Erkeklerde Gizli Kabusu; Jinekomasti « İzmit Pusula Gazetesi

24 Kasım 2024 - 20:27

Erkeklerde Gizli Kabusu; Jinekomasti

Plastik , Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Celal Alioğlu konu hakkında önemli bilgiler verdi.

Erkeklerde Gizli Kabusu; Jinekomasti
Son Güncelleme :

19 Aralık 2022 - 19:55

Her geçen gün daha çok erkeğin kabusu haline gelen bir sorun: “İyi huylu aşırı meme gelişimi” . Başka bir deyişle; “erkeklerde görülen kadın tipi memeler”. Tıp dilinde ise Jinekomasti!

Bu sorun erkeklerin gizli kabusu olarak karşımıza çıkıyor. Erkekler,  “kadınsı” , “tembel” ya da “aşırı yemek yemekle” suçlanmaya kadar çeşitli duygusal baskılara maruz kalabiliyorlar.

Kadınsı memeler, tamamen genetik! Erkek bebekler doğar doğmaz annelerinden kendilerine geçen östrojen hormonu nedeniyle daha büyük memeli doğabilir.  2-3 haftaya ortadan kaybolan bu durum ergenlikte hormon düzensizlikleri nedeniyle tekrar ortaya çıkabilir. Büyük kısmı 6 ay ile 2 yıl arasında yok olsa da bir kısmında ortadan kalkmaz ve erkeklerin gizli kabusu olarak hayatlarına olumsuz etki etmeye başlayabilir.

Bu durum, özellikle ergenlikteki erkekler için büyük bir sorun haline gelebilir. Hastalığın oluşturduğu en önemli problem ise utanma duygusu! Bir erkek için fazla meme dokusu, sosyal ortamlara katılamama, çıplak görünmemek adına deniz, havuz, sauna ve hamam gibi kalabalık ortamlarda bulunmamaya kadar gidebilecek gizli bir kabus olmaya başlar. Şüphesiz hiç bir erkek, kadın tipi memelerinin olmasını istemez ve bundan rahatsızlık duyar. Bu nedenle öncelikle jinekomastinin nedenini tespit etmek daha sonra da buna çözüm bulmak bir erkeğin bedensel ve ruhsal sağlığı açısından son derece önemlidir.

İşte bu noktada, yani meme dokusundaki artışı farkettiğimizde yapmamız gereken ilk şey bir uzmana görünüp, doku artışındaki asıl nedeni tespit etmeye çalışmak olacaktır. Bilmek gerekir ki jinekomasti, bazı karaciğer rahatsızlıklarının, böbrek yetmezliklerinin, tiroidle ilgili bazı hastalıkların ve bazen de bazı kanser türlerinin neden olabileceği bir durum olarak karşımıza çıkıyor olabilir. Genetik faktörlerin yanı sıra yanlış beslenme, alkol kullanımı, aşırı kilo alıp verme, bazı ilaçların kullanılması durumu ve hormon düzensizliği de jinekomastinin nedenleri arasında sayılabilir.

Peki, Jinekomasti nasıl anlaşılır?

Jinekomasti, bazı durumlarda yalancı jinekomasti denilen aşırı kilo alımına bağlı olarak gelişen meme yağ dokusunun artışıyla karıştırılabilir.

Eğer erkek meme dokusunda normalde olması gerekenden çok daha fazla büyüklük varsa, meme uçlarında öne doğru çıkkınlık görülebiliyorsa, meme başı altında sert, yoğun , lastik kıvamda yumru şeklinde bir doku hissediliyorsa Jinekomasti olma olasılığı çok yüksektir. Yalancı jinekomasti ile arasındaki farkı tam olarak tespit etmek için mutlaka bir uzmana görünmek gerekmektedir.

“Kendimde bu belirtileri fark ettim, hangi alandaki uzman doktora görünmem gerekir? “ sorusu ise bir sonraki sorumuz olmalıdır.

 Jinekomasti, erkeklerin görüntü kalitesini düşürmesi açısından tedavi edilmesi gereken bir estetik sorunudur. Problemin tanısı ve tedavisi için bir estetik ve plastik cerrahına görünmek gerekmektedir.

