Menüsküs belirtileri nelerdir ? « İzmit Pusula Gazetesi

27 Kasım 2024 - 00:31

Menüsküs belirtileri nelerdir ?

Menüsküs belirtileri nelerdir ?
Son Güncelleme :

26 Ocak 2022 - 11:59

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ahmet İnanır konu hakkında önemli bilgiler verdi.         

Menüsküs nedir ? Menüsküs Ne İşe Yarar?

Menüsküsler, femur kondilleri ve tibia platosu arasında bulunan dairesel kama şekilli fibro-kartilajinöz 2 adet yapıdır. Temel olarak su ve Tip 1 kollajen liflerinden oluşmaktadır.

Diz eklemi üzerinde oluşan yüklenmelere ve darbelere karşı direnç sağlama yanında, yükü dağıtmak ve stabilizasyona katkıda bulunur. Ayrıca, menüsküsler eklem kıkırdağının lubrikasyonu (kayganlık), beslenmesi ve propriyosepsiyonundan(eklemlerin, uzuvların, bağların, beyin tarafından algılanıp, bu bölgelerin en güvenli konumda tutulacağı yanıtların oluşturulması sürecinin adıdır ve proprioseptif süreç derin duyular tarafından yönetilir) sorumludur. Aksiyel yüklenmeyi karşılayan çevresel lifler ile bu lifleri bir arada tutan ve vertikal(dikey) ayrışmalarını engelleyen radiyal lifler bulunur. Bu bilgi çok önem arz etmektedir.

Belirtileri nelerdir ?

Diz ağrısının birçok nedeni arasında menüsküs yaralanmaları çok önemli rol oynar. Diz ağrısı ile birlikte, şişlik, hareket kısıtlılığı, takılma, klick sesi, kilitlenme hatta boşalma hatta yürümede ve dengede bozulmalar bile görülebilir. Ana dokudan ayrılan yırtıklar, eklem arasında yer değiştirerek kilitlenmeye neden olur. Hasta mediya(iç)l ve lateral(dış) eklem çizgisi hattında hassasiyet ve ağrı tarifler. Özellikle diz ekstansiyon(dizi doğrultma) hareketinde kayıp ve takılma saptanabiliyor.

Tanısı nasıl konulur ?

Menüsküs yırtıklarında, muayene ve manyetik rezonans (MR) görüntüleme ile tanı konulmaktadır. Ancak hiçbir diz şikayeti olmayan kişilerde de %20 MR’da menüsküs yırtıkları saptanabilmektedir.

Tedavisi nasıl Yapılmalıdır ?

Tedavide amaç sadece ağrıyı kesmek olmamalıdır. Çünkü sadece ağrı kesilmesi hedeflenir ise gelecek gün/ay/yıllarda dizdeki bozulmanın yolu da açılmış olacaktır. Tedavide ameliyatsız yöntem sayısı oldukça çok sayıla gelse de işin ehli bir uzman eli ile yapılan tedavi seçilmelidir. Bunlar arasında en önemli seçenek yeni gelişen ve rejeneratif yaklaşım olan kök hücre kombinasyonudur.

Kök hücre tedavisi başka hangi hastalıkların tedavisinde uygulanır ?

”Kök Hücre” Fıtık gerilemesi ve iyileşmesinde de oldukça işe yarıyor. Ayrıca fıtık ve ağrının sebebi olan ‘Disk dejenerasyonunun iyileşmesine de yardımcı olabilir. Diz Kireçlenmesi için en ideal yöntem tamir edici olan Kök hücre tedavisidir. Menüsküs tedavisinde de en ideal yöntem olarak değerlendirilmektedir.

Dejenere olmuş disklerde  canlı hücreler azalır. Kök hücre ise uygulanan alanda ki hücre canlılığını arttırabilir. Hastanın kendi kanından, kemik iliğinden, karın yağından alınarak ayrıştırılan kök hücre enjeksiyon yöntemiyle hasarlı lüzumlu yerlere ve diskler arasına aktarılabilir. Hastanın kendisinden alındığı içinde yan etkisi olmamaktadır.

YORUM YAP