Yaşanabilir Bir Çevreyi Gelecek Nesillere Bırakmak Hepimizin Ortak Hedefi « İzmit Pusula Gazetesi

5 Kasım 2024 - 03:48

Yaşanabilir Bir Çevreyi Gelecek Nesillere Bırakmak Hepimizin Ortak Hedefi

İzmit Körfezi Sağlıklı Deniz Ekosistemi ve Ekosistem Servisleri için Strateji Belgesi Hazırlama Projesi kapsamında düzenlenen Panel ve Çalıştay, Vali Seddar Yavuz’un katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Yaşanabilir Bir Çevreyi Gelecek Nesillere  Bırakmak Hepimizin Ortak Hedefi
Son Güncelleme :

22 Kasım 2022 - 14:27

Kocaeli Kongre Merkezi’nde düzenlenen programa; Vali Seddar Yavuz’un yanısıra, Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, ilçe belediye başkanları, Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Füsun Terzioğlu, İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir, daire müdürleri, akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı.

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda “Derinlerdeki Yaşam İzmit Körfezi” adlı filmin gösterimi gerçekleştirildi.

 

TSSF Çevre Kurulu Başkanı ve Su Altı Görüntüleme Yönetmeni Tahsin Ceylan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın’ın konuşmalarının ardından herkesi sevgi ve saygıyla selamlayarak sözlerine başlayan Vali Seddar Yavuz yaptığı konuşmalarında; “Bilim, sanayi, teknoloji, bilişim, inovasyon şehri olduğu kadar aynı zamanda tarih, kültür, medeniyet ve doğa şehri olan Kocaeli’miz de sizleri ağırlamaktan, böylesine önemli bir konuyu irdelemekten büyük bir mutluluk duyuyorum. Şimdiden bu projeye ve çalıştaya katkı sunan çok kıymetli Büyükşehir Belediye Başkanımıza, ekibine, üniversitelerimize ve bilim insanlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum. 

 

Farkındalık Oluşturmalıyız

 

Çevreyi kirletmemenin önemine değinen Vali Yavuz; Ülkemiz sanayi devrimi gerçekleştiremediği için büyük acılar yaşadı. Sanayileşmek, gelişmek ve kalkınmak için büyük çaba ortaya koydu. Bunun sonucunda elbette bir taraftan sanayi ve teknolojiye eğilirken diğer taraftan da çevrenin büyük ölçüde ötelendiği sürece şahit olduk. Bunun sonucunda da Marmara Denizi başta olmak üzere denizlerimizde kirlilik ortaya çıktı. Yapmamız gereken hatalardan geri dönmek, tekrarlamamaktır. Bu anlamda çok önemli çalışmalar yapıldığını fark etmemek mümkün değil. Organize Sanayi Bölgelerimizde arıtma tesislerinin en iyi şekilde çalıştırıldığını, bir damla suyun bile arıtılmadan alıcı ortama bırakılmadığını memnuniyetle görüyorum. Diğer taraftan Büyükşehir Belediyemiz özellikle önemli çalışmalar gerçekleştiriyor. Tüm atıkların neredeyse %75’ini ileri biyolojik arıtmadan geçirerek alıcı ortama bırakıyor. Yapılan yeni çalışmalar ile bu atıkların %100’ünü ileri biyolojik arıtmadan geçirerek alıcı ortama bırakacak. Baca gazları dahil olmak üzere anlık olarak takip ediyor, süreci iyi bir şekilde yönetmeye gayret ediyoruz. Son dönemde Körfez’de görülen bu iyileşmenin kendiliğinden olmadığını, devletimizin, hükümetimizin bununla ilgili önemli tedbirler aldığını, yasal düzenlemeler gerçekleştirdiğini bunun sonucunda da iyileşmenin ortaya çıktığını net olarak söyleyebiliriz. Önemli olan tabi ki kirletmemektir. Kirlettikten sonra temizlemenin, tekrar önceki durumuna döndürmenin çok kolay olmadığını bilim insanlarımız çok daha iyi biliyor. O açıdan bilinç ve farkındalık oluşturmak hepimizin en önemli görevi. Bilgilendirmeye, tekrara, farkındalığa, uyarılmaya ihtiyacımız var. Çevre bilincinin giderek artması ve evlatlarımıza daha yaşanabilir bir çevrenin bırakılması hepimizin ortak hedefidir. Bu noktada Büyükşehir Belediyemizle, ilçe belediyelerimizle ve OSB’lerimizle birlikte ortak çalışmalar yürütüyoruz. 

Marmara Bölgesinde Sanayileşmeye Devam Edileceğini Öngörüyoruz

Önemli olanın sanayi kuruluşlarının bu bölgede en iyi şartlarda kurulmasını sağlamak ve çevreye zarar vermeden üretim yapmalarını sağlamak olduğunu vurgulayan Vali Yavuz; Sanayi bölgelerinin doyuma ulaştığı tartışılıyor. Gelişmiş ülkeler coğrafi alanın %5’ine yakınını sanayi bölgelerine ayırmış durumdalar. Rekabet etmek istiyorsak daha çok sanayileşmemiz gerekiyor. Bu noktada önemli olan nasıl sanayileştiğimiz ve alınan tedbirlerin yeterli olup olmadığıdır. Tedarik ve ticaret merkezlerine yakınlığı gibi ciddi avantajları bulunan bir konuma sahip olması nedeniyle Marmara bölgesinde sanayileşmeye devam edileceğini öngörüyoruz. Bu noktada önemli olan, bu bölgeye sanayiyi yasaklamak ya da engellemek değil, sanayi kuruluşlarının bu bölgede en iyi şartlarda kurulmasını ve çevreye zarar vermeden üretim yapmalarını sağlamaktır. Dünyada bunu başarabilen örnek şehirler var, bizde başarabiliriz. Eğer biz refah içerisinde yaşamak, zenginleşmek istiyorsak; yasaklamamalı, denetlemeli ve planlı bir şekilde sanayimizi geliştirmeye devam etmeliyiz. Yapılan bu örnek çalışmaların ilimize, ülkemize ve tüm dünyaya hayırlı olması temennisiyle katılımcılara teşekkür ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum.” diyen Vali Yavuz, emeği geçen herkese teşekkür ederek başarılı bir çalıştay olması temennisinde bulundu.

Konuşmaların ardından Vali Seddar Yavuz ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, “Derinlerdeki Yaşam İzmit Körfezi” adlı filmin yönetmeni Tahsin Ceylan’a plaket takdimi ve 92 yıldır balıkçılıkla uğraşan Cahit Aslan‘a anı hediyesi verdiler.    

 

Çalıştay; çevre ve deniz kirliğine ilişkin yürütülen çalışmalar ile yapılan projelere ilişkin alanında uzman kişiler tarafından yapılan bilgilendirme sunumları ile devam etti.

YORUM YAP