Büyükakın: ‘’İnsanlığımızın merhamete, dünyanın kadın vicdanına ihtiyacı var’’ « İzmit Pusula Gazetesi

1 Kasım 2024 - 12:29

Büyükakın: ‘’İnsanlığımızın merhamete, dünyanın kadın vicdanına ihtiyacı var’’

Kadın ve Aile Şurasında konuşan Başkan Büyükakın, “İnsanlığımızın merhamete, dünyanın kadın vicdanına ihtiyacı var’’ dedi

Büyükakın: ‘’İnsanlığımızın merhamete, dünyanın kadın vicdanına ihtiyacı var’’
Son Güncelleme :

08 Mart 2022 - 14:27

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kent Politikaları ve Araştırmaları Merkezi (ŞURA), Kocaeli Sürdürülebilir Kadın ve Aile Eylem Planı çalışmaları kapsamında 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde Kadın ve Aile Şûrası düzenledi. Programda konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, “İnsanlığımızın merhamete, dünyanın kadın vicdanına ihtiyacı var. Kadının eli değdiğinde her şeyin düzeleceğine inanıyorum” ifadesini kullandı.

KADIN VE AİLE ŞURASI

Kocaeli’de farklı konularda eylem planlarını hazırlamak için bu zamana kadar 5 çalıştay düzenleyen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kent Politikaları ve Araştırmaları Merkezi (ŞURA), 6. çalıştayında toplumun temel taşı olan aile ve hayatın her alanında yer alan kadını ele aldı. Ailede ve Toplumda Sosyal Statüler, Eğitim ve Kadın başta olmak üzere farklı konu başlıklarının ele alındığı Kadın ve Aile Şûrası düzenlendi.

GENİŞ KATILIM

Kocaeli Kongre Merkezinde gerçekleştirilen programa Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saadetin Hülagü, Kocaeli İl Emniyet Müdürü Veysel Tipioğlu, Kocaeli İl Jandarma Komutanı Albay Yavuz Selim Kapancı, siyasi partilerin il başkanları, ilçe belediye başkanları, STK temsilcileri ve çiftçiler katıldı.

“ÇOCUĞUN İLK ROL MODELİ AİLE”

Kocaeli Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Elif Karagün, “Bu çalıştayı düzenleyen başta Kocaeli Büyükşehir Belediyesine teşekkürlerimi sunuyorum. Biz eşitlik diyoruz. Biyolojik bir eşitlikten söz etmiyoruz. Cinsiyete yönelik bir ayrımcılığın olmaması için çalışıyoruz. Aile çok önemli. Çocuk 5 yaşına kadar ailesinin yanında duruyor. İlk rol modeli ailesi. Aileden ne görüyorsa çocuk öyle yetişiyor. Şimdi sanal dünya denilen bir etken var. Televizyon var. Aile bireyleri bir şey görünce kanalı değiştiriyoruz diyor. Bu yanlış. Yapmamız gereken izleyip sakıncalı gördüğümüz durumu RTÜK’e bildirmeliyiz. Yaşadığımız topluma sahip çıkmalıyız. Bunları birlikte aşacağız. Birlikte bir çalışma yapılması için bugün buradayız. Kamu kurumları bakımından şanslı bir kentiz. Büyükşehir Belediyesi, ŞURA’yı kurdu. 2021 yılının başında toplanarak çalışmalarımıza başladık. Burada çıkacak sonuçlardan bir eylem planı hazırlayıp, sonrasında projeler üretmeye başlayacağız” açıklamasında bulundu.

“İLK ÖĞRETMENİMİZ KADINDIR”

Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saadetin Hülagü, “Kadın toplum için en önemli yönlendiricidir. Toplumun her alanında kadın olmalıdır. Kadim Anadolu kültürümüzde, tarihimizde ve inancımıza baktığımızda kadına verilen önemi görüyoruz. Kur’an’da kadına verilen değeri görüyoruz. Kadın hayatımızdaki ilk öğretmendir. Kurtuluş savaşımızda rol alan kahramanlıkları ile destanlaşan kadınlarımız var. Bugün terör örgütünün aldığı çocuklarına kavuşmak için mücadele eden annelerimiz unutulmamalıdır. Kadınlar bulundukları her yeri güzelleştirir. Bugün düzenlenen şuranın hayırlara vesile olmasını diliyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum” ifadesini kullandı.

