- Haberler
- 6 milyar $’lık 'çelik' yatırım
- Yükleniyor…
Cezayir’e 6 milyar dolar yatırarak bir Türk firmasının en büyük yurtdışı operasyonuna imza atan Tosyalı’nın firma değeri yıl sonunda 10 milyar doları bulacak
65 yıl önce soba borusu üretimi ile başlayan Tosyalı'nın hikâyesi, Türkiye'nin en büyük demir çelik fabrikalarıyla devam etti.
Şirket şimdi de 6 milyar dolarlık yatırımla Türkiye'nin yurtdışındaki en büyük sanayicisi oluyor. Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, Cezayir'in petrokimyadan bu tarafa en büyük sanayi yatırımı Tosyalı Algerie için şu ana kadar 2 milyar 250 milyon doları aşan bir yatırım yaptıklarını söyledi. 2010'da başlayan Cezayir macerasının, fabrikanın dördüncü fazının 2 milyar doları aşan bir yatırımla devam edeceğini söyleyen Fuat Tosyalı, "Dördüncü faz 2 ikişer milyar dolarlık iki modülden oluşacak. Biz dördüncü etabı 2 milyar dolar diye açıklıyoruz.
Yatırımlarımızın toplamı 6 milyar doları geçecek" dedi.
EN BÜYÜK YATIRIM
2018 sonunda üçüncü etap yatırımlarını tamamlayacaklarını belirten Tosyalı, yatırımı "Türkiye'nin yurtdışındaki en değerli varlığı" olarak değerlendiriyor.
Tosyalı, "Madenden, cevherden çelik üretimine başlamış olacağız. Bu aynı zamanda bir Türk şirketinin yurtdışındaki madende yine en büyük yatırımı. Türkiye içinden de özel sektörün sıfırdan yaptığı bir maden yatırımı yok. Kardemir, Erdemir, İsdemir hep devlet yaptı.
Sonra özelleştirildi.
Bunu ilk defa biz yaptık. Şu an burada kurduğumuz spiral boru fabrikası; özellikle hem Cezayir'in hem de Afrika'nın bütün petrol, doğalgaz ve su iletim hatlar için boru üretecek kapasitede olacak. Birçok projeyi de takip ediyoruz" şeklinde konuştu.
İHRACAT BAŞLIYOR
Afrika'nın geleceğine çok güvendiğinin altını çizen Tosyalı şunları söyledi: "Cezayir kalkınmakta olan ülkelerin önde gideni. Dünyadaki bütün ekonomik türbülanslara rağmen kendi hidro karbür kaynakları sayesinde etkilenmiyor. Ekonomik manada iyi de yönetildiği için gerçekten büyüme hızını azaltmadan sürdüren bir ülke. İstikrarlı bir siyasi yapısı var. Geçmişte Arap baharı gibi siyasi gelişmelerden de etkilenmedi, stabil durumunu hep korudu. Şu an ihracat yapacak kapasitemiz yok. Üretimimizi zaten iç piyasada tüketiyoruz.
Ama 2018'den itibaren Afrika'nın alt taraflarındaki sahraaltı Afrika'da mal verebilecek duruma geleceğiz.
İnşaat demiri ve filmaşin satacağız."
TEK BAŞINA ERDEMİR'DEN BÜYÜK OLACAK
Üçüncü fazı limanıyla 14 km'lik konveyör hattıyla 2018 sonunda üretime alacaklarını söyleyen Tosyalı, "Dördüncü faz da tamamen yassı tesisler var.
1.2.3'üncü etap yatırımımızda toplam 4 milyonu aşan bir kapasitemiz var.
Bunun içinde 3.5 milyon ton çubuk demir üretimi, 600 bin tonu da filmaşin oluyor.
İkinci etapla birlikte spiral boru tesisimiz devreye giriyor.
