Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (AİKB) arasında yapılan İşbirliği Fonu Kurulmasına İlişkin Anlaşma’nın imza törenine katıldı. İstanbul Four Seasons Hotel’de gerçekleştirilen törende Cumhurbaşkanı Erdoğan bir konuşma yaptı.
AİKB ile Türkiye’nin ilişkilerinin gelişip kuvvetlendiğini görmekten memnuniyet duyduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin de kurucu üyesi olduğu AİKB’nin bugüne kadar Türkiye’ye yaklaşık 10 milyar avro finansman sağladığını hatırlattı.
“AİKB İLE ARAMIZDA HER İKİ TARAF İÇİN DE VERİMLİ BİR İLİŞKİ VAR”
Türkiye’nin, son üç yıldır bankanın en fazla yatırım yaptığı ülke konumunda olduğuna işaret ederek, AİKB’nin Türkiye’deki yatırımlarının kalitesinin de yüksek olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemiz yatırımları, Bankanın kalkınma hedefleri açısından son derece başarılı bir performans sergiliyor. Bu durum, Banka ile olan ilişkimizin her iki taraf için de ne kadar verimli olduğunu gösteriyor” diye konuştu.
AİKB’nin Türkiye’deki başarı hikâyesinin arkasında birçok unsur bulunduğuna değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin dinamik, gelişime açık ve üretken bir özel sektöre sahip olmasının bunların başında geldiğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu başarı hikâyesinde AİKB ile Türkiye arasındaki etkin iş birliğinin de önemli olduğuna işaret etti ve “Bu noktada, Bankanın Türkiye Stratejisi ile hükûmetimizin reform programının aynı çizgide olması, iki taraf arasında sağlıklı ve başarılı bir ortaklık zemini oluşturuyor. Ortaklığımız, aynı zamanda her daim açık tuttuğumuz iletişim kanallarımızın varlığı ile de güç kazanıyor” dedi.
AİKB ile süregelen sağlam iş birliğini bugün imzalanan anlaşma ile yeni bir safhaya taşıdıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, fonun ikili kalkınma yardımları bakımından da önemli olduğunu vurguladı. Türkiye’nin, dünyanın en fazla insani yardım yapan ülkelerinden biri olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yıl insani yardımda Türkiye’nin ABD’den sonra ikinci, millî gelire oranla ise ilk sırada olduğunu hatırlattı.
“YABANCI YATIRIMCILARIN GELMEKTEN ÇEKİNDİĞİ TÜRKİYE GEÇMİŞTE KALDI”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün oluşturulan iş birliği fonuyla, Türkiye’nin kalkınma yardımlarına ilişkin politikasını daha da çeşitlendirdiğini dile getirdi ve “Bu alanda 25 yıllık tecrübeye sahip Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile kendi belirlediğimiz sektör ve ülkelerde kalkınma yardımları yapmaya devam ediyoruz. Sonuç olarak, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankasına yaptığımız bu yatırımın geri dönüşünün oldukça verimli olacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.
İmza törenini, sadece iş birliği fonunun tesisi için atılan bir adım olarak görmediğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün burada aynı zamanda ülkemizin ekonomi ve finansman alanında ulaştığı noktaya da şahitlik yapıyoruz. Bir zamanların IMF kapısı önünde borç bekleyen Türkiye’si artık geride kalmıştır. Yabancı yatırımcıların gelmekten çekindiği o eski Türkiye, artık geçmişte kalmış acı bir hatıradır” sözlerine yer verdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türk ekonomisi o denli sağlam temellere dayanıyor ki işte üçüncü çeyrekte yüzde 11 gibi bir büyüme yakalamak suretiyle nasıl bir toparlanma süreci içerisinde olduğunu ortaya koymuştur. Ve bunun, yılsonu itibariyle 2017’nin genelinde yüzde 7 civarında bir büyümeyle noktalanacağını da şu anda görüyoruz. 2018’in, yani bu yılın çok daha kararlı bir şekilde yürüyerek bu yakaladığımız büyümeyi asla geriye düşürmeden kararlılıkla devam ettireceğiz. Bu konuda inancımız tamdır, kararlılığımız tamdır. Bize inanan, bizimle beraber bu yolculukta kararlı adım atmak isteyenlerle inanıyorum ki ne onlar mahcup olacaktır, ne de biz. Ama bir gerçeği burada söylemek zorundayım, o da şudur: Bazı kredi derecelendirme kuruluşlarının hâlâ ideolojik yaklaşımlarından kurtulabilmiş değiliz. Bunlar yine o ideolojik yaklaşımlarına devam ediyorlar. Hâlâ Türkiye’nin bu noktada ‘istikrar ve güven vermediğini’ söyleyecek kadar ideolojik yaklaşım içerisinde maalesef patinaj yapıyorlar. Bunlara ya bu işi öğreteceğiz, ya bu işi öğreteceğiz. Zira Türkiye böyle bir ülke değil. Türkiye, yatırımlarıyla da, Türkiye üretimiyle de şu anda dünyadaki müstesna ülkelerden bir tanesidir.”
“TÜRK EKONOMİSİ, 2017 YILINDA DÜNYANIN EN ÇOK BÜYÜME KAYDEDEN EKONOMİLERİNİN BAŞINDA YER ALIYOR”
15 Temmuz darbe girişiminin, bölgedeki çalkantıların ve dünya finans sistemindeki sorunların, Türkiye ekonomisine etki etmediğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hamdolsun Türk ekonomisi 2017 yılında dünyanın en çok büyüme kaydeden ekonomilerinin başında yer aldığına göre bütün sıkıntılara rağmen, 2018 çok daha farklı olacaktır” diye ekledi.
Yatırımcılara ve iş adamlarına seslenerek, “Türk ekonomisi büyümeye, Türkiye’ye yatırım yapanlar da kazanmaya devam edecek” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, AİKB’nin Türkiye’ye güven duyan ve ülkenin ekonomik potansiyelini layıkıyla tahlil etmiş bir kuruluş olarak takdirlerini kazandığını ifade etti.
AİKB ile Türkiye arasındaki güçlü iş birliğini taçlandıran anlaşmanın, banka ve bu fondan faydalanacak ülkeler için hayırlara vesile olması temennisinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini, fonun hayata geçmesinde katkısı olanları tebrik ederek tamamladı.