Kitaplarında, sağlıklı ve konforlu yaşam konusunda birçok tavsiyelerde bulunan Dr. Aslıcan Çakkalkurt, bu yıl 12. düzenlenen Kocaeli Kitap Fuarı’na konuk oldu. “Daha Keyifli Ve Kaliteli Bir Yaşam Oksijen, Nefes ve Beslenmeyi Konuşalım” konulu bir söyleşi gerçekleştiren Çakkalkurt, “Sağlıklı yaşam için zihnimizi ve duygularımızı kontrol altına almalıyız” dedi.
“NEFES BİR TERAPİ ŞEKLİDİR”
Karamürsel Alp Salonu’nda gerçekleştirilen söyleşide konuşan Dr. Aslıcan Çakkalkurt, sağlıklı beslenme ve hareketli bir yaşamın insanların yaşam kalitesini artırmada önemli bir etken olduğunu söyledi. Çakkalkurt, bunun sadece spor salonuna gitmekle elde dilemeyeceğini vurgulayarak, “Haftada beş gün, günde yarım saat tempolu yürünmesi gerekir. Nefes bir terapi şeklidir. İhtiyaç olduğunda nefes egzersizi yapılabiliriz. Her yerde bir koşuşturma var. İnsanlar kendine vakit ayıramıyor. Kendi nefesinizi dinlediğinizde, odaklandığınızda ortamdan koparsınız ve sadece siz olursunuz. Sayarak nefes almak en kolay yöntem. Dörde, beşe kadar sayıp nefes alın, tutun ve verin. Burundan nefes alıp, burundan verin. Ağız bir nefes alma organı değildir. Burundan nefes alıp verenler daha çok kalori harcar ve kilo verir. Nitrik oksit kalp sağlığı açısından faydalı bir madde. Burun da bunu en çok salgılayan organımızdır” ifadelerini kullandı.
SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN MOTİVASYONA İHTİYAÇ VAR
Dr. Aslıcan Çakkalkurt, ilgiyle izlenen söyleşinde şöyle konuştu, “Sağlık bir bütün olarak ele alınmalı. Baş ağrıları, sırt ağrıları sadece ağrı kesici almakla geçmiyor. Dengesiz beslenme, nefes, hareketsizlik, uykusuzluk ve stresle mücadele etmek için bir motivasyona ihtiyaç var. Mesela, yüzlerce diyet listeleri var. Birey bunu yapamıyor. 20 yıldır kilo vermeye çalışanlar var. Bunun için motivasyon oluşturulmalı öncelikle. Uyku çok önemli. Uyku düzeni açısından akşam saatlerinde yemek yenmemelidir. Sindirim sistemi, bağırsaklar çalışınca uyutmuyor. Çay, kafein kullanılmamalı. Geç saate kadar yemek yiyorsa, çay kahve içiyorsa uyku tutmaz zaten. En geç yarım saat içinde uyunmuş olması lazım. Yoksa kalkıp, biraz kitap okumak gibi aktiviteler yapmak gerekir. Uyumak için kendinizi asla zorlamayın. Odanın fazla ışıklı olmaması lazım. Karanlıkta kesintisiz uyunması açısından iyi bir ortam.”
Dr. Aslıcan Çakkalkurt, söyleşinin son bölümünde izleyicilere nefes kontrolü ile bazı egzersizler yaptırdı ve gelen soruları yanıtladı.