Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitim Kursları, yılın ilk aylarında baş gösteren Covit 19 salgınına karşın, 2020 yılında hem eğitim hem de salgınla mücadelede önemli hizmetlere imza attı. Pandeminin ilk günlerinden itibaren maske dikimiyle Türkiye’ye örnek olan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitim Kursları, sağlık çalışanlarının ekipman ihtiyaçlarına cevap verdi. Pandemi kuralları çerçevesinde eğitimlerini sürdüren KO-MEK, bu dönemde KODELİ ve KO-MEK Sepeti gibi iki önemli projeyi de hayata geçirdi.
İSİTİHDAM ÇALIŞTAYI İLE SENEYE BAŞLANGINÇ
Meslek ve Sanat Eğitim Kursları 2020 yılına son derece önemli bir çalıştayı hayata geçirerek başladı. Kentin istihdam hamlesini arttırmak amacıyla geniş kapsamlı bir İstihdam Çalıştayı Ocak ayında gerçekleştirildi. Doğu Marmara Kalkınma Ajansının(MARKA) katkılarıyla gerçekleştirilen “İstihdam Odaklı Mesleki Eğitim Çalıştayı” kentin sanayi ve iş insanlarının temsilcilerini bir araya getirdi. Doğu Marmara Kalkınma Ajansının (MARKA) 2019 Yılı Fizibilite Desteği Programı ile yürütülen “Uzmanlaştırılmış Mesleki Eğitim Kampüsü” Fizibilite Projesi kapsamında gerçekleştirilen çalıştayda, KO-MEK eğitimleriyle, istihdama önemli bir hamle getirilebileceği üzerinde çalışmalar yapıldı.
BÜYÜKŞEHİR PANDEMİ DÖNEMİNDE İŞİN PEŞİNİ BIRAKMADI
KO-MEK, Sanayi kuruluşlarının “nitelikli eleman” talebine, çözüm üretmek için başlattığı hamlesinin peşini bırakmadı. Eylül ayında, MARKA 2019 Fizibilite desteği alınarak Kocaeli Sanayi Odası kuruluşu olan ABİGEM A.Ş ile birlikte kentte imalat sanayiinde faaliyet gösteren 392 firma ile ihtiyaçların belirlenmesine ilişkin anket çalışması gerçekleştirildi. Araştırmada sanayinin mesleki eğitime olan ihtiyaç ve beklentilerinin yanı sıra özellikle imalat sanayinde en çok aranan mesleki eğitim ihtiyaçları tespit edildi.
KO-MEK bu verileri, İstihdam Odaklı Mesleki Eğitim Çalıştayındaki sektör temsilcileri, meslek odaları, OSB temsilcileri; istihdam ve eğitim faaliyeti yürüten kamu kuruluşları yetkililerine sundu.
PANDEMİ ÖNCESİ
KO-MEK, Mart ayında başlayan Pandemi sürecine kadar, 43 kurs merkezinde 360 branşta ücretsiz eğitimlerini sürdürdü. Ayrıca yine Mart ayının başında iki İlçe Sergisini geçekleştirildi. Kandıra ve Kartepe KO-MEK Kurs Merkezlerinin İlçe Sergilerinde el emeği göz nuru eserler vatandaşların beğenisine sunuldu.
VE PANDEMİ HAYATIMIZDA
Ancak Mart ayının ortalarından itibaren salgının artış göstermesi Kocaeli’nde de bir dizi tedbirin alınmasına neden oldu. Bu kapsamda KO-MEK, Pandemi şartlarına çekilerek, eğitimlerine ara verdi.
KO-MEK MASKE DİKİMİ İLE DESTEK VERDİ
Eğitimlerine ara veren KO-MEK bu önemli günlerde adeta elini taşına altına koyarak tüm Türkiye’ye örnek olacak bir harekete imza attı. Kurs Merkezleri’nde ilk etapta 100 bin adet anti bakteriyel maske üretimine geçildi.
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın’ın talimatıyla, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitimi Kursları’nda (KO-MEK) sağlık çalışanlarının kişisel koruyucu ekipmanlarını öz kaynaklarıyla üretmeye başladı. 100 bin adet maske ve 10 bin adet koruyucu ekipman dikimi hedefi ile yola çıkan KO-MEK, takvimler Mayıs ayını gösterdiğinde üretimini arttırdı ve 1 milyonuncu maskeyi üretmenin mutluğunu yaşadı. KO-MEK kurs Merkezleri yılın son günlerine kadar da maske dikim görevini sürdürdü. Yılın sonuna kadar 3 milyonu aşkın maske vatandaşlara ve sağlık çalışanlarına dağıtıldı.
