BES Kanununda değişiklik yapıldı « İzmit Pusula Gazetesi

19 Nisan 2024 - 19:57

BES Kanununda değişiklik yapıldı

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş başkanlığında toplandı. Genel Kurulda, Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapan Kanun Teklifi’nin 1. bölümü kabul edildi.

BES Kanununda değişiklik yapıldı
Son Güncelleme :

13 Ocak 2022 - 0:27

Genel Kurulda gündem dışı söz alan AK Parti Balıkesir Milletvekili Mustafa Canbey, Kovid-19 sürecinde sunulan destek ve teşviklerle toplumun her kesimine destek vermeye çalıştıklarını söyledi.

Bu süreçte dünya ekonomilerinin ciddi oranda daraldığını ancak Türkiye’nin büyüme hedefini gerçekleştiren iki ülkeden birisi olduğunun altını çizen Canbey, büyüme rakamlarına OSB’lerin büyük katkısının olduğunu belirtti.

Canbey, seçim bölgesi Balıkesir OSB’nin de bu büyümeye katkı sunduğunun altını çizerek, Türkiye’nin 2023 hedefi doğrultusunda tüm yatırımcıları Bakılesir OSB’ye davet etti.

CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap da Sağlık Bakanlığının şehir hastanelerine yönelik hiçbir garantinin söz konusu olmadığını belirttiğini ancak yapılan anlaşmaların hepsinin garanti kapsamında olduğunu iddia etti.

MHP Gaziantep Milletvekili Sermet Atay da seçim bölgesi Gaziantep’in üreten, istihdam imkanı sunan önemli kentlerden birisi olduğunu söyledi.

Gaziantep’in gelişen ihracatta önemli rol oynadığını vurgulayan Atay, memleketin kalkınmasının yapılan ihracata bağlı olduğunu, her türlü olumsuzluğa rağmen ihracata katkı sunan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ettiğini dile getirdi.

TBMM Genel Kurulunda, gündem dışı konuşmalardan sonra grup başkanvekilleri yerlerinden söz aldı.

CHP Grup başkanvekili Engin Altay, her gün bir trajedinin, bir travmanın yaşandığını, iki kadının katledildiğini, bir üniversite öğrencisinin de kaçak öğrenci yurdunda yaşadığı zorluklar nedeniyle intihar ettiğini söyledi. Çocuklarını, gençlerini, kadınlarını korumanın, devlet olmanın gereği olduğunu ifade eden Altay, bunları koruyamayan devletin olamayacağını, Türkiye’nin her gün böyle trajedileri yaşama lüksünün olmadığını ifade etti.

CHP olarak özel olsun, vakıf olsun tüm yurtların denetimlerinin eksiksiz yapılmasını istediklerinin altını çizen Altay, “Kaçak tüm yurtların da derhal kapatılmasını istiyoruz. Kaçak yurtlara göz yuman kaymakamlar, valiler var. Bu yurtlarda çocuklar yaşadıkları psikolojik travmalarla 84 milyonu kahreden acı haberler almamıza neden oluyorlar. Bu kabul edilebilir değil.” dedi.

Altay, kadına yönelik şiddet konusunun da Türkiye için bir ayıp haline geldiğini savundu. İstanbul Sözleşmesi’ne çekince koymanın, imzayı geri çekmenin, kimi densizleri, hadsizleri cesaretlendirdiğini vurgulayan Altay, “İstanbul Sözleşmesi’nde yapılan yanlışlardan derhal geri dönülmesi lazım. Yüce Meclis’in parti ayrımı yapmaksızın sayın üyelerini bu konuda yüksek hassasiyete davet ediyorum.” diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan da Diyarbakır Annelerinin kar kış demeden eylemlerini sürdürdüğünü anımsattı. Çocuklarını dağa kaçırmaktan sorumlu tutulan terör örgütü ve yandaşlarına karşı başlatılan eylemin bugün 863’üncü gününde olduğunun altını çizen Özkan, şunları kaydetti:

“Annelerimiz, dünyaya getirdikleri evlatlarının ailelerine dönüşünü gözyaşları içerisinde bekliyorlar. Her şeye rağmen, tehditlere boyun eğmeden haklı mücadelelerini sürdüren Diyarbakır Annelerimiz, inşallah terörün ve onun siyasi uzantılarının kökünün kazınmasında o mahşeri vicdanlarıyla en yüksek mertebede milletimizin sinesinde yerlerini almışlardır. Devlet ve millet olarak terörü birlikte kazıyacağımızı ifade ediyorum.” dedi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu da ölümler üzerinden siyaset yapmayı doğru bulmadıklarını ancak her geçen gün kadınlar ve gençler ölürken arkalarından yayımlanan taziye mesajlarının da yeterli olmadığını söyledi.

