Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, il genelindeki bozuk yolların onarılması için 25 Haziran’da ihale gerçekleştirecek. İhaleyi kazanan firma, 170 gün içerisinde 56,5 kilometrelik yol ağında sathi kaplama ve çeşitli üstyapı çalışmaları yapacak.
Ancak açıklanan proje, bazı vatandaşlar tarafından eleştiriliyor. Özellikle sathi kaplama yönteminin ağır kış şartları ve yoğun araç trafiği nedeniyle kısa sürede yıprandığını savunan vatandaşlar, her yıl benzer çalışmalar için yeniden kamu kaynağı ayrılmasının sorgulanması gerektiğini ifade ediyor.
Proje kapsamında 150 bin ton plent-miks temel, 12 bin ton binder tabakası ve 165 dekar alanda sathi kaplama yapılacağı belirtilirken, eleştirilerin odağında ise yolların tamamen yenilenmesi yerine bakım ve onarım yöntemlerinin tercih edilmesi yer alıyor.
Uzmanlar, sathi kaplamanın düşük maliyetli ve hızlı uygulanabilen bir yöntem olduğunu belirtse de, yoğun trafik yükü taşıyan güzergâhlarda sıcak asfalt ve daha dayanıklı üstyapı sistemlerinin uzun vadede daha ekonomik sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekiyor.
Kent sakinleri ise özellikle her kış sonrası aynı bölgelerde yeniden bozulmalar yaşandığını belirterek, geçici çözümler yerine uzun ömürlü yatırımlar yapılmasını talep ediyor. Vatandaşların ortak sorusu ise şu: “Bugün onarılan yollar birkaç ay sonra yeniden bozulacaksa, harcanan kamu kaynağının verimliliği nasıl sağlanacak?”