Bugün, TBMM Genel Kurulu’nda neler konuşuldu? « İzmit Pusula Gazetesi

2 Kasım 2024 - 00:25

Bugün, TBMM Genel Kurulu’nda neler konuşuldu?

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Celal Adan başkanlığında toplandı. Genel Kurulunda, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında mahkemece verilen ve kesinleşmiş cezaya ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi okunarak bilgiye sunuldu. Anayasa gereğince, Genel Kurulda okunan tezkerenin ardından Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düştü.

Bugün, TBMM Genel Kurulu’nda neler konuşuldu?
Son Güncelleme :

17 Mart 2021 - 20:05

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu “Andımız”, CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin “Türkiye’de deprem gerçeği ve fay yasası”, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu “18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü” konularında gündem dışı konuşma yaptılar.

Nuhoğlu, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a “Andımızın nesinden rahatsız oldun?” diye sorarak, “Bu kararlar, Türk ve Atatürk’e karşı olanların kararlarıdır. Bu kararlarda etkisi veya imzası olan herkes, tarih önünde sorumludur ve er geç Türk milletine hesap vereceklerdir.” diye konuştu.

CHP Adana Milletvekili Şevkin, afet zararlarını azaltıcı veya önleyici yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirterek, Depremlere Karşı Alınabilecek Önlemleri Araştırma Komisyonunun çok iyi çalışmalar yapacağını umduklarını ifade etti.

İzmir depreminde Rızabey Apartmanı’nda hayatını kaybeden 37 vatandaşın ailelerinin, apartmanın bulunduğu alanın park olmasını istediklerini anlatan Şevkin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ailelerin bu taleplerinin yerine gelmesi için çağrıda bulundu.

AK Parti Çanakkale Milletvekili İskenderoğlu, Çanakkale’nin “Cumhuriyetin ön sözünün yazıldığı topraklar” olduğunu vurgulayarak, Çanakkale’de tarihe sığmayacak kadar büyük bir zafer kazanıldığını anlattı.

Çanakkale Zaferi’nin medeniyet yürüyüşünün en önemli ilham kaynaklarından biri olduğunun altını çizen İskenderoğlu, 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin yıl dönümünü de kutladı.

TBMM Genel Kurulu’nda, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında mahkemece verilen, kesinleşmiş cezaya ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresinin okunmasından önce gerginlik yaşandı.

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan’ın, ortada olmayan bir işlemi tartışmayı anlamlı bulmadığını belirtmesi üzerine CHP ve HDP sıralarından tepki geldi.

TBMM Genel Kurulunda grup başkanvekilleri yerlerinden söz alarak gündeme ilişkin değerlendirmede bulundu.
İYİ Parti Grup Başkanvekili Dursun Müsavat Dervişoğlu, Tekirdağ’daki tren kazası davasının 7’nci duruşmasının dün görüldüğüne işaret ederek, “Aileler adalet beklerken, duruşma 7 Eylül 2021 tarihine ertelenmiştir. Kazanın üzerinden iki buçuk yıl geçmesine rağmen davanın üstünü kapatma ve oyalama çabaları, aileleri zor durumda bırakmaya devam etmektedir. Ailelerin çektikleri eziyet, geciken adalet ile çileye dönüşmüş durumda.” diye konuştu.

Ailelerin sadece adalet beklediğini dile getiren Dervişoğlu, “İhmal ile yitirilen canların, sorumsuzluk sonucu sönen umutların hesabı sorulmadıkça, geride kalan acılı ailelerin vebalini hiçkimse ödemeyecektir.” ifadelerini kullandı.
Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından 2021 yılı fitre miktarını 28 lira olarak belirlediğine işaret eden Dervişoğlu, bu rakamın, asgari ücretlinin fitreye muhtaç hale getirildiği gösterdiğini söyledi.

MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül, yarın kutlanacak 18 Mart Çanakkale Zaferine işaret ederek, “İstiklal ve istikbalinden vazgeçmeyen bir milletin mirasını bugün de derin sulara gömmek isteyen düşmanlar mevcuttur. İçte ve dışta ülkemize ve milletimize kurulan tuzakları bozacak irade, Çanakkale’de olduğu gibi bugün de mevcuttur ve mücadeleden hiçbir zaman vazgeçilmeyecektir.” değerlendirmesinde bulundu.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, HDP’li Gergerlioğlu hakkında mahkemece verilen, kesinleşmiş cezaya ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresinin gayri resmi bir gündeme göre bugün okunacağını belirterek, “Bu, Meclis işleyişinde, Meclis’in kendisini inkardır. Meclisin kendi kendine saygısızlık yapmasıdır.” ifadelerini kullandı.
Gergerlioğlu’nun başvurusu Anayasa Mahkemesinin önündeyken ve daha ne karar vereceği belli değilken tezkerenin Meclise sunulduğunu dile getiren Beştaş, 1921 yılında Meclis’te Fransızlarla iş birliği yaptığı iddia edilen vekillerin olduğunu ancak o savaş koşullarında bile o vekillerin dokunulmazlıkları kaldırılmadığını anlattı.

