“Artık konut üretiminde büyük projeler hayal oldu” « İzmit Pusula Gazetesi

24 Kasım 2024 - 05:48

“Artık konut üretiminde büyük projeler hayal oldu”

“Artık konut üretiminde büyük projeler hayal oldu”
Son Güncelleme :

10 Haziran 2022 - 13:05

Bugün açıklanan Türkiye İstatistik Kurumu nisan ayına ilişkin inşaat maliyet endeksi verilerine göre basın  açıklamasında bulunan Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Oğuzhan Keleş; İnşaat maliyet endeksinde yaşanan  yükselişler nedeni ile daha önce müteahhitlerin konut üretiminde sıkıntıya girdiğini dile getirmiştik. Maliyetlerin  bu denli artması konut üretiminin yavaşlaması ve az konutun olması mevcut konut fiyatlarını doğrudan  etkilemektedir. Gelen zamlar sebebi ile müteahhitlerimiz yeni projelerini bekletmek durumunda kaldılar diyen  Keleş, Tüik verilerine baktığımızda inşaat maliyet endeksi nisan ayı bir önceki aya kıyasla yüzde 6,12, geçen yılın  aynı ayına göre yüzde 106,6 yükseldiğini, aylık bazda malzeme endeksi yüzde 7,47, işçilik endeksi yüzde 1,35  arttı. Yıllık bazda da malzeme endeksi yüzde 133,71, işçilik endeksi yüzde 43,75 artış gösterdi. 

Bina inşaatı maliyet endeksine baktığımızda nisan ayından bir önceki aya göre yüzde 6,39, geçen yılın aynı ayına  kıyasla yüzde 103,46 yükseldi. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 7,92, işçilik endeksi yüzde 1,23  arttığını görmekteyiz. Malzeme endeksi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 130,03, işçilik endeksi yüzde 43,52  artış kaydetti. 

Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi nisanda bir önceki aya göre yüzde 5,27, geçen yılın aynı ayına göre  yüzde 117,36 yükseldi. Mart ayına kıyasla malzeme endeksi yüzde 6,1, işçilik endeksi yüzde 1,81 arttı. Geçen  yılın aynı ayına göre malzeme endeksinde nisanda yüzde 145,83, işçilik endeksinde yüzde 44,61 artış  gerçekleşti. 

Başkan Keleş; Açıklanan verilere bakarsak inşaat maliyetlerindeki zamlar nedeniyle büyük projelerde  inşaat sürelerinin çok uzun olmasından dolayı maliyet kontrolünün sağlanamadığını görmekteyiz. Müteahhitler için büyük işler artık büyük risk taşımaktadır. Maliyetleri öngörmenin mümkün olmadığı  söyleyen Keleş bu yüzden daha çok küçük projeler yapılmaya başlanacaktır. Proje ve yatırım  düşüneceğimize her gün maliyet hesaplar haline geldik. Bugün arsa alıp proje geliştirmek istesek ne  kadara mal edeceğimizi ve ne kadara satacağımızı bilmiyoruz. Kocaeli göç alan bir şehir aynı  zamanda kentsel dönüşüm bekleyen birçok yapı stoğumuz mevcut. Müteahhitlerimiz yatırım yapmaya  çekiniyor. 1 yıl önce 3 bin liraya mal ettiğimiz metrekare inşaatını bu yıl 8-10 bin liraya mal ediyoruz.  Malzeme satın alırken vade ve çek konuşmuyoruz, pazarlık yapamıyoruz buna rağmen ürün  tedariklerinde sorunlar yaşıyoruz. 

Konut üretimin artması hem sektörümüzü hareketlendirecektir hem de konut fiyatlarının normale  dönmesini sağlayacaktır böylelikle vatandaşımızın hem konuta erişimi hem de kira artışlarının  yükselişi azalarak vatandaşlarımızın konuta erişiminin daha kolay olacağını öngörmekteyiz dedi.

YORUM YAP