Ülkemizin geleceği çocukları geri dönüşüme teşvik etmek ve gelecek nesillere doğa bilincini aşılamak isteyen İzmit Belediyesi ve İzmit Kent Konseyi ortaklığında hayata geçirilen Çocuk Ödül Market’in bir şubesi daha hayata geçirildi. Hacı Hızır Mahallesi, Şirintepe Mahallesi, Çukurbağ Mahallesi, Gündoğdu Mahallesi ve Yenişehir Mahallesi’nin ardından son adres Alikahya Fatih Mahallesi oldu. Sürdürülebilir Kentler Birliği tarafından da örnek uygulama olarak gösterilen Çocuk Ödül Market’te, proje başlangıcından itibaren 1 yıllık sürede 21 ton atık toplanarak geri dönüşüme kazandırıldı. Vatandaşlardan gelen yoğun talep üzerine İzmit Belediyesi ve İzmit Kent Konseyi, Demokrasi Parkı içerisindeki Alikahya Fatih Mahalle Muhtarlığının yanında Çocuk Ödül Market’in bir yeni şubesini daha İzmitlilerin kullanımına açtı.
6’NCI ŞUBESİ OLDU
Çocuk Ödül Market açılışına; İzmit Belediye Başkan Yardımcısı Ünal Özmural’ın yanı sıra İzmit Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Erol, Alikahya Fatih Mahallesi Muhtarı Yunus Arıcan, İzmit Belediyesi Muhtar Hizmet Masası Komisyon Üyesi Ercan Umutlu, İzmit Belediyesi Muhtar Masası Koordinatörleri Turgay Oruç ve Ali Filiz, İzmit Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Havva Açıkgöz, çevre mahallelerin muhtarları ile görevli personeller yer aldı. Alikahya Fatih İmam Hatip Ortaokulu’nun öğretmen ve öğrencilerinin ağırlandığı programda öğrencilere kitap ve çeşitli ikramlar hediye edilirken getirilen atıklar ayrıştırılarak kutularına atıldı.
ÖZMURAL, “ÇOK KISA SÜREDE BÜYÜK YOL KAT ETTİK”
Programda konuşan İzmit Belediye Başkan Yardımcısı Ünal Özmural, “Biz bu projeye başlayalı çok kısa bir süre oldu. Bugün de Çocuk Ödül Market projesinin 6’ncı şubesini açıyoruz. Süreç içerisinde çok doğru bir karar olduğunu gördük. Bugün Çocuk Ödül Market’in 6’ncısını açıyoruz. Muhtarlarımızın bize çok ciddi yardımları oluyor. Biz bu projeleri Avrupa’daki kurumlara gönderdik. Bunlardan bir tanesi de Çocuk Ödül Market uygulamasıydı. Uluslararası Sürdürülebilir Kentler Birliği üyesiyiz. Bu projemiz de burada yayınlandı.
“ÇÖP DEĞİL ATIK”
Birlikte yaptığımız bu çalışmalar çok değerli. Yıllardan beridir her birimizin ailesinde ‘çöp’ diye tabir ettiğimiz bir laf vardır. Artık sizler bunu kullanmayın. Bunlar çöp değil, bunlar atık. Şimdi bu düşünceden diğer düşünceye evirildiğimiz zaman zaten işin büyük kısmını halletmiş oluruz. Evinizdeki atıkları, çöp kovasına atmadan önce birkaç saniye düşünün; bu ne işe yarıyor? Nerede kullanabiliriz? Bunu ayrıştırırsam nereye gider? Bütün bunları lütfen elinize aldığınız tüm paket ve ambalajları atmadan evvel lütfen 5 saniye düşünün nereye atabiliriz diye. Dün Yeşilova’da, sadece evlerimizden çıkan 12 ton atık yağ neticesinde 250 meyve fidanı öğrenci arkadaşlarımızla birlikte toprakla buluşturduk. Birkaç yıl sonra o mahallenin çocukları, sizin atmış olduğunuz atıkların geri kazanılmasından dolayı o ağaçların meyvelerini yiyecekler” ifadelerini kullandı.