Burun Eti (Konka) Ameliyatı « İzmit Pusula Gazetesi

23 Kasım 2024 - 22:43

Burun Eti (Konka) Ameliyatı

Burun eti sorunu toplumda sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Burnu vücudun kliması olarak düşünebiliriz. Koku alma gibi bir işlevselliği olduğu gibi solunan havayı da temizler…

Burun Eti (Konka) Ameliyatı
Son Güncelleme :

24 Şubat 2019 - 16:41

Yrd. Doç. Dr. Ahmet Hamdi Kepekçi’nin sitesinde çoğu insanda sıkıntı yaratan burun eti büyümesi sorunuyla ilgili olarak bulduğumuz bilgileri sizlerle paylaşıyoruz.

Bir çoğumuzun yeri geldiğinde zor nefes dahi almamıza ve özellikle de horlamaya neden olan burun eti büyümesinin tedavizini ayrıntısıyla paylaşmış Yrd. Doç. Dr. Ahmet Hamdi Kepekçi…

İşte Burun eti büyümesinin başlıca nedenleri ve burun eti ameliyatının ayrıntıları.

Burun eti sorunu toplumda sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Burnu vücudun kliması olarak düşünebiliriz. Koku alma gibi bir işlevselliği olduğu gibi solunan havayı da temizler. Filtreleyerek toz ve mikroplardan arındırır. Burada ısınan hava nemlenir ve akciğerlere temiz hava gitmiş olur. Bu saydığımız işlemleri ise saniyeler içerisinde gerçekleştirir.

Burundan solumak vücudun rahatlığı açısından oldukça önemlidir. Burnun her iki yanında konka adı verilen etler bulunmaktadır. Bunlar solunan havayı akciğerlere yönlendiren içleri kan damar ağı ile döşeli olan etlerdir. Ortamdaki hava sıcaklığına ya da soğukluğuna göre bu etler bazen şişer bazen küçülür. Hava soğuk olduğunda kan damarlarının içi kan ile dolar. Şişerler ve solunan havayı ısıtırlar. Sıcak havalarda ise bu etler küçülme gösterir. Bu şekilde solunan sıcak hava da vücut sıcaklığına düşürülür. Yani daha önce de değindiğimiz gibi tam bir klima gibi çalışır. Bununla beraber burun içerisini kaplayan mukoza denilen bir doku vardır. Bu dokuda salgı hücreleri bulunmaktadır ve sümük dediğimiz sıvı salgılanır.

Bu mukozaların önemi ise dışarıdan gelebilecek toz ve kirleri tutmalarıdır. Burun içerisinde konka dediğimiz etler ile hava temas ettiği anda akciğerdeki hava keseleri açılır. Ve herhangi bir ek işleve gerek kalmaksızın temiz hava akciğere ulaşmış olur. Burun deliklerinden her biri ortalama 2-3 saatte bir açılır ve kapanır. Bu durum akciğerlerin çalışmasını düzenleyen bir faaliyettir. Normalde burun deliklerinden ikisi birden açılmaz. Bu olağan bir durumdur ve burun yapısı normal olan bir insan da zaten bunu anlayamaz.

Hangi burun deliği açılmış ise o taraftan giren havayı akciğer daha çok alır. Diğeri o esnada dinlenmededir. Gün içerisinde bu şekilde akciğerler dönüşümlü olarak çalışmış olurlar.

Burun Etinin Büyüme Nedenleri Nelerdir?

Burun etleri sağ ve sol burundaki boşluklarda konumlanırlar. Bunlardan 3’ü sağda ve 3’ü de solda toplam 6 tanedir. Bu etlerden en çok çalışanı en alttaki etlerdir ve bunlara alt konka denilmektedir. Bu konkalar alınan havanın sıcak veya soğuk, kirli veya temiz oluş durumuna göre büyüyüp küçülürler.

Toz, mantar, küf, polen gibi durumlara karşı alerjisi olanlar soluma yaptıklarında en fazla alttaki et şişme gösterir. Bununla beraber hava kirliliği ve sigara dumanı burun etlerindeki şişmesinin en önemli faktörleridirler. Ayrıca burun iltihapları, sinüzit, burun kemik eğriliği gibi nedenler de burun eti şişmesi sorununda etkilidir.

Burun Eti Şişmesi En Çok Kimlerde Görülür?

Burun etinin şişmesi en çok saydığımız alerjik durumlar ile sigara içenlerde görülmektedir. Bununla beraber kişinin burun kemiği eğri ise ve tek burundan soluma yapılıyorsa bu tıkanmada şişlik sebebidir. Çünkü burunlardan sadece biri açık olduğu için sürekli o delik çalışır ve şişer. Bu sebepten ötürü bir müddet sonra iki delik de tıkanacaktır.

Burun Eti Şişmesi Belirtileri Nelerdir?

Burun eti şişmesinin en belirgin özelliği burundaki tıkanıklıktır. Burun tıkanmış olduğu için buradan alınması gereken hava ağızdan alınmaya başlar. Ortamdaki hava bu durumda üst solunum yollarını kurutacaktır. Bu durum daha çok uyku esnasında belirginleşir. Burundan hava almak akciğerleri açısından önemlidir. Ancak bu hava yetersiz kaldığı zaman vücut gereken oksijeni sağlayamaz. Bu sebeple dokular ve organlar yeterli oksijeni alamaz ve vücut yeterli miktarda dinlenemez.

Akabinde sabahları yorgun, uykulu kalkılır. Vücut iyi dinlenemediği için tüm gün huzursuz olunur. Gece boyunca ağızdan solunum yapıldığı için ağız kuruluğu ortaya çıkar. Ayrıca ağızda tat bozukluğu oluşur.

