65 yıl önce İzmit Vapur İskelesinden hareket ettikten kısa süre sonra aniden fırtınaya yakalanarak batan 72 No’lu Üsküdar Vapurunda bulunan çoğunluğu Sanat Okulu ve İzmit Lisesi öğrencilerinin oluşturduğu 392 kişi hayatını kaybetti. İzmit Belediyesi her yıl olduğu gibi bu yıl da 1 Mart 1958 tarihindeki Türkiye’nin en büyük sivil deniz kazasında hayatını kaybedenler için anma programı düzenledi.
“ÜLKEMİZ ZOR GÜNLER YAŞIYOR”
Anma töreninde konuşan İzmit Belediyesi Başkan Vekili Çetin Sarıca, “65 yıl önceki acımızı anmak için toplandığımız bu günlerde ülkemiz yine zor günler yaşıyor. Şu anda 11 şehirde deprem felaketi dolayısıyla zor şartlarda yaşam mücadelesi veren, birçok yakınını kaybetmiş, sağlık sorunları olan vatandaşlarımızın acısını paylaşıyoruz. Bu konuda İzmit halkı çok takdire şayan bir duruş sergiledi. Hepinizin yüreğine sağlık. İzmit Belediyemizin başlattığı yardım kampanyasına verdiğiniz destekten dolayı bir kez daha teşekkür ediyorum.
“ANIT İÇİN GEREKLİ ÇALIŞMAYI YAPIYORUZ”
65 yıl önce 392 canımızı kaybettiğimiz bir hazin vapur faciası yaşandı. Bugün acı dolu bir gün yaşıyoruz. Umarım ülkemizde bu tarz facialarla karşılaşmayız. İhmaller umarım olmaz. Deprem faciasında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet yaralılarımıza şifa diliyorum. Burada 1 Mart Üsküdar Faciasında hayatını kaybeden vatandaşlarımız için anıt çalışmalarımız sürüyor. Gerekli adımları atıyoruz. Bu acı tablonun unutulmaması adına sizleri bilgilendireceğiz” dedi.
“BÖYLE İHMALLER BİR DAHA OLMASIN”
1 Mart Üsküdar Vapur Faciasında babasını ve ablasını kaybeden Nuray Dinçer Büyükarman, “Babam İzmit Tekel Başmüdürü Şadan Dinçer’i, ablam Zeynep Dinçer’i ve yakınım Emine Gümüş’ü Üsküdar Vapur faciasından kaybettim. Annem de vapurdaydı ama 4 buçuk saat sonra Derince taraflarında kurtuluyor. 1927 yılında yapılan vapur revizyona tabii tutuldu ve yükü çok fazla olduğu halde sefere çıktı. Yasal olarak 367 bilet satılmış fakat abonman kartı kullananlar var. Böylece bu sayı daha da artmış oluyor. Bu acılar ve kazalar unutulmuyor. Son yaşadığımız felakette de hayatını kaybeden insanlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Böyle kazaların bir daha yaşanmamasını diliyorum ve ihmaller olmasın artık.”
“ÇOK ACI BİR TARİH”
İzmit Sanat Okulu Mezunları Derneği Başkanı Levent Bahadır, “1 Mart tarihi bizler için çok acı bir tarih. Vapur eskiydi, önlemler alınabilirdi. Faciada hayatını kaybeden tüm insanlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Bugünlerde de deprem felaketinden ötürü zor günler geçiriyoruz. Bu zor durumlardaki birlik ve beraberliğimiz bozulmasın. Katılım gösteren herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.
“BU FELAKETİ SÜREKLİ DİNLEDİM”
İzmit Lisesi Mezunları Derneği Başkanı Haluk Cem Gökmen ise programda yaptığı konuşmada, “1 Mart 1958’den bu yana tam 65 yıl geçti. 1 Mart’ta yaşanan felaketi sürekli dinledim. Çünkü o dönemde Babaannem ve dedem İzmit Lisesi öğretmenlerindendi. Daha sonra bu okulun öğrencisi oldum. 1 Mart’ları devam ettirmek için elimizden geleni yapıyoruz.
“BURAYA BİR ANIT YAPILMALI”
Tedbirsizliklerin olmadığı bir dünyada yaşamak istiyoruz. 1 Mart Faciasında ve deprem felaketinde hayatını kaybeden tüm insanlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Biz 1 Mart 1958’in unutulmasını istemiyoruz. Büyükşehir Belediyesinin bu alana bir anıt yapılması adına gereken izinleri vermesini diliyoruz” ifadelerini kullandı.
DENİZE KARANFİL BIRAKILDI
İzmit Belediyesi, İzmit Kent Konseyi, İZLİDER (İzmit Lisesi Mezunları Derneği), İZSANDER (İzmit Sanat Okulu Mezunları Derneği) ortaklığında düzenlenen anma töreni saat 12.00’de İzmit Vapur İskelesi’nde gerçekleştirildi. Tören sonrası denize çiçekler bırakıldı.