Mamik net konuştu: “Demir ve çimento fiyatları düşmelidir” « İzmit Pusula Gazetesi

2 Kasım 2024 - 02:18

Mamik net konuştu: “Demir ve çimento fiyatları düşmelidir”

Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Faruk Mamik. özel açıklamalarda bulundu. Mamik, demir ve çimento fiyatlarının düşmesi gerektiğini aksi halde konut fiyatlarında artışın kaçınılmaz olduğunu ifade etti.

Mamik net konuştu: “Demir ve çimento fiyatları düşmelidir”
Son Güncelleme :

24 Aralık 2020 - 18:23

Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Faruk Mamik, son 3 ayda özellikle inşaat sektörünün ham maddesi olan Demir ve Çimento fiyatlarında yaşanan artışın bakanlıklar ve Rekabet Kurulunca denetlenerek gerekli adımların atılması gerektiğini ifade etti. Mamik ayrıca kentsel dönüşüm ve konut fiyatlarına da değindi.

“HASARLI BİNALARA EN KISA SÜREDE MÜDAHELE EDİLMESİ GEREKİYOR”

Konuşmasının başında kentsel dönüşüme değinen Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Mamik; TBMM’de bildiğimiz üzere Deprem Araştırma Komisyonu kuruldu. Komisyonla ilgili ciddi anlamda çalışmalar var. Komisyonda Deprem Yönetmeliği ile ilgili de çalışmalar var. Başta Kocaeli ve Türkiye’de kentsel dönüşüme önem verilmesi sonrasında depreme daha güvenli yapılarda oluşur. Depremlerde en ağır hasar alan illerden biri Kocaeli‘dir. 1999 Marmara Depreminden sonra Kocaeli’de kentsel dönüşüm anlamında çok bir şey yapılmadı. Kentimizde halihazırda çok ağır hasarlı binalar bulunuyor. Bu binalara en kısa sürede müdahale edilmesi gerek, bizim için önemli olan binalar değil insan canıdır. Kocaeli ilçe belediyelerimizde riskli olan yapılarla ilgili süreci bilmiyoruz ama bu konunun belediyelerce de ele alınması gerekiyor çünkü depremin ne zaman geleceğini bilemiyoruz.” dedi.

“DEMİR VE ÇİMENTO FİYATLARINDA ARTIŞ DURMAZSA KONUT FİYATLARI YÜKSELECEK”

Açıklamalarında inşaat sektörü malzemelerinde yaşanan fiyat artışlarını anlatarak devam eden Mamik; İnşaatın yapı taşları dediğimiz ürünler olan çimento ve demir fiyatlarında aşırı bir artış var. Bu artışın başlıca nedeni demir ve çimento piyasasına mal veren kişi ve kurumların doların yükselişini kullanarak bu ürünlerde fiyatları 2 katına çıkarmasından kaynaklanıyor. Bu fiyatların artışı konut fiyatlarına vatandaşların yaklaşmasını daha zora sokuyor. Bu böyle giderse müteahhitlerin konutları sattıkları fiyatlar sadece maliyeti karşılayacak hale gelecek.

“BU MALZEMELERDE KDV ORANI YÜZDE 18’DEN 1-10 ARASI BİR RAKAMA ÇEKİLMELİDİR”

Fiyat artışı konusunda açıklamasına devam eden Mamik; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dediği gibi İnşaat sektörü bu ülkenin lokomotifidir. Bu lokomotife sahip çıkmamız gerekiyor. İnşaat sektörünün altında 250 tane alt sektör bulunuyor. Müteahhitler zora girerse bu faaliyetlerde aksama olur çünkü bu alt sektörlerin işleri birbirleriyle bağlantılıdır. Bu konutlarla ilgilenen bakanlıkların iyi çalışarak, süreci takip etmesi gerekiyor. Bakanlıklar ve gerekli kurumlar demirde indirim yapamıyorlarsa yurt dışı alışverişi ile demiri ülkemize getirelim. Bunun sonucunda Türkiye’de piyasaya hakim olan firmaların fiyatlarının ne kadar düştüğünü beraber göreceğiz. Eğer yurtdışından demiri getiremiyorsan demir ve çimento üreticilerinin ödediği KDV’yi Yüzde 18 oranından 1-10 arası bir rakama indirirlerse bu indirim en azından Pandemi sürecinde piyasayı da rahatlamış olur. Türkiye Çelik Üreticiler Derneği bugün yaptıkları açıklamada hurda demirin olmadığını fiyatların bu yüzden yükseldiğini belirtiyor. Türkiye’de belirli demir madenleri bulunuyor. Bu madenler yurtdışı piyasasını biraz askıya alarak iç piyasaya yönelmelidir fakat madenlerin 2021 yılının 3. ayına kadar yurtdışı bağlantı ve satışlarını yapmış bulunuyorlar. Yetkililer bu piyasayı nasıl rahatlatmayı düşünüyorlar?” diyerek fiyatların bir şekilde azalması gerektiğini özellikle vurguladı.

“MÜTEAHHİTLER SEKTÖRDE YAŞANAN FİYAT ARTIŞLARINA YETİŞEMİYOR”

Mamik fiyat artışları sonrasında Müteahhitlerin de durumuna değinerek; Müteahhitler şuan sattıkları evlerden zarar ediyor. Müteahhitler inşaat malzemelerinde yaşanan fiyat artışlarına yetişemiyor. Demir fiyatlarında 3 ayda 3 bin TL’ye yakın bir artış var. Tedarikçiler ve müteahhitlerimiz olarak Pandemi sürecinde yaşadığımız ekonomik sıkıntılar konusunda hep birlikte hareket ederek ülkemizin kalkınmasına ve vatandaşlarımıza yardımcı olabilelim. Demir, çimento ve diğer malzemelerde artış olursa konut satışlarında azalma olur, yapı malzemelerinin artması sebebiyle vatandaşların artan konut fiyatlarında konut alma ihtimali de azalmış olur.” diyerek açıklamasını tamamladı.

YORUM YAP