Gergerlioğlu’nun “Devlet adım atarsa barış bir ayda gelir” başlıklı bir haber paylaştığı için hakkında dava açıldığını aktaran Beştaş, “Bu kararı yargı vermedi. Bu kararı siyasi iktidar verdi, bu kararı iktidardaki parti verdi. Bu nedenle, hiç kimse bize ‘Bu karar hukukidir.’ demesin, bu karar siyasidir.” dedi.

Yargının, iktidarın vesayeti altında olduğunu öne süren Beştaş, “Bu karar okunursa sadece Kocaeli’de 90 bin kişinin iradesi gasp edilmeyecek, bu, bütün Türkiye’yi aslında bir hukuk devleti olma özelliğinden binlerce kilometre uzağa taşıyacak. Bir tweetle, barışa çağrı yapan bir tweetle vekillik düşürülemez. Biz barışı dün de savunduk, bugün de savunuyoruz. Kellemiz gitse barışı, diyaloğu, çözümü savunmaya devam edeceğiz. 12 Mart 1971’de Demirel’in muhtıra okuması gibi- siz tezkereyi okursanız bir farkı yoktur. O, bu Meclise darbeyi kürsüden okumak anlamına gelir. Tezkereyi okumayın, Başkan. Tezkere bu egemenliğin kayıtsız şartsız milletin değil, tek adama, iktidara ait olduğunun bir kez daha ilanı anlamındadır.” yorumunu yaptı.
Beştaş, Anayasa Mahkemesi kararının beklenmesini istedi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, 18 Mart Çanakkale Zaferi’nde şehit olanları ve Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmetle anarak, “Çanakkale göstermiştir ki; bu vatan, bu topraklar, dünya durdukça aziz milletimizin yurdu olarak sonsuza dek var olacaktır.” dedi.
CHP’nin her hal ve şart altında hukukun üstünlüğünü kabul eden ve buna inanan bir parti olduğunu vurgulayan Altay, kimseye haksızlık yapılmasına CHP’nin seyirci kalmayacağını söyledi.

Devletin hukuk dışına çıkmasını asla istemediklerini kaydeden Altay, “Devletin hukuk dışına çıkması milleti değil, millet düşmanlarını sevindirir, vatandaşı değil, terör örgütlerini sevindirir. Terör örgütlerinin yegane arzuları, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin hukuk dışına çıkması, hukuku askıya alması, bu anlamda Anayasayı askıya almasıdır. Yasama organının hukuk dışına çıkması ise düşünülmesi bile kabul edilebilir olmayan bir durumdur.” değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın düşüncesinin önüne bir bariyer konulduğunu ama düşüncesinin bitmediğine dikkati çeken Altay, “Terörün önüne bariyer koyarsanız, terörü bitirebilirsiniz ama düşüncenin önüne bariyer koyarsanız, düşünceyi bitirmezsiniz.” ifadelerini kullandı.

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nu, Anayasa Mahkemesi’nin haklı bulduğunu hatırlatan Altay, “Ömer Faruk Gergerlioğlu, Enis Berberoğlu gibi başvurusunu yapmışken, Meclis bu konuda daha önce bir ofsayta düşmüşken, Meclis’i bugün yeniden ikinci bir ofsayta düşürmenin alemi yoktur.” dedi.

Altay, Meclis Başkanvekili Adan’a “2010’daki hüküm varken, yargı yolu, Anayasa’nın 148. maddesine göre ikmal edilmemiş iken, sizin 84’e göre bir işlem yapmanız, genel hukuk kurallarına, Anayasa’nın 148. maddesine, Anayasa’nın 6. maddesine aykırıdır. TBMM gibi en kutsal çatının başkanı da olsanız, an itibarıyla zatıalinizin de Anayasa’nın 6. maddesine uymak gibi bir görevi vardır.” diye seslendi.

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan’ın, ortada olmayan bir işlemi tartışmayı anlamlı bulmadığını belirtmesi üzerine CHP ve HDP sıralarından tepki geldi.

Yasamaya ve yargıya olan saygısından dolayı okunmayan bir karar hakkında kanaat aktarmayı doğru bulmadığını yineleyen Turan, “HDP ile CHP’nin bu gerginliğini, agresifliğini anlıyorum.” dedi.

