Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’ye hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda açıklamalarda bulundu ve gazetecilerin sorularını cevapladı.
“PENSİLVANYA’DAKİ TERÖRİST BAŞININ ÜLKEMİZE İADESİ İÇİN BUGÜNE KADAR BİRÇOK ADIM ATTIK”
ABD ziyaretini, Türk-Amerikan ilişkilerinin içinden geçmekte olduğu sancılı bir dönemde icra ettiğine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile gündemlerinde yer alan tüm konuları ayrıntılı ve samimi bir biçimde görüşeceklerini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerde terörle mücadele başta olmak üzere, güvenlik konularını, askerî ve savunma sanayi iş birliğini ile ekonomik ve ticari münasebetleri ele alma fırsatı bulacaklarını ifade etti. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve ABD arasında daha önce belirlenen ikili ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarma hedefine ulaşmak amacıyla atılacak adımları ve yapılan çalışmaları da değerlendireceklerini bildirdi.
ABD Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde DEİK/Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) tarafından düzenlenecek Yuvarlak Masa Toplantısı’nda da Türk-Amerikan iş dünyasının temsilcileriyle bir araya geleceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İstişareler, ülkemize yönelik propagandaların arttığı bugünlerde, inşallah gerçeklerin anlaşılmasına büyük katkı sağlayacaktır” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, FETÖ terör örgütü meselesinin de ele alacakları konuları arasında üst sıralarda yer aldığının altını çizerek, “Pensilvanya’daki terörist başının ülkemize iadesi için bugüne kadar birçok adım attık, atmayı sürdürüyoruz. Tüm darbeciler yargı önünde hesap verene kadar peşlerini bırakmamakta kararlıyız” diye konuştu.
“DEAŞ’LILARI İADEYE BAŞLADIK”
Temaslarında ikili ilişkilerin yanı sıra özellikle Suriye meselesini enine boyuna konuşacaklarına vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, DEAŞ ve PKK-YPG gibi terör örgütleriyle mücadelede iş birliği üzerinde duracaklarını kaydetti.
Türkiye’nin DEAŞ ile mücadelede ödediği bedelleri ve kararlılığını bir kez daha gündeme getireceklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “DEAŞ’lıları iadeye başladık. Buralarda da ciddi bir telaş, tutuşma süreci de başlamış bulunuyor. Bugüne kadar biz düşündük, bundan sonra da onlar düşünsün, onlar ne yapacaklarının kararını versinler” değerlendirmesinde bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Barış Pınarı Harekâtı’nın geldiği son aşamayı ayrıntılı şekilde konuşacaklarını, ABD Başkanı Trump’a “Amerika’nın, PKK-YPG terör örgütüne, tıpkı DEAŞ ve diğer terör örgütleri gibi yaklaşması ve muamele etmesi gerektiğini söyleyeceklerini” bildirdi.
“FERHAT ABDİ ŞAHİN’İN BİR TERÖRİST OLDUĞUNU BELGELERİYLE İFADE EDECEĞİZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ferhat Abdi Şahin’in nasıl bir katil, nasıl bir terörist olduğunu böyle bir teröristi kendilerinin kabul etmesinin, görüşmesinin yanlış olduğunu da aynen belgeleriyle ifade edeceğiz. Bu terörist başının da Türkiye’mizde bugüne kadar yapmış olduğu bütün terörist eylemleri resimleriyle, belgeleriyle kendilerine ifade edeceğiz” dedi.
Barış Pınarı Harekâtı kapsamında ABD ile varılan mutabakatın tam olarak yerine getirilmediği hususlarını dile getireceklerini, çözüm yollarını arayacaklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, güvenli bölgeyle alakalı gelinen noktayı, hazırlanan plan ve projelerle anlatacaklarını söyledi.
“HER İKİ ÜLKENİN GÜVENLİĞİNİ İLGİLENDİREN KONULARDA YENİ BİR DÖNEMİ BAŞLATMAK İSTİYORUZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Amerika’da ülkemize yönelik giderek arttığı görülen olumsuz yaklaşımların önüne geçilebilmesi için neler yapabileceğimize bakacağız” ifadesini kullandı.
ABD’deki resmî temaslarının ardından, 2 Nisan 2016 tarihinde açılışını yaptığı, Merilend eyaletindeki Amerika Diyanet Merkezi’ni ziyaret edeceğini bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada da Türk vatandaşları ve Amerikalı Müslümanlarla görüşeceğini aktardı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İlişkilerimizdeki sisli havaya rağmen, Başkan Trump ile sorunların çözüme kavuşturulması ve ilişkilerimizin geliştirilmesi noktasında hemfikiriz. Önceki yönetim bakiyesi kimi kesimlerin bürokratik ve siyasi sabotaj girişimlerine rağmen, şimdiye kadar pek çok konuda ciddi mesafe aldık” değerlendirmesinde bulundu.
