6 ay kuralı geliyor: Veterinerlere yönelik disiplin sistemi nasıl işleyecek? - Kocaeli Haberleri | İzmit Pusula GazetesiKocaeli Haberleri | İzmit Pusula Gazetesi

22 Haziran 2026 - 13:35

6 ay kuralı geliyor: Veterinerlere yönelik disiplin sistemi nasıl işleyecek?

Veteriner hekimleri ilgilendiren yeni düzenleme neleri değiştiriyor, disiplin süreçlerinde süre ve ceza sistemi nasıl yeniden şekilleniyor?

6 ay kuralı geliyor: Veterinerlere yönelik disiplin sistemi nasıl işleyecek?
Son Güncelleme :

10 Haziran 2026 - 0:47

Veteriner hekimliği mesleğinin icrasına yönelik önemli değişiklikler içeren yeni düzenleme teklifi, disiplin süreçleri ve cezai uygulamalarda köklü bir çerçeve değişikliğine gidiyor. Düzenleme, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen hükümler doğrultusunda yeniden yapılandırıldı.

Teklife göre, Türk Veteriner Hekimleri Birliği ve bağlı odaların haysiyet divanları, kendilerine ulaşan disiplin dosyalarını en geç 6 ay içinde karara bağlamak zorunda olacak. Böylece süreçlerin daha hızlı işlemesi hedefleniyor.

Disiplin soruşturmalarına ilişkin zaman sınırları da netleştiriliyor. Buna göre, bir fiilin öğrenilmesinden itibaren 6 ay içinde soruşturmaya başlanmazsa, ilgili olay hakkında disiplin soruşturması açılamayacak. Ayrıca fiilin üzerinden 5 yıl geçmesi halinde disiplin cezası verme yetkisi tamamen zaman aşımına uğrayacak.

Savunma hakkı ise düzenlemenin en dikkat çeken başlıklarından biri oldu. Veteriner hekimler hakkında savunma alınmadan disiplin cezası verilemeyecek. Savunma yazılı veya sözlü yapılabilecek ve ilgili kişiye tebligat sonrası 15 gün süre tanınacak. Bu süre içinde geçerli bir mazeret olmadan savunma verilmemesi halinde ise savunma hakkından vazgeçilmiş sayılacak.

Yeni düzenleme, disiplin süreçlerinde tekerrür durumunu da ele alıyor. Buna göre, hakkında kesinleşmiş ceza bulunan bir veteriner hekimin 5 yıl içinde yeni bir disiplin suçu işlemesi halinde, uygulanacak ceza bir derece ağır olacak.

Ayrıca ceza yargılamaları ile disiplin süreçlerinin birbirini engellemeyeceği de hüküm altına alınıyor. Beraat kararı bulunan durumlarda ise eylemin niteliğine göre disiplin soruşturması ayrı değerlendirmeye tabi tutulabilecek.

Para cezalarının ise Vergi Usul Kanunu’nda yer alan yeniden değerleme oranına göre artırılarak uygulanacağı belirtildi. Meslekten men kararına rağmen görev yapmaya devam eden veteriner hekimlere ise 120 bin liradan 600 bin liraya kadar disiplin para cezası verilmesi öngörülüyor.

YORUM YAP