“8 MART KUTLANACAK BİR GÜN DEĞİLDİR”

Marmara Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, “8 Mart 1857’de New York’taki bir tekstil fabrikasında polis, grevci işçilerin üzerine kapıları kilitledi. Daha sonra fabrikada çıkan yangından kaçamayan 120 kadın hayatını kaybettiği bir gündür 8 Mart. Kutlanacak bir gün değildir. Sahteliklerin içinde yaşıyoruz. Anneler, kadınlar bir gün mü hatırlanmalı. Şurada beklenen şu. Bildiğiniz doğruları unutun. Bize tanımlanan rolleri unutun. Kadından ve erkekten beklenen her ülke, her bölge, her il için değişir. Hatta ailelerde bile değişiktir. Kent Konseyiyle yürüttüğümüz Yerel Destek Programını tanıtımını yaptık. Konu başlıklarımızı açıkladık. Bunlardan biri kadın ve aile. Sizden istediğimiz kadın derneklerinin bu projeye katılması ve hibelerden faydalanmasıdır. Yaptığımız çalışmalarla kentte birlik ve beraberliği pekiştirmeyi hedefliyoruz” açıklamasında bulundu.

“DÜNYANIN KADINLARA İHTİYACI VAR”

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik yaptığı işgal girişimine değinen Başkan Büyükakın, “Ukrayna’da yaşanan bir savaş var. Sorunların hepsinde kadınlar ve çocuklar etkileniyor. Olan kadınlara oluyor. Bu zulmün kısa sürede bitmesini temenni ediyoruz. Zarar gören hep kadınlar. İnsanlığımızın merhamete ihtiyacı var. Dünyanın size ihtiyacı var. Bu konuyu sahiplenin, sahneyi kadınlar alsın. Kadının eli değdiğinde her şeyin düzeleceğine inanıyorum” dedi.

KADINLARIN KAMUDA ORANI %43

Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, “Kamu çalışanları arasında kadınlarımızın oranı yüzde 43’tür. Her yüz kişiden 43’ü kadın. Sosyal güvenlik kurumuna bağlı iş yerlerinde çalışan kadınların oranı ise yüzde 28 seviyesinde. Kadına yönelik şiddeti önleme kapsamında elektronik kelepçe gibi net bir duruşumuz var. Şiddet önleme merkezlerimiz var. Buraya gelen kadınlarımıza yönelik sosyal, ekonomik ve psikolojik destekler verilmektedir. Kadın konuk evlerimiz dahil olmak üzere kira ve eşya yardımı yapılmaktadır. Şiddet bulaşıcı ve öğrenilen bir davranıştır” diye konuştu.

“KÜÇÜCÜK DOKUNUŞLARLA DÜNYAYI DEĞİŞTİREBİLİRİZ”

Kadın ve Aile Şurasına davetli olarak katılan tanınmış sunucu Ece Üner, kadının toplumdaki yeri ve geçmişten günümüze damga vuran kadınları hatırlattı. Kadının her alanda önemli bir yeri olduğunu belirten Üner, “Büyük sosyal devrimlere baktığınızda içinde kadın mücadelesini görüyorsunuz. Bugün gücümüzü yeniden keşfetme günü olsun. Çünkü küçücük dokunuşlarla dünyayı değiştirebilen tek canlı kadındır. Gücünüzün farkına varın. Sizler çok değerlisiniz. Fark yaratan Türk kadınlarını da unutmamak gerekiyor. Kendimize idol olacak kadınlarımız var. Bunlar Sabiha Gökçen, Halide Edip Adıvar… Bugün ise NASA’ya giden ilk Türk Bilim Kadını Feryal Özel. Annesi ve babası doktor. Toplumları geleceğe taşıyan bilimdir diyor. Pandemi bize gösterdi ki, aşı bulmak lazım, maske bulmak lazım. Bunda da kadınların katkısı kesimlikle azımsanamaz. O yüzden bilime katkısı olacak kız çocuğu yetiştirmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

ŞURA’DA ELE ALINAN KONULAR

Kocaeli Kadın ve Aile Şurası ve Çalıştayı’nda Ailede ve Toplumda Sosyal Statüler, Eğitim ve Kadın, Girişimcilik ve İş Yaşamında Kadın, Sağlık ve Sporda Kadın, Kültür ve Sanatta Kadın, Medya ve Kadın, Toplumsal Şiddet konulu 7 başlık masaya yatırıldı.

 

SÜRDÜRÜLEBİLİR KADIN VE AİLE EYLEM PLANI HAZIRLANACAK
Paydaş değerlendirmeler devamında gelinen noktanın ve strateji çerçevesinin sunulması ve bu çerçevenin uygulanmasına yönelik eylemlerin ortak akılla tanımlanması amacı ile Kocaeli Kadın ve Aile Şura ve Çalıştayı gerçekleştiriliyor. Şura ve çalıştaydan sonra elde edilen veriler; uzman bilim insanlarıyla eylem planına dönüşecek. Kocaeli’nin Sürdürülebilir Kadın ve Aile Eylem Planı hazırlanacak. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi öte yandan daha önce Kent Politikaları ve Araştırmaları Merkezi bünyesinde Turizm, Spor, Tarım, Çevre ve Akıllı Şehirler Şurası düzenlemişti.

YORUM YAP