ABD Başkanı Trump ile görüşmelerinde öncelikli konunun terörle mücadele olacağının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Her iki ülkenin güvenliğini ilgilendiren konularda yeni bir dönemi başlatmak istiyoruz” vurgusunda bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.
“RUSYA VE ABD TERÖR ÖRGÜTLERİNİ BÖLGEDEN TEMİZLEYEMEDİ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir soru üzerine, “Şu an itibariyle terör örgütlerinin bu bölgeden çekildiğini söylemek ne yazık ki mümkün değil, hâlâ terör örgütleri burada” diyerek bölgede sivillere yönelik terör eylemlerinin cereyan ettiğini söyledi.
Rusya ve ABD’nin terör örgütlerini bölgeden temizleyemediğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu konuları ABD Başkanı Trump ile görüşeceğini, daha sonra da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesinde, bu konuyu değerlendireceğini kaydetti.
“BİZ KIBRIS’TA GARANTÖR ÜLKEYİZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB Dış İlişkiler Konseyi’nin Türkiye’nin sondaj faaliyetlerini kısıtlayıcı tedbirler için çerçeve belgesini kabul ettiğinin hatırlatılması üzerine şu değerlendirmelerde bulundu: “Bir şeyi bir defa Avrupa Birliği unutuyor, çünkü Avrupa Birliğinde şu anda görev yapanların birçoğu bakıyorum ki, siyasette hâlâ çok yeni, bunların birçoğu da maalesef bu yeniliğin verdiği bir cehaletle bunlara yaklaşıyorlar. Her şeyden önce biz Kıbrıs’ta bir garantör ülkeyiz, Yunanistan’da bir garantör ülke, aynı şekilde İngiltere’de garantör ülke. Bizim garantör ülke olarak burada haklarımız var bu bir. İki, bütün o sularda münhasır ekonomik bölge denilen yerlerde de bizim bazı haklarımız var, bunlar uluslararası hukuktan kaynaklanan haklar.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ey Avrupa Birliği bak şunu bilin: Türkiye sizin bugüne kadar tanıdığınız ülkelerden bir ülke değil. Şu anda sizinle müzakere masasında olan bir ülke, bu müzakere masasında olmak da bizi bağlamaz, bunu da bilmenizi istiyoruz. Bu müzakereler bir anda da bitebilir. Şu anda 4 milyon mülteciyi ülkesinde ağırlayan bir Türkiye’ye karşı takındığınız tavrı iyi bilin. Bu kadar DEAŞ’lıyı şu anda cezaevlerinde bulunduran ve aynı şekilde Suriye tarafında bulunanları da kontrol altında tutan bir Türkiye’ye karşı bir defa takındığınız tavrı iyi gözden geçirin. Bak daha önce de söyledim, bunları siz hafife alıyor olabilirsiniz, bu kapılar açılır, bu DEAŞ’lılar da size gönderilmeye başlandı, gönderilir, ondan sonra siz başınızın çaresine bakın. Türkiye’ye gelip de Kıbrıs’ta ki bu gelişmelerle ilgili gözdağı vermeye de kalkmayın, biz bunları da pek takmayız, yolumuza devam ederiz” açıklamasında bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ve Rusya ile bugüne kadar yürütülen samimi çalışmayı, bundan sonra da kararlı şekilde yürütmek istediklerini belirterek, Rusya-Türkiye-İran’ın yer aldığı Soçi Mutabakatı üçlüsünü de yürütmek istediklerini kaydetti.
“TÜRKİYE’NİN TEZLERİNİ NATO’NUN İNGİLTERE’DEKİ LİDERLER ZİRVESİ’NDE GÜNDEME GETİRECEĞİZ”
Türkiye’nin tezlerini, çalışmalarını NATO’nun İngiltere’deki Liderler Zirvesi’nde gündeme getireceğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “NATO ne iş yapıyor, bu 5. madde ne işe yarar, bunların hepsini orada gündeme getireceğiz. Orada bütün NATO ülkelerine ki bu NATO ülkelerinin büyük bir çoğunluğu da biliyorsunuz Avrupa Birliği üyesi ülkelerdir, hepsine orada bunları bütün belgeleriyle ortaya koyacağız. Eğer NATO kendi müttefiklerine her zaman bu şekilde bakıyor, yalnız bırakıyorsa, herhalde bunun izahı mümkün değildir” değerlendirmesinde bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamalarının ardından, ABD’nin başkenti Washington’a hareket etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ABD ziyaretinde; eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan eşlik ediyor.
KAYNAK: https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/112517/cumhurbaskani-erdogan-abd-ye-gitti