ENFEKSİYON UZMANLARINDAN KO-MEK’E TEŞEKKÜR
Büyükşehir Belediyesi’nin söz konusu hamlesi özellikle enfeksiyon uzmanları tarafından takdirle karşılandı. Maskenin korona virüsle mücadele en etkin yöntem olduğunun altını çizen uzmanlar, Büyükşehir Belediyesi’nin bu yöndeki hamlesinin büyük önem taşındığını ifade etti. Virüsün etkisini kaybedene kadar maske takmak gerekliliği üzerinde duran hekimler, ayrıca yine sağlık personeli için dikilen koruyucu ekipmanlar için de KO-MEK’e teşekkür etti.
EĞİTİM PANDEMİ KURALLARI İLE DEVAM ETTİ
Bu arada Halk Üniversitesi, misyonu gereği, eğitimlerine Pandemi koşullarında devam etti. KO-MEK, tüm dünyayı etkisi altına alan COVİD-19 sebebiyle 14 Mart’ta ara verdiği eğitimlerine, 8 Haziran’dan itibaren telafi eğitimleri ile başladı. Yeni düzenlemeye göre; personel ve kursiyerlerin günlük ateş ölçümleri yapıldı. Kursiyerler Hes kodu sorgulaması ile kurs merkezlerine kabul edildi.
Teneffüs süreleri uzatılarak, ortam havalandırması doğal yollarla yapıldı. Gruplar, teneffüs saatleri çakışmayacak şekilde planlanarak ders aralarında yoğunluğa izin verilmedi. Ders araç gereçlerinin periyodik olarak hijyeni sağlanıp ders esnasında kursiyer ve usta öğreticilerin maske kullanımı zorunlu hale getirildi. Söz konusu eğitimler Temmuz ayının ortalarına kadar devam etti. Vaka sayılarının yükselmesi ile birlikte eğitimlere ara verildi. Eylül ayında tekrar yüz yüze eğitime geçildi. Kasım ayındaki genel korona tedbirleri ve yasakları çerçevesinde KO-MEK’de online eğitime geçildi. Kasım ayına kadar KO-MEK’ten toplam 9 bin 441 vatandaş ücretsiz eğitim aldı. Bununla beraber online eğitimlere de 2 bin 396 kişi katıldı.
KURBAN BAYRAMI’NDA KORONAYA GEÇİT VERİLMEDİ
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitim Kursları, bu yıl 31 Temmuz 3 Ağustos tarihleri arasında kutlanan Kurban Bayramı nedeniyle pandemi kapsamında önlemler aldı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Kurban Bayramı öncesinde, vatandaşlardan gelen talep doğrultusunda, Kurban Kesim Elemanı Kursu açıldı. Kurs, bu yıl korona virüs tedbirleri kapsamında güncellendi. Kursiyerlere bu çerçevede özellikle hijyen ve kurban kesiminde uyulması gereken kurallar titizlikle öğretildi.
PANDEMİ DÖNEMİNDE İKİ ÖNEMLİ PROJE HAYATA GEÇTİ
Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitim Kursları bu zor süreçte iki önemli eğitim projesini hayata geçirmenin gururunu yaşadı. Kocaeli Robotik Kodlama Atölyeleri ile KO-MEK Sepeti Projeleri hizmete girdi.
CUMHURİYETİ TAÇLANDIRAN PORJE: KODELİ
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Cumhuriyetimizin 97. yıldönümünü gerçekleştirdiği muhteşem bir eğitim hamlesi ile adeta taçlandırdı. Büyükşehir, 97 adet Robotik Kodlama Atölyesini, Cumhuriyetimizin 97 yılı ile özdeşleştirerek geleceğin, Vatanın ve Cumhuriyetin emanetçileri olan gençlere armağan etti. Kocaeli Robotik Kodlama Atölyeleri Projesi’nin (KODELİ) tanıtım törenine katılan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Büyükşehir Belediyemizin yüksek seviyedeki hizmeti takdire değerdir “ dedi.
KO-MEK SEPETİ DİJİTAL İSTİHDAM HAMLESİ OLDU
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, KO-MEK kursiyerlerinin el emeği, göz nuru eserlerini satabilecekleri, gelir elde edip aile bütçelerine katkı sağlayabilecekleri Dijital Pazar kurdu. Hayatlara dokunacak, aile ekonomilerine katkı sağlayacak, Kocaeli için bir ilk olacak dijital pazarın ismi ise KO-MEK Sepeti olarak belirlendi. Vatandaşlar yıllardır KO-MEK Sergilerinde görüp beğendikleri el emeği göz nuru eserleri artık komeksepeti.com’dan satın alabilecek.