İzmit Belediyesi, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü’nde hastalığa dikkat çekmek ve hasta yakınlarını hastalığın süreciyle ilgili bilgilendirmek amacıyla Alzheimer Yaşam Evi’nde alanında uzman doktorlarla söyleşi gerçekleştirdi
Hayata geçirdiği Alzheimer Yaşam Evi ile çağımızın en yaygın hastalıklarından biri olan Alzheimer’ın yarattığı olumsuz etkileri azaltarak vatandaşlara destek olan İzmit Belediyesi, düzenlediği etkinliklerle hastalığa dikkat çekmeye devam ediyor. 41 Burda AVM ve Belsa Plaza’da kurduğu stantlarla vatandaşları Alzheimer hastalığıyla ilgili bilgilendiren İzmit Belediyesi, etkinliklerle toplumda bilinç oluşturuyor.
DUYGU DOLU ANLAR YAŞANDI
Hastalığın belirtileri ile evreleri hakkında vatandaşları bilgilendirmek ve aynı zamanda bu hastalığa dikkat çekmek isteyen İzmit Belediyesi, Alzheimer Yaşam Evi’nde söyleşi etkinliği gerçekleştirdi. Alzheimer hastalığı hakkında önemli konulara değinilen etkinlik İzmit Belediyesi Basın Yayın Müdürlüğü tarafından hazırlanan video gösterimiyle başladı. Programa katılan hasta yakınları ve katılımcılar Alzheimer hastalarının anılarını anlattıkları bölümlerde zaman zaman duygusal anlar yaşadı.
ETKİNLİKLER SÜRÜYOR
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aybala Neslihan Alagöz, İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Taner Artan ve psikolog Kübra Şıvgın Kara’nın konuşmacı olarak katıldığı ‘Dünya Alzheimer Günü’ üzerine yapılan söyleşiye; Kocaeli Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı Prof. Dr. Esin Karacan, Dr. Öğretim Üyesi Hüsnünur Aslantürk, Dr. Öğretim Üyesi Figen Paslı, Araştırma Görevlisi Cihan Aslan, İstanbul Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü Araştırma Görevlisi Aylin Arıcı, İzmit Belediye Başkan Yardımcısı Sibel Solakoğlu, İzmit Belediye Sosyal Destek Hizmetleri Müdürü Yasemin Gözkonan Kahveci, Malta Mahalle Muhtarı Bekir Boz, Kuvayi Milliye İlkokulu Müdürü Mikayil Bülbül ve Alzheimer hastalarının yakınları katıldı. 23 Eylül Perşembe günü ise saat 13.00’de Alzheimer Yaşam Evi’nde tiyatro, sihirbaz gösterisi ve Hacivat-Karagöz etkinliği düzenlenecek.
İŞİN HER BOYUTU DÜŞÜNÜLMÜŞ
Söyleşide konuşan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aybala Neslihan Alagöz, “Çok güzel bir gün. Hastalıkları biz çok iyi tanıyoruz ama sizler işin çok farklı bir boyutundasınız. Bu güzel oluşumlar her yerde çok fazla hastaya ulaşacak şekilde olmalı. Böyle bir programda olmak beni çok mutlu etti. Düşünülmüş, planlanmış, yapılmış bir şekilde işin her türlü boyutu var burada. Başta İzmit Belediyesi olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
UZUN SÜRELİ BİR HASTALIK
İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Taner Artan söyleşide gerçekleştirdiği konuşmada şu ifadelere yer verdi: “Belediyemizin bu hizmetini takdirle karşılıyorum. İstanbul’da yerel yönetimlerin çoğunda da benzer hizmetler yok maalesef. Ben uzun yıllar sahada çalıştım. Kendi ailemden de birini Alzheimer nedeniyle kaybettim. Sürecin nasıl işlediğini ve hasta yakınlarının neler yaşadığını iyi biliyorum. Bu hastalığın henüz tam bir tedavisi mümkün değil. İlaçlarla yavaşlatılabiliyor ve uzun süreli bir hastalık. İleride umut ediyorum ki bu hastalığın önüne geçilmesi için yapılan çalışmalar başarılı olacak.”
HASTA YAKINLARIMIZLA GÖRÜŞÜYORUM
Psikolog Kübra Şıvgın Kara, “Böyle bir oluşumun içerisinde olmak beni fazlasıyla onurlandırıyor. Hastalarımızı ve hasta yakınlarımızı çok önemsiyorum. Hastalarımızla görüşüyorum, gözlem yapıyorum ama benim işi daha fazla hasta yakınlarıyla ilgili. Yakınlarımıza nasıl destek olabiliriz diye düşünüyorum. Hastalarımız ne kadar sosyalleşmeye ihtiyacı varsa, aslında hasta yakınlarımızın da sosyalleşmeye ihtiyacı var” ifadelerini kullandı. Etkinliğin sonunda Alzheimer hastalığına dikkat çekmek amacıyla mor balonlar uçuruldu.