ve tahammüldür” dedi. Demir, “Toplumsal sorunlar hakkında birbirinden farklı siyasi gelenek ve görüş mensupları tarafından bir araya geldik gün geçtikçe artan ötekileşmeye karşı birlik ve beraberliğimizi korumaya devam edeceğiz” diyerek etkin ve faydalı işler yapmak isteyen tüm sivil toplum kuruluşlarını Kocaeli Milli Kuruluşlar Birliği’nin yanında olmaya davet etti.
Panel modaretörlüğünü Gültekin Görüm’ün, sunuculuğunu Hanife Serindere’nin yaptığı, karikatürist Murat Yılmaz’ın karikatürleri şair Eyüp Cücenin şiirleriyle katkı sağladığı panelin ev sahipliğini, Mustafa Kemal Kuşkan, Türkan Tuncer, Numan uysal, Fatma Gülşen, Çetin Gürol, İrfan Memiş, Feyzullah Divli ve Adem Şahinkaya yaptı.
Panelde ilk konuşmacı olan Kocaeli Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. İbrahim Şirin, göçün insanlık tarihi ile birlikte başladığını bugüne kadar devam ettiğini çok çeşitli sebeplerinin olduğunu insanların savaş ve iklimsel şartlar gibi zorunlu göçlerin dışında tabiatın cömert davrandığı coğrafyalara gidebilmek için sık sık göçler yaptığını bunu yaşantımız içerisinde fark edemezsek bile insanlık tarihinin sonuna kadar devam edeceğini değinerek göçün tarihçesi ile ilgili katılımcıları bilgilendirdi.
Panelde ikinci sözü alan Sakarya üniversitesi iletişim fakültesi dekanı Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel, tarihin hiçbir döneminde ne göç edenlerin ne de göçmenleri kabul edenlerin bu durumdan çok memnun olmadığını kimsenin zorunlu haller olmasa vatanını toprağını kolay kolay terk etmeyeceğini, adaptasyon süreçlerinin sıkıntılı geçse bile kültürel ekonomik ve siyasi olarak kazanımlarının da olduğunu, Suriye coğrafyasından ve Afganistan’dan gelenlerin çoğunluğunun Türk ve Türklerle akraba topluluklardan olduğunu, insanların kendi vatanlarından göç etme zaruretleri doğduğunda kendisine en yakın hissettikleri ülkeyi tercih ettiklerini, dünyadaki zor durumda kalan bütün mazlumların ilk tercihinin tarihinin her döneminde Türkiye ve Türkler olduğuna değinerek bizler de tarihinde göç, sürgün ve mübadele yaşanmış bir millet olduğumuz için bu konudaki en tecrübeli milletlerden milletlerden biriyiz diyerek, ülkemize gelen sığınmacıların durumları hakkında katılımcılara bilgi verdi.
Göçmen hukuku konusunda ise Kocaeli Barosunun tecrübeli avukatlarından Erhan Gökbayrak ise, Türkiye’de mülteci durumunda olan insan sayısının 30’u 40’ı geçmeyeceğini Suriye ve Afganistan’dan gelenlerin durumunun sığınmacı ve geçici koruma statüsünde olduğunu süreç uzadıktan sonra önceden olduğu gibi bazı şeylerin sığınmacılar açısından kolay olmadığını sosyal medyada anlatıldığı gibi vatandaşlık ve mülk satın alma gibi durumların anlatıldığı gibi olmadığını bilgi kirliliği olduğunu ilk başta yabancılar şubesinin baktığı Bu durumun artık daha profesyonelce idare edildiğini belirterek göçmenlerin hukuki açıdan talep edebildikleri ve edemedikleri konulara değinerek suç oranlarının da yaşadıkları bölgelerde en az olduğunu kültürel farklılıkların ve yetişme tarzlarının bunda etken olduğunu belirterek katılımcıları, avukatlık mesleğini icra ederken karşılaştıkları durumlar ve tecrübeleri hakkında bilgilendirdi.
Son olarak konuşan Anda Kardeşe Vefa Derneği Genel Başkanı Okan Tosun, Suriye’de ve Afganistan’da imal ettikleri sosyal yapılardan yetimhaneler den ve sürdürdükleri projelerden bahsederek Fırat kalkanı bölgesinde devletimizin güvenliğini sağladığı yerlere mültecilerin geri döndüklerini, kendilerinin de derneklerinin de hizmet et diye her yerde mültecilere Türkçe öğrettiklerini dilin önemli olduğunu göçmenlerin ve mültecilerin en razı olduğu ülkenin Türkiye ve Türkler olduğunu özellikle Suriye’nin kuzeyinden gelen sığınmacıların 100 yıl önce sınırlar çizildikten sonra orada kalan akrabalarımız olduğunu o bölgede faaliyet sürdürürken şahit oldukları tecrübelerden edindiklerini belirterek, yaşanan sorunların mültecilerin ülkemizdeki misafirlik sürelerinin kendi ülkelerindeki Savaş sona ermediği için uzamasından kaynaklandığını söyleyerek sözlerini sonlandırdı.