Dosyalarca hazırladığını ve kanaatinin olduğunu dile getiren Turan, “Bunu anlatabilirim. Belki ortak yol buluruz. Belki anlaşırız. Belki yanlış bildiğimizi, onlar, belki biz, onları ikna ederiz. Ama 90 yıldan beri kavga etmeyi, kendinden başka fikre saygı duymamayı gösteren bir anlayışın bugün bir …” görmüş olduk.

Turan, konuya ilişkin kanaatini, yapılacak olan işlemden sonra aktarmayı gerekli bulduğunu belirterek, konuşmasını tamamladı.

Genel Kurulunda, HDP’li Gergerlioğlu hakkında mahkemece verilen ve kesinleşmiş cezaya ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi okunarak bilgiye sunuldu. Anayasa gereğince, Genel Kurulda okunan tezkerenin ardından Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düştü. HDP’nin milletvekili sayısı 56’dan 55’e indi.

HDP’li Gergerlioğlu, “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezası almıştı. Gergerlioğlu’nun cezası, Yargıtay 16. Ceza Dairesince onanmıştı.

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, tezkere okunmadan önce yaptığı açıklamada, “Ömer Faruk Gergerlioğlu, halkın iradesidir. Hakikati savunduğu için cezalandırılmakta ve milletvekilliği düşürülmeye çalışılmaktadır. Daha Anayasa Mahkemesi dahi kararını vermeden bu telaşınız nedir? Suç işliyorsunuz. Biz vekilimizin yanındayız.” dedi.

Bu arada TBMM Genel Kurulunda, grup başkanvekillerinin konuşmaları sırasında, basın locasında oturan AK Parti 22. Dönem Milletvekili Abdurrahim Aksoy, ayağa kalkarak “Yaşasın özgürlükçü demokrasi. Yaşasın demokratik Türkiye. Kahrolsun otokrasi.” sloganları attı. Aksoy, AK Parti üyesi olmadığını, DEVA Partisi Kurucular Kurulu üyesi olduğunu söyledi.

TBMM Başkanvekili Celal Adan, birleşime ara verdi. Daha sonra basın locasına gelen TBMM Koruma Daire Başkanı Ahmet Birtan Erol, Aksoy’u, “Genel Kurul kuralları gereği burada durmanız mümkün değil.” diye uyararak kendisini Genel Kurul Salonu dışına davet etti.

Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşmesinin ardından HDP milletvekilleri, sloganlar eşliğinde sıra kapaklarına vurarak tezkerenin okutulması kararını protesto etti.

HDP’li Gergerlioğlu, “Anayasa dışı bir karardır. Meclis Genel Kurulunu terk etmiyorum. Hiçbir yere gitmiyorum. Milletimizin iradesine sığınıyorum.” ifadelerini kullandı.

TBMM Genel Kurulunda, HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşmesinin ardından arbede yaşandı.

Gergerlioğlu, hakkında mahkemece verilen ve kesinleşmiş cezaya ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresinin okunmasının ardından, Genel Kurul Salonu’ndan ayrılmayacağını söyledi.

Bunun üzerine, TBMM Başkanvekili Celal Adan, birleşime ara verdi. Birleşimin açılmasından sonra Adan, Gergerlioğlu’nun, salonun dışına çıkmasını istedi.

Gergerlioğlu’nun, Genel Kurul Salonu’ndan çıkmaması üzerine Adan, TBMM idare amirlerini göreve davet etti ve birleşime yeniden ara verdi. Bu kapsamda TBMM idare amirleri Alpay Özalan, Ali Şahin ve Erkan Haberal, HDP sıralarına yürüdü.

Verilen arada, HDP milletvekilleri ile idare amirleri arasında arbede çıktı.

TBMM Başkanvekili Celal Adan, birleşimin açılması sonrasında AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan’a söz verdi.

HDP Grubu’nu demokrasiye saygıya davet eden Turan, “Konuşmak üzere kürsüye çıktım, bu sözüme engel olunuyor. Türkiye’de her türlü farklı fikrin, farklı kanaatin konuşulmasını tabii ki isteriz. Bugün Sayın Başkanlığın yapmış olduğu işlem Anayasa’ya uygun olarak yapılan usuli bir işlemdir. Burada Meclisin bir takdiri yok. Başkanlığınızın bir kanaati yok. Mahkemenin vermiş olduğu kararın okunması var.” diye konuştu.

Turan’ın konuşması sırasında, HDP milletvekilleri sıra kapaklarına vurarak, sloganlar eşliğinde gürültü çıkarmayı sürdürdü. TBMM Başkanvekili Adan, “bu şekilde çalışmalara devam edilemeyeceğini” belirterek, birleşime yeniden ara verdi.

Adan, birleşimin açılmasından sonra gürültülerin sürmesi üzerine, TBMM İçtüzüğünün, “Gürültü ve kavga” başlıklı 68. maddesi kapsamında, birleşimi yarın saat 14.00’te toplanmak üzere kapattı.

YORUM YAP