Burun Eti Şişmesinde Teşhis Nasıldır?

Burun eti şişmesinde teşhis aslında oldukça basittir. Hastanın vereceği bilgiler, yaşam ve çalışma ortamı, alerjik durumlar ve sigara kullanımı belirleyici olacaktır. Yapılacak alerji testleri de durumun alerjik bir tetikleyicisinin olup olmadığın ortaya koymada önemlidir.

İlaç Tedavisi Yeterli Midir?

Şişen etlerin küçülmesi açısından bazı ilaç tedavileri uygulanabilir. Bu ilaçlar genellikle kortizonlu burun spreyleridir. Bu spreyleri uzun vadede kullanmak gerekecektir.

Fakat bu uzun kullanımlar burunda olumsuz sonuçlar ortaya çıkarabilirler. Kuruma ya da kanama bunlardan birkaçıdır. Genel olarak ilaç tedavilerinin kalıcı çözüm sunmadığı bir gerçektir. Bu sebeple önleyici tedbirlere başvurulması daha önemlidir. Burun eti şişmesinde tedavi etin şişme sebebine göre değişebilir.

Çevresel faktörlere ve sigara alışkanlığına bağlı olarak görülen et şişmesinde yaşam ortamının düzeltilmesi ve sigara alışkanlığından vazgeçilmesi gerekir. Alerjik bir durum ise alerjiye sebep olan etkenden uzak durmak gerekir. Alerjiyi önleyici spreyler burnu rahatlatabilir.

Toz ve sigara dumanından uzak durmak, alerjiye neden olabilecek eşyalardan kurtulmak ve yünlü kıyafetlerden ziyade pamuklu giyeceklerin tercih edilmesi gerekir. Evcil hayvanlardan uzak durmak da alerjik bünyeler açısından önemlidir. Alerjik durumlar burun etinin sürekli uyarılmasına ve şişmesine neden olacaktır. Bu sebeple uyarılar dikkate alınmalıdır.

Hangi Durumlarda Ameliyata Başvurulur?

Şayet ilaç tedavileri yanıt vermiyorsa ve burun tıkanıklığı kronik halde seyrediyorsa ameliyata başvurulabilir. Burun etleri herkeste var olan ve vücut açısından önemli organlardır. Bu konkalarda anormal büyümeler varsa ve ilaca karşı herhangi bir tepki vermiyorsa ameliyat ile bu konkalar küçültülebilir.

Geçtiğimiz yıllarda bu şişen etler kesim yapılarak tamamen çıkarılırdı. Fakat bu etlerin tamamen çıkarılması bazı sakıncaları ortaya çıkarır. Burunda kabuklanma veya giren havanın hissedilememesi gibi durumlar olduğu gibi burun açık olduğu halde tıkanıklık hissi gibi durumlar sayılabilir.

Bu sebepten ötürü günümüzde bu konkalar radyofrekans veya lazer yöntemleri ile küçültülebilmektedir. Burun eti haddinden fazla büyükse birkaç seanslık bir operasyon gerekebilir. Yüksek enerjiyi yoğun bir şekilde bir kerede vermek ette yanmayla sonuçlanabileceğinden birkaç seans tercih edilmelidir.

Ameliyatta Risk Faktörü Var Mıdır?

Burun eti ameliyatında risk faktörü tercih edilecek cerrahi yönteme göre değişebilir. Genel anestezi altında hasta tamamen uyutularak ameliyat yapılırsa risk çok nadir şekilde vardır. Elbette bu risk kişinin şeker hastalığı, kalp rahatsızlığı gibi durumları olup olmadığına göre değişebilir. Kanama ameliyat sonrasında çok nadir olarak görülebilir. Burun içerisinde kuruluk ve kabuklanma da mümkündür.

Ameliyat riski yapılan cerrahi yönteme göre değişir. Tamamen uyutularak (genel anestezi) yapılan işlemde anestezi riski çok nadiren olabilir. Bu risk yaşa ve eşlik eden hastalık (şeker, kalp hastalığı gibi) olup olmamasına göre değişir. Ameliyat sonrası nadiren kanama olabilir. İyileşme döneminde burun içinde kabuklanma ve kuruluk görülür.

Ameliyat Yöntemleri

Ameliyatta yöntem yukarıda değindiğimiz gibi lazer ve radyofrekansın yanı sıra soğuk cerrahi dediğimiz keserek çıkarma işlemini kapsamaktadır. Soğuk cerrahide şişmiş olan etler uzman cerrah tarafından kesilerek çıkartılmaktadır.

Kesme işlemi yeterli miktarda yapılmalıdır. Kısmi çıkarma dediğimiz işlem ile cerrah yeterli miktarda alımı gerçekleştirecektir. Radyofrekansta ise büyümüş olan etin içerisine elektrot yardımı ile radyo dalgaları sayesinde ısı verilmektedir. Ortalama 70-80 derecede kadar ısıtılan doku küçülecektir. Lazer yönteminde ise burun etine ışınlar gönderilerek küçültme işlemi gerçekleştirilir.

Ameliyat Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Başarılı geçen ameliyat sonrası ortalama 4-8 haftalık bir süreçte tam iyileşme gerçekleşir. Geçecek bu süre zarfında şiddetli biçimde sümkürme kanamaya neden olabilir. Nemlendirici spreyler, deniz suyu spreyler ile burunda kabuklanma ve kurumaya karşı önlem alınabilir. Ayrıca bu spreyler iyileşme sürecine de katkı sağlar.

KAYNAK: https://www.ahmethamdikepekci.com/burun-eti-konka-ameliyati/

YORUM YAP