Mutlaka tedbirlerin alınması gerektiğinin altını çizen Dervişoğlu, “Artık bu olumsuzluklar kabusa dönmüş vaziyette. Koskoca Türkiye Cumhuriyeti Devleti, şehirlerde kangrene dönmüş yurt sorununu mutlak suretle çözecek adımlar atmayı becerebilmelidir. İYİ Parti olarak bu konuda her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu kamuoyuna ilan ediyoruz.” diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da Kazakistan’da başlayan sokak olaylarını dikkatle takip ettiklerini söyledi. Akaryakıt fiyatlarına yapılan zamların gerekçe gösterilerek başlayan protestoların, hükümetin fiyat düşürme kararı ve istifasına rağmen devam ettiğinin altını çizen Akçay, şunları kaydetti:

“Bu protestolar organize ve senkronize şekilde isyan girişimine dönüştürülmüştür. Ülkede yaratılan kaos neticesinde idari ve askeri binalara saldırılar düzenlenmiş, kamu kurumları hedef alınmıştır. Kazakistan’da meydana gelen olaylar sinsi bir tezgahın habercisidir. Arap Baharı adı altında Orta Doğu’yu kan gölüne çevirenler bugün Türkistan coğrafyasında, Orta Asya’da kaos projesinin fitilini ateşlemeye kalkışmışlardır. Bu kaosun hangi merkez tarafından tertip edildiği, hangi ülkeler tarafından finanse edildiği, hangi terör örgütleri tarafından desteklendiği araştırılmalıdır. Bunun ipuçları da bugünlerde ortaya çıkmaya başlamıştır. Bu kaos ortamı Türk Devletleri Teşkilatının bölgesel ve küresel vizyonla atılıma geçtiği bir dönemde Kazakistan özelinde tüm Türk devletlerini hedef almaktadır. Kazakistan’da sağduyunun hakimiyet kılması Türk dünyasının geleceği ve tarihi hedefleri bakımından kaçınılmaz bir mecburiyettir. Türkiye ve Türk Devletleri Teşkilatı bu zorlu süreçte bütün imkanlarıyla dost ve kardeş ülke Kazakistan’ın yanında yer almaya devam edecektir.”

HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç ise Türkiye’nin dört bir yanından çiftçilerin Tarım ve Orman Bakanlığı önüne gelerek yetkililerle görüşmek istediğini ancak bunu başaramadıklarını ileri sürdü. Çiftçilerin yaptıkları açıklamada gübre, ilaç ve yem fiyatları altında ezildiklerini gördüklerini ifade eden Oluç, “Çiftçilerin durumları ortada ama Tarım ve Orman Bakanı pembe tablo çizmekten vazgeçmiyor. Sadece çiftçilerin sorunları yok elbette. Ekonomi alanında büyük sorunlar yaşanıyor. İktidar uygulamalarıyla Türkiye’yi geri götürmüştür. AK Parti iktidara geldiğinde sefalet endeksi yüzde 40 iken bugün yüzde 47 olmuş. Sefalet endeksindeki yükseliş maalesef yükselecek gibi görünüyor.” diye konuştu.

Genel Kurulda, gündem dışı konuşmaların ardından partilerin grup önerileri ayrı ayrı ele alındı.

HDP’nin “sağlık çalışanlarının yaşadığı sorunlar” ile ilgili verdiği araştırma önergesinin, bugün ele alınmasına dair grup önerisi görüşüldü.

HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, sağlık çalışanlarının birçok sorunla karşı karşıya olduğunu ifade ederek, “Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nin 5 dakikada bir muayene için randevu vermesi, sağlık alanlarındaki insanların itibarının değersizleştirilmesi, uzun nöbetler, çalışma koşullarının kötüleştirilmesi maalesef sağlıkta şiddeti gün geçtikçe artırıyor.” dedi.

İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu, tüm sağlık personelinin maddi durumunun acilen düzeltilmesini talep etti.

CHP Ankara Milletvekili Servet Ünsal ise 700 binin üzerinde hekim ve sağlık çalışanının atama beklediğini belirterek, “Verilen sözler ortada ancak hiçbir şey yok. Yıllardır yöneticilerin yaptığı hekim düşmanlığı bitmiyor.” diye konuştu.

AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer, sağlık çalışanlarına özellikle son iki yıldır yaptıkları özverili çalışmalar için teşekkür ederek, “Onlara ne versek az.” ifadesini kullandı.

Sağlık çalışanlarına yönelik düzenlemenin üzerinde çalıştıklarını bildiren Tamer, “Sağlık çalışanlarının özlük haklarını geliştirecek şekilde çalışıyoruz ve bunu getireceğiz. Türk hekimi, Türk sağlık çalışanları, hak ettiği şekilde emeklerinin hakkını alacaklar. En iyisini vereceğiz. 3600 ek göstergeyi zaten vereceğiz. Ne yaparsanız yapın sağlık çalışanlarının emeklerini size yem etmeyeceğiz, gereğini de vereceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

Alman gazetelerinin, Türk Tabipleri Birliğinin açıklamalarına işaret ederek, TURKOVAC’ı kötülemeye çalıştığını vurgulayan Tamer, “Arkadaşlar, bu bir milli mesele. Her zaman karşımızdasınız, hiç olmazsa bu milli meselede yanımızda olun.” diye tepki gösterdi.

Sataşmadan söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, AK Parti’li Tamer’i kastederek, “Siyasi etik ve edebe yakışmayan bir konuşmayı ibretle izledik.” görüşünü savundu.

