Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 12. Kocaeli Kitap Fuarı’nın son gününde konuşan doğa ve kültür adamı Serdar Kılıç, “Tabiata fidan dikeceğinize çocuk dikin” dedi. ‘Ulak’ adlı söyleşisinde Kılıç, “Duyuları yok olmuş bir çocuk doğayı zaten koruyamaz. Çocukların dışarıda olması lazım. Doğayı tanıması lazım” ifadelerini kullandı. Kılıç, “Farklı nitelikte iki kitabımın hazırlıkları sürüyor. Yakın zamanda doğaseverlerle buluşturmayı düşünüyorum” diyerek yeni kitaplarının müjdesini verdi.
“YAMUK YUMUK YERLERDE YÜRÜMEMİZ LAZIM”
El becerilerini geliştirmek için uğraşlar yoksa vücudun arızalar çıkardığını söyleyen Serdar Kılıç, “Şehirde düz yerlerde değil de daha yamuk yumuk yerlerde yürümemiz lazım. Kas koordinasyonunu sağlamamız lazım. Sağlıklı çalışan bir beden sağlıklı bir zihin oluşturur” dedi.
“DOĞADA DUYULAR DAHA İYİ ÇALIŞIR”
Kılıç, “İnsan doğadayken duyuları daha iyi çalışır. Halden anlamak vardır bizde. Birisinin halinden anlamayı ancak sakin olduğunuz zaman anlarız. Kırsalda yaşayan bir insana denk geldiğinizde sizin açlığınızı bile anlar” şeklinde konuştu.
“DOĞA KORKUSUNUN SEBEBİ MEDYA”
Korkunun fıtratta olan bir duygu olduğunu vurgulayan Kılıç, “Ama bizde doğa korkusu ekranlarda anlatıldı hep. Aslında böyle değil. Doğa korkusunun sebebi medyanın karşımıza çıkarması. Yeni sistemde kimse size doğaya gidin demez. Çünkü orada para harcamazsınız. Ekonomik sistemin dönmesi için böyle bir sistem kurulu. Romanlarda, hikâyelerde de hep kurt, doğa kötü anlatılmış” dedi.
“DAĞDA YAŞAMANIN KURALI YOK”
Dağda yaşamanın bir kuralı olmadığını söyleyen Kılıç, “Kendi başına bir ateş yakabilmelisin. İnsana özgüven verir. Isıtır, ışık verir. Bir de bıçağınızın olması iyi olur. Çantamda gideceğim yerde neye ihtiyacım varsa o olur. Ama doğayı tanıdıkça daha az malzeme ile işlerimi halletmeye çalışıyorum” ifadelerini kullandı.