Başkan Hürriyet ‘Meliha Okur’la Anlat Bana programına konuk oldu « İzmit Pusula Gazetesi

25 Kasım 2024 - 17:58

Başkan Hürriyet ‘Meliha Okur’la Anlat Bana programına konuk oldu

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Radyo Sputnik’te yayınlanan Meliha Okur’la Anlat Bana programına konuk oldu. İzmit Belediyesinin kadınlara yönelik çalışmalarını anlatan Başkan Hürriyet, “Kadınlar yeter ki üretsin. Üretken kadınlar desteklerle çok önemli noktalara geliyor” dedi.

Başkan Hürriyet ‘Meliha Okur’la Anlat Bana programına konuk oldu
Son Güncelleme :

22 Aralık 2022 - 10:55

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, 21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü’nde
Radyo Sputnik’te Meliha Okur tarafından sunulan “Meliha Okur’la Anlat Bana” programına konuk oldu. Başkan Hürriyet, İzmit Belediyesi ile Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) iş birliğiyle düzenlenen Kadın Kooperatifleri Çalıştayı başta olmak üzere, kadınlara yönelik yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi.
ÇALIŞTAY ÇOK VERİMLİ
Hürriyet, “2 gündür Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı ile işbirliği içerisinde çok kıymetli bir çalıştaya ev sahipliği yapıyoruz. Tam da Dünya Kooperatifçilik Günü’ne denk gelen bu günlerde Kadın Kooperatifleri Çalıştayı yapıyoruz. Çok verimli geçiyor. Üretken ve ekonomik hayatta var olmaya çalışan kadınların bir araya gelerek oluşturduğu kooperatifleri ağırlıyoruz. Bu çalıştayın çıktısı da çok önemli olacak. Buradan alınan geri dönüşlerde kooperatiflerin sürdürülebilir olması ve dayanışmanın güçlendirilebilmesinin önemini anlıyoruz.
“7 KITAYA ÜRÜN SATIŞI YAPIYORLAR”
Göreve geldiğimizden beri kooperatifçiliği önemsiyoruz. Burada bir Çınar Kadın Kooperatifi kurulması konusunda kadınlara öncülük ettik. 5 üye ile başladılar. Şu anda yaklaşık 85 kadın üyeye ulaştılar. Eve iş vermeleri ile beraber şu an 2 bin 500 kadın istihdam ediliyor. İl dışına şube açar hale geldiler. Şu anda Amerika’dan Afrika ülkelerine kadar 7 kıtaya ürün satışı yapıyorlar. Çok önemli alışveriş sitelerinde dükkân açar hale geldiler.
“KADINLAR YETER Kİ ÜRETSİN”
Bununla da yetinmedik. Kadın Girişimciler Merkezi kurduk. İçerisinde ücretsiz diyetisyen ve psikolog hizmetinden çocuk oyun alanlarına kadar, kadınların yaşadıkları zorlukları hafifletecek alanlar ve atölyeler bulunuyor. Kadınlar gelsin yeter ki üretsin, ürettiğini paraya çevirerek ekonomik bağımsızlığını sağlayabilsin diye destek veriyoruz. Üretken kadınlar bu desteklerle birlikte çok daha önemli noktalara gelebiliyorlar.
“KADINLAR ARASINDA MÜTHİŞ BİR DAYANIŞMA VAR”
Kadın Girişimciler Merkezi ve Çınar Kadın Kooperatifi’ndeki kadınlar arasında müthiş bir dayanışma var. Özellikle pazarda yer alabilmek için çok ciddi bir dayanışma gösteriyorlar. İşte bu nedenle kooperatifçiliğin dayanışmayı güçlendirmeye, döngüsel ekonomiye ve şehir kalkınmasına büyük katkısı var.
“DÖNGÜSEL EKONOMİYİ SAĞLAMAK ADINA”
Good4Trust ile birlikte İzmit Çarşısı adı altında e-ticaret sitesi kurduk. Çevreye, doğaya dost adil üretim yapan üreticileri bir araya getiren kıymetli bir e-ticaret sitesi. Kooperatif ve Kadın Girişimciler Merkezi’ndeki kadınları İzmit Çarşısı üreticileri ile bir araya getirerek döngüsel ekonomiyi sağlamak adına da bir adım attık.
“PARA KENTTE KALIYOR”
Örneğin İzmit Çarşısı’nda dükkân açan 160’tan fazla üreticimizin 134’ü kadın. Bu üreticilerin bir kısmı birbirleri ile alışveriş yapar hale geldi. Para da kentte kalıyor. Dışarıdan hammadde almak yerine diğer üreticiden alıyorlar. İşte biz bu üçlü sacayağında kadınları güçlendirmek, ekonomik hayatlarında bağımsız hareket etmelerini ve ürettiklerini ekonomik değere döndürerek ilerleyen süreçte kendi dükkânlarını açabilmelerini sağlamaya çalışıyoruz” dedi.
OKUR, “KADINLARA DOKUNAN ÇALIŞMALAR ÇOK KIYMETLİ
Kadın Kooperatifleri Çalıştayı’nda moderatörlük yapan Ekonomist, Gazeteci Yazar Meliha Okur da, “Leyla Atakan’dan sonra İzmit’in ikinci kadın belediye başkanısınız. İzmit’te bunca yıldan sonra bir kadın belediye başkanının kadınlara dokunan çalışmalar yapması bizim için de çok kıymetli. Dünya Kooperatifçilik Günü’nde birlikte olduğumuz için ben de çok mutlu oldum” dedi.

YORUM YAP