Donanmanın tarihsel serüveni adlı kitabın yazarı, aynı zamanda TRT1’de yayınlanan Barbaroslar: Akdeniz’in Kılıcı dizisinin danışmanlığını yapan Emekli Deniz Albay Halil Özsaraç, “Türk denizciliği ve Barbaroslar” konulu söyleşisi ile 12. Kocaeli Kitap Fuarı’na konuk oldu. Özsaraç, “Bugün Rusya denizde güçlü olmaya çalışıyor. Denizde güçlü olan devletler savaşı kazanan devletlerdir” dedi.
HEDEF DENİZCİLEŞME DEVRİMİ OLMALI
Kocaeli Kongre Merkezi Süleyman Paşa Salonu’nda gerçekleştirilen söyleşide Türk Denizcilik Tarihinin dünü ve bugünü ele alındı. Emekli Deniz Albay Halil Özsaraç, Barbarosların döneminde Osmanlı’nın Akdeniz’de ticareti ele geçirdiğini kaydederek, bugün de Akdeniz’de güçlü olmanın son derece önemli olduğunu söyledi. Özsaraç, “Bu gün Rusya denizde güçlü olmaya çalışıyor. Denizde güçlü olan devletler savaşı kazanan devletlerdir. Bu sebeple Türkiye’nin önünde tek bir seçim var o da Denizcileşme Devrimidir. Bizim bundan sonra denizlerdeki gücümüzü arttırmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.
YAZARIN KURGUSU İYİYSE 3 AY ETKİSİNDEN ÇIKAMAZSINIZ
Süleyman Paşa Salonu’nu Halil Özsaraç söyleşinin ardından Muhammet Erdevir’i ağırladı. Okurlarıyla bira raya gelen yazar “Kurgunun Büyüsü” adlı bir söyleşi gerçekleştirdi. Edebiyat dendiği zaman akla roman geldiğini söyleyen Muhammet Erdevir “Düzenli Kitap Okuyanların bir çoğu roman okur neden derseniz yazar kendi iç dünyasını incelerken orada duyguları imgelerken kurguluyor. Gerçek olmadığını biliyor ama o an gerçekliğine iniyorsunuz. Yazarın içindeki o duygu, o imgeleme kitaba okura geçiyor” dedi. “Yazarın kurgusu, hissi okurun zihninde canlanıyor” diyen Erdevir, “Böylece insanın hayal gücü gelişiyor. Yazarın kurgusu iyiyse, okuduğunuz kitabın etkisinden en az 3 ay çıkamazsınız. Cennetteki meyve gerçekte incirdir fakat Almanya’da incir yok elmaya çeviriyor ve herkes cennetteki meyveyi elma zannediyor. Yani kurgu değiştiriyor ve etkiliyor. Albert Einstein Marco diyor ki, ‘Nitelikli bir okur sorular bulmak için okur, cevaplar bulmak için değil.’ Zihnimiz, kalbimiz dönüşsün diye okuyoruz” dedi. Yazar, söyleşisinin sonunda okurları için kitaplarını imzaladı.