1 milyon tonun üzerinde kapasitesi olan mega bir boru tesisimiz. Dördüncü etapta 5 milyon tonluk süper bir sac haddesi kuruyoruz. Bu tesis tamamen yassı ürünler üretecek. Otomotiv, beyaz eşya boru endüstrisinin ihtiyaç duyacağı hem rulo saclar hem levha saclar üretecek bir haddehane yapılacak ilk etapta.
Mesela tek başına İsdemir'den, Erdemir'den büyük olacak orası" şeklinde konuştu.
TÜRKİYE 36 MİLYON TONU GEÇTİ
Türkiye'de bu yıl çelik üretiminin 36 milyon tonu geçtiğini belirten Tosyalı, 2015'te 30 milyon tonun altına düştüğünü de vurguladı. Son yılların en kötü döneminin 2015 olduğunu söyleyen Tosyalı, "2016'da 33 milyon tona çıktı. Bu sene de 36 milyon tonu geçti. Bu çok güzel bir rakam. Gittikçe de artacaktır. İhracat da çok arttı. Mesela Tosyalı olarak bu seneki ihracatımız 10'uncu ay itibariyle 450 milyon doları geçti.
Hedefimiz 500 milyon doların üzerinde tek başımıza yılı kapatmak.
Yüzde 30'dan fazla ihracatımız var" şeklinde konuştu.
ŞİRKETİN DEĞERİ İKİYE KATLANACAK
Bu seneyi 1.2 milyar dolar ciro ile kapatmayı hedeflediklerini de söyleyen Tosyalı, öz kaynaklarının ise 750 milyon doları geçtiğini belirtti. Tosyalı, Cezayir'in, Fransa Deloitte tarafından denetlendiğini belirterek, "Bilançolarımız her şeyimiz bizim burada girdimiz çıktımız cebimizdeki harçlığa kadar kayıt altında. Buna göre değer, 31 Aralık 2016 rakamlarımıza göre borcundan arındırılmış hisse değeri 5 milyar 25 milyon dolar. Fransa Deloitte tarafından da onaylandı ve Türkiye'de kayıt oldu. Gelecek sene buranın çarpanı 10 milyar dolar bir değere ulaşacak. Türkiye'deki ciromuz yıl sonu 2 milyar doları geçecek. 2019'da da 2.5 milyarı bulacak.
8 milyon ton üretim yapan bir yerin cirosu 5 milyar dolar olacak inşallah. Ciromuz da 5 milyar dolar olacak" değerlendirmesinde bulundu.
DEMİR ÇELİK MİMARI
Tesislerin tamamlanınca dünyada ilk 25 arasına gireceğini söyleyen Tosyalı, "Beş senede tüm proje tamamlanır.
Dünyada en büyük 70 milyon tonluk üretim var. Afrika'daki yatırımla sağlı sollu sahranın batısına da doğusuna da ulaşacağız. Bir tarafa Süveyş Kanalı'ndan geçmek çok kolay. Burada da Cebeli Tarık'tan inmek çok kolay.
Bölge ülkeleriyle 4-5 ülkeyi kapsayan anlaşmalar var. Onlardan bir tanesiyle 4-5 ülkeye hakim olacak konumda bir şeyler yapmayı planlıyoruz" dedi. Sektörde 2015 yılında bir konsolidasyon yaşandığına, iflas ertelemelerin olduğuna dikkat çeken Tosyalı, "Çin'de birçok şirket kapandı. Türkiye'de de birkaç firma sektörün dışında kaldı. Onun haricindeki şirketler güçlü şirketler.
Türkiye'de uzun yassı üretim dengesi de son 4-5 yılda yerine geldi" dedi.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu'na aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın. YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI Tüm Yazıları >
- Küresel mutluluk giderek düşüyor (3.12.2017)
- Mimari, donmuş musiki (2.12.2017)
- Zorlu nikelde Avrupa liderliğini hedefliyor (1.12.2017)
YAZARA MAİL GÖNDER BİZE ULAŞIN