İzmit Belediyesi ve İzmit Kent Konseyi tarafından çocukları geri dönüşüme teşvik etmek amacıyla yürütülen Çocuk Ödül Market Projesi gelişmeye devam ediyor. İzmit Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü, İzmit Kent Konseyi ve mahalle muhtarları tarafından yürütülmekte olan Çocuk Ödül Market Projesi meyvelerini vermeye başladı.
ÇINARKART ENTEGRE EDİLDİ
Ayrıca Çocuk Ödül Market Projesine Çınarkart entegre edildi. Çınarkart’ı olmayan vatandaşlar Çocuk Ödül Marketlere getirdikleri ilk 5 kg atık karşılığında Çınarkart’ı ücretsiz elde edebilecekler. Vatandaşların daha sonra Çocuk Ödül Marketlere getirdikleri atık cinsi ve miktarınca Çınarkartlarına para yüklemesi gerçekleşmekte.
“7 BÖLGEDE ŞUBELER BULUNMAKTA”
Çocuk Ödül Market Şubeleri, Şirintepe Muhtarlığı, Hacı Hızır Muhtarlığı, Çukurbağ Muhtarlığı, Alikahya Fatih Muhtarlığı, Yenişehir Muhtarlığı, Gündoğdu Muhtarlığı ve Akmeşe Muhtarlığı’nda olmak üzere 7 bölgede bulunmakta. Çocuk Ödül Marketi’nin Ocak ayının sonuna kadar ise Yahyakaptan Hanımeli Kültür Merkezi ve Ayazma Muhtarlığı da faaliyete geçmesi bekleniyor. Vatandaşlar, kağıt, plastik, tekstil, cam, atık yağ, elektronik, metal, pil ve karışık ambalaj ile projeye katılabiliyorlar.
“İZMİT KENT KONSEYİ İLE ÇALIŞMAYA BAŞLADIK”
Çınar Halk Markette Çocuk Ödül Market Projesi ve Çınarkart ile ilgili bilgi veren İzmit Belediye Başkan Yardımcısı Ünal Özmural, “İzmit Belediyesine ait olan Çınar Halk Marketteyiz. Burayı biz yaklaşık 2 yıl önce açtık. Amacımız kooperatiflerin yapmış olduğu ürünleri halka daha ucuz ve kolay bir şekilde ulaştırmak. Bugün başka bir amaç için buraya geldik. Sıfır Atık ve İklimlendirme Müdürlüğü ile sıfır atık konusunda ortak çalışmalar yapıyoruz. Bunun sistematik bir şekilde yürütülmesi için 2 sene önce İzmit Kent Konseyi ile çalışmaya başladık. Bu çalışma sonucunda ilk uyguladığımız konu, çocuk ödül market projesini hayata geçirmekti.
“25 YERDE DAHA PROJEYİ HAYATA GEÇİRMEK İSTİYORUZ”
Şu ana kadar 7 mahallede bu marketi açtık. Bu yıl itibari ile de 25 yerde daha bu projeyi hayata geçirmek istiyoruz. Önceliğimiz hevesli olan muhtarlar. Geçtiğimiz dönemde 7 yerden elde ettiğimiz veriler bizim bu projeye devam etmemiz gerektiğini gösterdi. Yazılımını İzmit Belediyesi çalışanlarının gerçekleştirdiği Çınarkart ile ilgili bir çalışma başlattık. Bugün Çınarkart uygulamasını hayata geçirdik. Vatandaşlarımız, bizden aldıkları Çınarkartlardan belli bir puan karşılığında indirim kazanıyorlar.
“ÇEVRECİ BİR KART”
Şu ana kadar 370 üzerinde vatandaşımız çınar kart sahibi oldu. Çevreci bir kart. İzmit’in birçok alışveriş merkezinde ve İzmit Belediyesine ait olan alanlarda da kullanılıyor. Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait olan alanlarda da Çınarkart geçerli olacak. Önümüzdeki dönemde talebin aratacağını düşünüyoruz. Çınarkart, alışverişin yanında aynı zamanda çevreci bir kart olma özelliğine de sahip. İzmit halkı güle güle kullansın.