Bir sonraki adım ise tanının konulması için uygulanması gereken yöntem ve tekniklerin devreye sokulmasıdır. Hastalığın teşhisi genellikle hastanın öyküsü dinlenerek ve fiziksel muayene sonrası konulabilir. Bu süreçte ultrason ve mamografi gibi görüntüleme yöntemlerinden yararlanılır. Ayrıca kan testi, hormon değerlerini tespit açısından önemlidir. Bu tanı sürecinde asıl önemli olan şey ise bu soruna yol açan asıl sağlık sorununun tespit edilmesidir.

Peki, sorunu fark ettik, estetik ve plastik cerrahı doktoruna başvurduk, çeşitli yöntem ve tekniklerle tanımız elde edildi. Şimdi hangi noktadayız? Yeni sorumuz ne olmalı?

Jinekomastinin tedavisi var mıdır? Varsa tedavisi nasıl olmalıdır? İşte bu aşamada sormamız gereken soru bu olmalı. Bu sorunun cevabı, estetik ve plastik cerrahi uzmanının jinekomastiye neden olan asıl faktörü belirlenmesinden sonra açıklık kazanacaktır.

Ameliyatsız tedavi mümkün müdür?

Sorunu yaşayan tüm erkeklerin cevap aradığı soru bu olabilir aslında.Evet, kilo vermek, diyet ve egzersizler yapmak, sebep olan ilaç kullanımını bırakmak, alkol kullanımını azaltmak ya da hormon tedavileri almak gibi alternatif yöntemler rahatsız edici bu görüntüyü bir nebze değiştirebilir. Ancak bu yöntemlerin hiç biri pek çok erkekte kesin çözüm olamamaktadır. Bu uygulamalar ancak yalancı jinekomastinin tedavisinde yardımcı olabilir. Yalancı jinekomasti göğüsteki yağ birikmesi anlamına geldiğinden kilo kaybı göğüsteki yağı eritmeye imkan sağlayabilir. Fakat asıl jinekomasti göğüsteki meme dokusunun artışı anlamına gelir ki kilo kaybı meme dokusunu eritemeyeceği için alternatif yöntemler sorunu çözmeyecektir.

Kesin ve kalıcı çözüm Jinekomasti ameliyatı!

O halde ameliyat öncesi ve sonrası süreçle ilgili sorularımız yeni sorularımız olmalı.

Ameliyat süreci nasıl işleyecek?

Jinekomasti ameliyatından önce hastanın hormon seviyeleri ölçülür ve hormonal dengesizlikleri belirlenir. Bu dengesizlikleri gidermek için gerekli tedavi uygulanır. Bazı erkeklerde bu dengesizlik çözüldüğünde sorun da ortadan kalkabiliyor. Ancak pek çoğunda erkeksi bir göğüs görünümü elde etmek için tek çözüm ameliyat olarak karşımıza çıkıyor.

Bu durumda estetik ve plastik cerrahi uzmanı memenin büyüklüğüne göre ameliyat planlamasını yapar. 1. düzey ile 4. düzey arasında sınıflandırılabilen meme büyüklüğünde 1. düzey en hafif düzeydir. Bu tür bir hastada genelde liposuction (yağ çekme) yöntemi uygulanır ve sadece meme yağ dokusu alınarak uygulama tamamlanır. Hasta aynı gün taburcu olabilir.

Op. Dr. Celal Alioğlu,”4. düzey ise kadın memesi büyüklüğünde bir meme profilidir. Bu durumda liposuction yeterli olmaz, daha uzun bir ameliyat süreciyle meme bezi dokusu da alınır. Ameliyat sonrası dokuları sıkılaştırıcı korse kullanan hasta bir süre sonra istediği erkeksi göğüs görünümüne kavuşmuş olur. İlerleyen yaşlarda hormonal denge, ciddi ölçülerde bozulmadığı sürece kalıcı bir sonuç elde edilmiş olur.” dedi.

YORUM YAP