Saadet Partisi İl Başkanı Zafer Mutlu, Milliyetçi Hareket Partisi Derince İlçe Başkanı Salim Sayar, Deva Partisi Derince İlçe Başkanı Zeynep Sudan, Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Taylan Bingöl, Aydınlar Ocağı Başkanı Süleyman Pekin, Türk Ocağı Başkanı Mustafa Arha, Çukurovalılar Derneği Başkanı Erdoğan Davut, Yesevi Ocağı başkanı Eren Elmalı, Yozgatlılar Derneği Başkanı Salih Ata, Tokatlılar Derneği Başkanı Turan Şahin, Türk Büro Sen Şube Başkanı Cihat Çoban, Türk Diyanet Vakıf-sen Başkanı Mehmet Ali Karadaşlı
ve çok sayıda öğrencinin katıldığı program izleyicilerin sorularıyla zenginlik kazandı.
Her görüşten herkesi dinledikleri panellerin devam edeceğini en sonunda da sonuç bildirgesi yayınlayacaklarına belirten Kocaeli milli kuruluşlar Birliği Başkanı Yücel Alpay Demir salon imkanı ve sağladıkları konfordan dolayı İzmit Belediye Başkanı Fatma kaplan Hürriyet basın danışmanı Cem Şakoğlu bütün çalışanlara teşekkür etti.
Son Güncelleme :
26 Kasım 2021 - 9:24
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Tavşancıl Salih Gün Stadı’nda yapımını tamamladığı tesisler, Gebzespor’un yeni yuvası oldu. Tesislere taşınan Mor-Menekşeler, yeni yuvasında şampiyonluğa göz dikti. ‘Spor kenti Kocaeli’ sloganıyla yola çıkarak kenti spor tesisleriyle donatan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, bir tesisi daha hizmete sundu. Bu bağlamda Büyükşehir’in bir süre önce Tavşancıl Salih Gün Stadı’nın hemen yanında yapımına başladığı kamp tesisleri tamamlanarak, Bölgesel Amatör Lig’de (BAL) şampiyonluk mücadelesi veren Gebzespor’a tahsis edildi. Şehir merkezinde ihtiyaca cevap veremeyen tesislerden, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin inşa ettiği muhteşem kamp tesislerine taşınan Mor-Menekşeler, yeni yuvasında şampiyonluğa odaklandı.
ÇOK AMAÇLI TESİS
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle şık ve modern bir tesise kavuşan Gebzespor, yeni yuvasında oldukça mutlu. Saha kenarındaki müsait alana 815 metrekarelik tek katlı prefabrik bir yapı şeklinde inşa edilen tesislerde, futbolcular için iki kişilik 15 adet yatak odası, teknik ekip için 5 adet yatak odası ve 60 kişilik eğitim salonu ve idari ofisler bulunuyor.
GEBZESPOR GRUBUNDA LİDER
Gebzespor’un yeni tesisine kavuşması sportif başarıya da yansıdı. Buna göre, maçlarını yine Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin yinelediği Alaettin Kurt Stadı’nda oynayan Mor-Menekşeler, mücadele verdiği BAL Ligi 7. Bölge 3. Grup’ta lider durumda bulunuyor. Geride kalan ilk 4 haftada 3 galibiyet ve 1 beraberlik elde eden Gebzespor, 10 puanla grubunun lideri konumunda. Geçen hafta İstanbul Irmak filelerini 7 kez havalandıran Gebzespor ayrıca attığı 12 golle grubunun en golcü takım unvanına sahip.
BAŞKAN AVCI’DAN BÜYÜKAKIN’A TEŞEKKÜR
Gebzespor Kulüp Başkanı Recep Avcı, kulübe kazandırılan tesisten dolayı Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın’a teşekkür etti. Avcı, “Tesis 5 yıldızlı otel gibi oldu. Daha önce stadımızın yanındaki tesiste sıkışıp kalmıştık. Sorunlar vardı, harabe gibiydi. Burada ise tüm ihtiyaçlarımız karşılanıyor. Tesisin 5 yıldızlı otel konforunda olması takımımıza güç ve moral veriyor. Aşçısından güvenliğine kadar herkes mutlu. Bundan dolayı başta Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımız Doç. Dr. Tahir Büyükakın’a ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.
BÜYÜKAKIN İLE 1-0 ÖNE GEÇTİK
Gebzespor taraftarlarının da tesisleri çok beğendiğini sözlerine ekleyen Avcı, “Geçtiğimiz hafta Eskiçarşı taraftar grubumuza tesislerimizi gezdirdik. Onlar da tesisimizi çok beğendi. Aynı şekilde kamuoyundaki spor camiamız ve basınımızı da tesislerimizde ağırladık. Yeni tesisimiz onların da hoşuna gitti. Artık Gebzespor, Tahir Bey’in sayesinde kurumsallaşma adına 1-0 öne geçti. Bu da bize şarttı. Sportif başarılar gelip geçicidir, tesisleşme önemlidir. 1955 yılından beri bir tane tesisimiz vardı. O tarihten bu yana ilk defa Gebzespor’a bir tesis kazandırıldı. Bize böyle bir tesis kazandırdığı için Tahir Başkanımıza teşekkür ediyorum” dedi.