“HEMEN PROJEYE DESTEK VERMEK İSTEDİLER”
Özmural’ın ardından konuşan İzmit Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Erol, Çocuk Ödül Market Projesi’nin geldiği nokta çok kıymetli. İzmit Kent Konseyi olarak geliştirdiğimiz bu projeyi Başkanımız Fatma Kaplan Hürriyet ve Başkan Yardımcımız Ünal Özmural ile paylaştığımızda onlar da hemen duyarlılıkların üst seviyeye çıkarıp projeye destek vermek istediler. Bu projenin dünyada örnek olması için herkes elinden geleni yapıyor. Çocukların çöpün zenginlik olduğunu öğrenmesi için önemli bir proje. Çocuk Ödül Market Projesi’ne katkıları için İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet ve ekiplere teşekkür ediyorum.
“TEMİZ BİR DOĞADA YAŞAYALIM”
Çocuk Ödül Market Projesi’ne Gündoğdu Mahallesi’nden katılan Yusuf Güner, “Ortaokulda okuyorum. Doğamızın ve mahallemizin temiz olabilmesi için böyle bir projede bulunmak istedim. Annem ile birlikte mahallemizde geri dönüşebilecek atıkları topluyoruz. Projeyi çok beğendim. Bu projenin devam etmesini istiyorum. Herkese katkı vermeli. Çöpleri toplayı mahallenizdeki muhtarlığa verin ve geleceğe katkı sağlayın. Ayrıca aile ekonomimize ufakta olsa bir katkı sağlıyorum. Doğamız temiz oluyor. Temiz bir doğada yaşayalım. Geleceğe güzel bir doğa bırakmak istiyorum. Arkadaşlarıma da bu projeyi anlatıp tavsiye ediyorum” dedi
“DOĞANIN KİRLENMESİNİ ENGELLİYORUZ”
Yusuf Güner’in babası Burak Güner ise, “Çok güzel bir proje olduğunu duyduk. Oğlum ile beraber bu projeye katkıda bulunmak için mahalle ve evimizdeki atıkları ayrıştırıyoruz. Hem çevremizin güzelleşmesi hem de doğamızın temiz olabilmesi için atıkları toplayıp mahalle konağımızın oradaki geri dönüşüm alanına götürüyoruz. Belediyemiz orada bir alan kurdu. Doğanın kirlenmesini engelliyoruz. Herkesin bu projeye katkıda bulunmasını temenni ediyorum” diye konuştu.
“PROJE İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUZ”
Çocuk Ödül Market Projesi’nin hayata geçtiği Gündoğdu Mahalle Muhtarı Çetin Ersoy konu ile ilgili şu açıklamaları yaptı, “İzmit Belediyesi’nin Çocuk Ödül Market Projesi kapsamında mahalle konağı önüne bir depo yaptırdık. Vatandaşlarımız, mahallede topladıkları atıkları depoya getiriyor. Hem kendilerine bir katkı sağlıyorlar hem de çocuklarımıza çevre bilinci aşılanıyor. İzmit Belediyesine bu proje için teşekkür ederiz”
“SEVGİ İLE DÖNÜŞTÜR”
Son olarak konuşan Şirintepe Mahalle Muhtarı Nilgün Düzen, “Hayata ve doğaya dokunan böyle bir projede bulunmaktan onur duyuyorum. Proje, çocuklarımızda geri dönüşüm konusunda farkındalık oluşturması amacıyla başladı. Bu proje ile ailelerimizin bütçelerine de yardımcı olunuyor. Çok güzel bir proje. Bütün halkımızı bu projeye destek vermeye davet ediyorum. Atığını getir, hediyeni al ve sevgi ile dönüştür” dedi.