Şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık’ta başladı. Peki kış lastiği takmamanın cezası ne kadar ve bu ceza 2018’de ne kadar olacak? Detaylar haberimizde.
Zorunlu kış lastiği uygulaması yürürlüğe girdi. Kış lastiği takma uygulaması, şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için 1 Aralık Cuma günü başladı. Ülkemizde 5 yıldır ticari araçlar için uygulanan zorunluluğu, yasal düzenlemeyle binek araçlar da dahil edildi. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren uygulama ile şehirlerarası yollarda seyahat eden tüm araçların kış lastiği kullanma zorunluluğu bulunuyor. Söz konusu uygulama 1 Nisan 2018’e kadar devam edecek.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu uyarınca yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların kış lastiği kullanmaları, illerin hava ve iklim şartlarına göre yılın belirli dönemi için zorunlu tutulacak. Söz konusu yetki, Bakanlıkça valiliklere de devredilebilecek. Araçların denetimi, Ulaştırma ve Habercilik Bakanlığı’nın yetkilendirdiği personeli ile Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimlerince yapılacak.
Kış lastiği takmamanın cezası ne kadar?
Sürücülerin can güvenliği ve sağlıklı trafik hayatını etkileyen bu düzenleme kapsamında ceza oranı da artırıldı. Kış lastiği takma zorunluluğuna uymayan işletmecilere kesilen 625 liralık ceza, 1 Ocak 2018 itibarıyla 715 lira olacak.
Kış lastiği fiyatları ne kadar?
Kış lastiği fiyatları ebatına göre değişiyor. Otomobillerde çoğunlukla 16 ve 17” jantlar kullanılıyor, fiyatları ise ortalama 250-400 TL arasında değişiyor.Jant boyutu büyüdükçe fiyatlar da büyüyor. Örneğin 19” bir jant için alınabilecek bir kış lastiğinin tanesi bin liraya kadar çıkabiliyor.
Kış lastiğinin yaz lastiğinden farkı nedir?
Kış lastiği kışın kar yağsın yağmasın düşük sıcaklıklarda aracın yola tutunmasını artırır, aşırı buzlanma olmadığı sürece aracın kar üzerinde gitmesini ve durmasını sağlar. Özellikle kuru yoldan kaygan yollara (Köprü ve viyadük üstünde buzlanma veya siyah buz vs) ani girişlerde aracı yolda tutar ve riskleri azaltır. Yaz Lastiği aynı şartlarda ve özellikle ani zemin değişikliklerinde aracı yolda tutamaz.Yaz lastiklerinin malzemesi 7 °C’nin altındaki sıcaklıklarda sertleştiği için yola tutunması azalır. Kış lastiklerinin özel profillerinin yanı sıra, üretildikleri silica esaslı malzeme daha yumuşaktır ve 7 °C’nin altındaki soğuk hava şartlarında kuru asfalt, kar ve buzda tutunmayı artırır.
Kış lastiklerinin saklanma ömrü kaç yıldır?
Kış lastikleri 5 yıla kadar kullanılabilir. Bu süreyi geçen kış lastikleri işlevsel açıdan zayıflayabiliyor. Ayrıca lastikler ağır şartlarda hizmet veriyorsa bu sürenin daha kısa tutulması öneriliyor.
Kaynak: Gazete vatan