Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler başkanlığında toplandı. Komisyonda, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın, Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edildi.
Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, AK Parti Grup Başkanvekili ve Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş’ın Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini görüşmek üzere, AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler başkanlığında toplandı.
Yılmaz, toplantının başında yaptığı sunumda teklifteki düzenlemeler hakkında bilgi verdi.
Teklifin eğitim, kültür ve spora dair maddeler içerdiğini anlatan Yılmaz, her alanda ilerleme için eğitim konusundaki çalışma ve düzenlemelerin önemine işaret etti.
Yılmaz, şöyle konuştu:
“Ülkemizde yüksek öğretime erişim ve yüksek öğretim okullaşma oranında hedefe ulaşılmıştır. Bugün itibariyle 112 devlet, 67’si vakıf üniversitesi ve 5’i de vakıf meslek yüksekokulu olmak üzere toplam 184 yüksek öğretim kurumumuz mevcut olup, öğrenci sayımız da 7 milyon 764 bine ulaşmıştır. Bu 184 üniversiteye; Milli Savunma Üniversitesini ve Türk-Japon Üniversitesini de eklersek 186 olur. Yükseköğretim sistemimizde son 10 yılda yaşanan bu büyüme sürecinin bundan sonraki aşaması, nitelik ve kalite bakımından da büyümedir.”
Bu kapsamda yapılan çalışmaları da anlatan Yılmaz, yeni üniversite kurulmasını desteklediklerini, bunun rekabete, istihdama ve yeni bilgilerin üretilmesine vesile olacağını düşündüklerini belirtti.
Yılmaz, teklifle Yunus Emre Vakfı yönetim yapısında değişikliğe gidildiğini, bu şekilde vakfın karar alma süreçlerinin hızlanacağını, kamu kurumlarıyla işbirliğinin de kolaylaşacağını ifade etti.
Yılmaz’ın konuşmasının ardından milletvekilleri, teklifin tümü üzerindeki görüşlerini aktardılar.
MHP Erzurum Milletvekili Kamil Aydın, teklifle “Ankara Güzel Sanatlar Üniversitesi”nin isminin “Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi” olarak değiştirildiğine işaret ederek, müzik ve güzel sanatlar eğitiminin tek çatı altında birleştirilmesini eleştirdi.
CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay da teklifle sporculara yapılan ücret ve ücret sayılan ödemelerden yapılan gelir vergisi kesintisi oranlarının geçerlilik süresinin uzatılmasını doğru bulmadıklarını söyledi.
Toplumun pek çok kesiminin ağır vergi yükleri altında ezildiğini, böyle bir ortamda sporculara yönelik düzenlemenin vicdanları yaralayacağını savunan Balbay, sporun desteklenmesinden yana olduklarını ancak bunun toplumsal eşitlik ilkesi doğrultusunda yapılması gerektiğini kaydetti.
AK Parti Karabük Milletvekili Burhanettin Uysal, Lokman Hekim Üniversitesine bir mühendislik fakültesinin de ilave edilmesini önerdi.
Tıp mühendisliği dalının önemine ve gerekliliğine işaret eden Uysal, Türkiye’nin bu alanda da eğitim veren kurumların artırılmasına ihtiyacı olduğunu vurguladı.
HDP Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım ise müziğin tek başına diğer disiplinlerden kopuk ele alınamayacağını ifade ederek, müzik ve güzel sanatlar eğitimlerinin bir arada olduğu eğitim kurumlarının örneklerinin daha önce de bulunduğunu dile getirdi.
AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı ise üniversitenin isminde “müzik” kelimesi yerine “musiki”nin kullanılmasını önerdi.
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın, Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda kabul edildi.
Teklifle, sporculara yapılan ücret ve ücret sayılan ödemelerden yapılan gelir vergisi kesintisi oranlarının geçerlilik süresi 31 Aralık 2017’den, 31 Aralık 2019’a uzatılacak.
“Ankara Güzel Sanatlar Üniversitesi”nin ismi “Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi” olarak değiştirilecek.
Bu üniversiteye bağlı “Müzik ve Sanat Eğitimi Fakültesi”nin ismi “Müzik ve Güzel Sanatlar Eğitimi Fakültesi”, “Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu” ismi “Müzik ve Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu”, “Güzel Sanatlar Enstitüsü”nün ismi de “Müzik ve Güzel Sanatlar Enstitüsü” olacak.
Ankara’da Sevgi Vakfı tarafından Lokman Hekim Üniversitesi adıyla yeni bir vakıf üniversitesi kurulacak.