Bu sırada AK Parti Amasya Milletvekili Hasan Çilez’in, “Kendinizle karıştırmayın” demesi üzerine tartışma çıktı. Altay, Çilez’e, “Edepsizin dik alası, daniskası sensin, terbiyesiz herif. ‘Kendinle karıştırma’ ne demek?” karşılığını verdi. Karşılıklı laf atmaların ardından AK Parti ve CHP milletvekilleri birbirlerinin üzerine yürüdü.

TBMM Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş, birleşime ara verdi. Gerginlik bir süre verilen arada da devam etti.

Daha sonra birleşimi açan Erdoğmuş, “TBMM olarak sağlık çalışanlarımıza, şimdiye kadar yürüttükleri fedakarca çalışmalarından dolayı minnettarlığımızı ifade ediyoruz. Onlar cana can kattığı için candırlar, onlara her türlü desteğin verilmesi konusunda bu Meclis müttefiktir.” görüşünü paylaştı.

AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan da milletvekillerinin, yasama çalışmalarını, Meclis’in mehabetine uygun, uhulet ve suhuletle sürdürmelerinin önemine işaret etti.

HDP’nin önerisinin yanı sıra CHP’nin “tütün mamulleri ve alkollü içeceklere yapıştırılan bandroller” ve İYİ Parti’nin “ülkede ekonomik güven ve fiyat istikrarı konusunda yaşanan sorunlar” ile ilgili grup önerileri de görüşmelerin ardından yapılan oylamada kabul edilmedi.

Daha sonra memur ve emekliye ek zam, TL finansal araçlara talebin artırılması, kademeli doğal gaz satış fiyatı belirlenmesi düzenlemelerini de içeren Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı KHK’da Değişiklik Yapan Kanun Teklifi’nin görüşmelerine geçildi.

1. bölümde yer alarak kabul edilen 9 maddeye göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası nezdindeki yabancı ülke merkez bankalarına ait para, alacak, mal, hak ve varlıklar haczedilemeyecek, üzerlerine ihtiyati tedbir veya ihtiyati haciz konulamayacak.

Vergi kanunları uyarınca iadesi talep edilen vergilere ilişkin açılan davalarda, dava konusu tutarın yüzde 50’si oranında teminat alınmadan yürütmenin durdurulması kararı verilemeyecek.

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) belirli bir süre bulunan katılımcılara, kısmen ödeme alma imkanı sağlanacak. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunca belirlenen hallerde ve koşullarda katılımcıya sistemden ayrılmadan, devlet katkısı hesabındaki tutarlar hariç hesabındaki birikim tutarının yüzde 50’sine kadar kısmen ödeme yapılabilecek. Bu durumda kısmen yapılan ödeme tutarının yüzde 25’ini aşmamak üzere devlet katkısı hesabındaki tutardan da ödeme gerçekleştirilebilecek.

BES’te yüzde 25 olarak belirlenen devlet katkısı oranı yüzde 30’a yükseltilecek. Buna göre, işveren tarafından ödenenler dışında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı katılımcılar ile Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun ilgili maddesi kapsamındaki katılımcılar adına bireysel emeklilik hesabına ödenen katkı paylarının yüzde 30’una karşılık gelen tutar, şirketler tarafından emeklilik gözetim merkezine iletilen bilgiler esas alınarak devlet katkısı olarak emeklilik gözetim merkezince hesaplanacak. Cumhurbaşkanı, yabancı para cinsinden yapılan katkı payı ödemeleri için bu oranı yüzde 10’a kadar indirmeye yetkili olacak.

Devlet katkısı, bakanlık bütçesine konulan ödenekten katılımcıların ilgili hesaplarına şirketler aracılığıyla aktarılmak üzere emeklilik gözetim merkezine ödenecek. Bir katılımcı için bir takvim yılında ödenen ve devlet katkısı tutarının hesaplanmasına esas teşkil eden katkı paylarının toplamı, ilgili takvim yılına ait hesaplamaya ilişkin dönemin sona erdiği tarihte geçerli brüt asgari ücretin hesaplama dönemine isabet eden toplam tutarını aşamayacak. Anılan sınırı aşan katkı payları için bakanlığın uygun görüşüyle, kurumca belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde, ilgili katkı payının ödendiği yılı takip eden takvim yıllarında da devlet katkısı hesaplaması ve ödemesi yapılabilecek. Bu ödenekten bütçenin diğer kalemlerine hiçbir şekilde aktarma yapılamayacak. Devlet katkısı, katkı payı ödemelerinden ayrı olarak takip edilecek.

Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu’nda yapılan değişiklikle 45 yaş üstü katılımcılar da talep etmeleri halinde otomatik katılım sistemine dahil edilebilecek.

BES’te ödenen katkı paylarına yönelik yapılan düzenleme, sistemde yer alan katılımcılara da uygulanacak.

TBMM Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş, kanun teklifinin birinci bölümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından birleşime ara verdi.

Erdoğmuş, aradan sonra komisyonun yerini almaması üzerine birleşimi, yarın saat 14.00’te toplanmak üzere kapattı.

YORUM YAP