Prof. Dr. İbrahim Şirin, “İzmit cennet diye nitelendirilmiştir” « İzmit Pusula Gazetesi

6 Kasım 2024 - 07:42

Prof. Dr. İbrahim Şirin, “İzmit cennet diye nitelendirilmiştir”

“Nikomedia: Roma İmparatorluk Başkentinden Türk Endüstri Başkentine” konulu konferansta konuşan Kocaeli Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Şirin, “İzmit cennet diye nitelendirilmiştir” dedi

Prof. Dr. İbrahim Şirin, “İzmit cennet diye nitelendirilmiştir”
Son Güncelleme :

26 Kasım 2023 - 15:28

Kentin tarihine ışık tutup toprak altında kalan değerlerinin gün yüzüne çıkartılması adına büyük emek harcayan İzmit Belediyesi, Kocaeli Kongre Merkezi’nde Nikomedia: Roma İmparatorluk Başkentinden Türk Endüstri Başkentine” konulu konferans gerçekleştirdi. Konferansta konuşan Kocaeli Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Şirin, ‘Osmanlı’dan Cumhuriyet’e İzmit Tarihi’ konulu bir söyleşiye imza attı.
“PELEKANON SAVAŞINDA ŞEHRİN KADERİ BELİRLENDİ”
Şirin konuşmasında şu ifadeleri kullandı, “Osmanlı Beyliğinin anadolu kuzey batısında yayılmasının ardından Türk akınları İzmit’e kadar ulaştı. İzmit yakınlarında yaşanan Pelekanon savaşı bu dönemde önemli bir yer tutar. Bu anlamda şehrin kaderini belirledi. 1337 yılında burası Osmanlı Devletinin eline geçti. Bu fetih şehrin mimarisine yansıdı. Nikomedia şehri Osmanlı Devleti hakimiyetine geçtikten sonra değişik isimlerle bölge adlandırıldı. Kocaeli sancak olarak bölgenin ismi oldu. İzmit ise sancak merkezi oldu. 1924 yılında ise İzmit ili Kocaeli adını aldı. İzmit merkez ilçe oldu” diyerek bölgenin isimsel tarihine devam etti.
“TİCARET BU BÖLGEDEN GEÇMİŞTİR”
Şirin sözlerinin devamında, “Bağdat yolunun açılması ile kentin aksını doğudan batıya doğru oluşturmuştur. Fetihten sonra tepe bölgelerde yerleşimler olmuştur. Şehir kozmopolit bir yapıdadır. Rumların birçoğu bölgede kalmıştır. Şehrin en önemli özelliği, payitahta en yakın konum olmasıdır. Karayolu bağlayıcı bir unsurdur ve ticaret bu bölgeden geçer. Kanuni döneminde buranın bir menzil noktası haline gelmiştir. Birçok kervansaray burada yapılmıştır. Kanuni Sultan Süleyman döneminde Bağdat Yolu etken olmuştur. Bugünkü İnönü Caddesi, eski Bağdat Yolunun üzerinde yer almaktadır.  O dönemde bu bölgede yapılan tersane büyük önem arz etmektedir. Birçok padişah döneminde yenilenmesine rağmen 1905 yılında ise kapatılmıştır. İzmit zamanında gelen ziyaretçiler tarafından cennet diye nitelendirilmiştir.” dedi.

YORUM YAP