Bu üniversite, Tıp Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, Spor Bilimleri Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Sağlık Meslek Yüksekokulu ve Sağlık Bilimleri Enstitüsünden oluşacak.
Sosyal Hizmetler Kanununda değişiklik yapılarak, yaşlılar için de gündüz bakım merkezleri açılabilmesine olanak sağlanacak.
Teklifle, Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliği ve optisyen-gözlükçüler odalarının ilk oluşumuna açıklık getiren düzenleme yapılacak.
Buna göre, optisyenlik mesleği ile ilgili olarak faaliyette bulunan dernekler, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki ay içinde genel kurullarını toplayarak, Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliğinin ilk genel kurulu için meslek mensubu beşer temsilci seçecek.
Birliğin ilk genel kurulu, Sağlık Bakanlığının daveti üzerine Ankara’da toplanacak ve 9 üyeli Birlik Merkez Yönetim Kurulunun, 5 üyeli Yüksek Disiplin Kurulunun ve 3 üyeli Denetleme Kurulunun asıl ve yedek üyelerini seçecek.
Birlik Merkez Yönetim Kurulu, seçimden itibaren bir ay içinde toplanarak odaların kuruluşuna, seçimlerine ve faaliyetlerine ilişkin yönetmelikleri hazırlayacak.
Birlik Merkez Yönetim Kurulu, en az yüz meslek mensubunun faaliyette bulunduğu yerlerde kurulacak olan optisyen-gözlükçüler odalarının faaliyette bulunacağı iller ile yüzden az meslek mensubunun faaliyette bulunduğu illerin oda bölgelerini tespit ederek, odaların kuruluşunu karara bağlayacak.
Yunus Emre Vakfı Kanunu’nda yapılan değişiklikle, Yunus Emre Vakfı Mütevelli Heyeti ile Yönetim Kurulunun üye yapısı yeniden belirleniyor.
Buna göre Kültür ve Turizm Bakanı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı, Maliye Bakanlığı Müsteşarı ile Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı mütevelli heyetin tabii üyeleri olacak.
Heyetin tabii üyeleri dışında; Cumhurbaşkanı tarafından seçilen beş kişi ve Türkiye Maarif Vakfı tarafından kendi mütevelli heyeti üyeleri arasından seçilen bir kişi, üç yıl süreyle Mütevelli Heyet üyeliğini yürütecek.
Kültür ve Turizm Bakanı, Mütevelli Heyetin başkanı; Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı, başkan vekili olacak. Mütevelli Heyet, başkanın ya da başkan vekilinin daveti üzerine üye tamsayısının yarısından bir fazlasının katılımıyla yılda en az iki defa toplanacak.
Vakfın Yönetim Kurulunun tabii üyeleri ise Yunus Emre Enstitüsü Başkanı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı ve Dışişleri Bakanlığı Yurtdışı Tanıtım ve Kültürel İlişkiler Genel Müdüründen oluşacak.
Ayrıca, Mütevelli heyetinin, üniversitelerin Türkçe dil öğretim merkezleri başkanları arasından seçeceği bir kişi; eğitim, kültür ve sanat alanında faaliyette bulunan ve Bakanlar Kurulunca kamu yararına faaliyet gösterdiği kabul edilmiş dernek veya vergi muafiyeti tanınmış vakıfların üyeleri arasından seçeceği bir kişi; uluslararası ilişkiler, iletişim, kültür, sanat ve Türk dili alanında çalışmalarıyla tanınmış kişiler arasından seçeceği bir kişi, 3 yıl süreyle Yönetim Kurulu üyeliğini yürütecek.
Yunus Emre Vakfı tarafından yurt dışına gönderilen vakıf personeline hizmet damgalı pasaport verilebilecek.
Yunus Emre Vakfı Mütevelli Heyeti ile Yönetim Kurulunun seçimle görevlendirilen mevcut üyelerinin görevleri, maddenin yürürlük tarihinden itibaren sona erecek.
Teklife, komisyonda ihdas edilen madde ile Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun, tüketici hakem heyetlerine başvuru maddesinde düzenlemeye gidildi.
Tüketicinin taraf olduğu uyuşmazlıklarda İcra ve İflas Kanununun uygulanamayacağı şeklindeki değerlendirmelerin ortadan kaldırılmasına yönelik değişiklikle; icra iş ve işlemlerine ilişkin hususlarda tüketici hakem heyetlerine başvuru zorunluluğu aranmaksızın İcra ve İflas Kanunu hükümleri uygulanabilecek.