ASM’ler Sağlık Hizmetlerinin Kalitesini Artırıyor « İzmit Pusula Gazetesi

18 Ekim 2024 - 11:28

ASM’ler Sağlık Hizmetlerinin Kalitesini Artırıyor

Sağlık sistemimizin temel yapı taşlarından biri olan Aile Sağlığı Merkezleri (ASM), vatandaşlarımıza sunduğu geniş hizmet yelpazesiyle sağlık hizmetlerinin kalitesini artırıyor.

ASM’ler Sağlık Hizmetlerinin Kalitesini Artırıyor
Son Güncelleme :

14 Ağustos 2024 - 21:50

Kocaeli’nde 167 ASM,  661 aile hekimliği biriminde görevli 620 aile hekimi ve  619 aile sağlığı çalışanı ile birinci basamak sağlık hizmetlerinin etkili bir şekilde sunulması  amacıyla var gücüyle hizmet veriyor.  ASM’lerde muayene, tarama, aşılama ve koruyucu sağlık hizmetleri gibi pek çok önemli hizmet, alanında uzman sağlık profesyonelleri tarafından titizlikle gerçekleştiriliyor.

Aile hekimleri, kendilerine kayıtlı kişileri bütüncül bir yaklaşımla ele alarak, kişiye özel sağlık hizmetleri sunuyor. Bu hizmetler arasında kronik hastalık riski değerlendirmeleri, genetik hastalıkların erken teşhisi ve bulaşıcı hastalıkların önlenmesi gibi hizmetlerde bulunuyor. Bebekler ve çocuklar için aşılamalar, yaşlı bireyler için sağlık değerlendirmeleri, serviks, kolorektal ve meme kanseri taramaları ve yenidoğan taramaları gibi birçok hizmetin sunulduğu merkezlerde ayrıca aile hekimleri tarafından sağlanan periyodik sağlık muayeneleri, hasta takibi, gebe-lohusa izlem hizmetleri ve diğer hizmetler,  bireylerin sağlığını koruma ve hastalıkları erken aşamada teşhis etme amacıyla koruyucu sağlık hizmetleri çalışmalarına önemli katkılar sağlıyor.

Bu birimlerde verilen hizmetler, sağlık hizmetlerinin sorunsuz yürütülmesi açısından kritik rol oynamakta. ASM’lerde verilen tüm bu hizmetler hastanelerde çok daha az yoğunluğa ve akabinde işgücü ve zaman kaybının önlenmesine yarar sağlamakta.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Kocaeli İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Yüksel Pehlevan ASM’lerde sunulan sağlık hizmetlerinin önemine ve hizmetlerin genişliğine dikkat çekti.

Op. Dr. Yüksel Pehlevan “ Sağlık Bakanlığımız, koruyucu sağlık hizmetlerinin önemini vurgulamak ve sunulan hizmetleri tanıtmak amacıyla çeşitli çalışmalar yürütüyor.  Erken teşhis, hastalıkların önlenmesi ve tedavi konusunda en önemli etken durumunda. Günümüzde birçok tahlil tetkik ve tarama hizmetleri,  aile sağlığı merkezlerimizde gerçekleştirilebiliyor.  Kocaeli’de birinci basamak sağlık hizmetlerinin sunumunda gayet iyi durumdayız.  Bu merkezlerimiz vatandaşlarımıza hızlı ve etkin çözümler sunmakta ve hastalıkların erken teşhis ve tedavisinde önemli bir rol oynamakta. Kocaeli’de 2023 yılında 12 milyon 640 bin 523 kişi, 2024 yılının ilk 6 ayında ise 6 milyon 604 bin 406 kişi bu hizmetlerden yararlanmış durumda. Tüm bu hizmetlerin yurt genelinde sunulduğu düşünüldüğünde ise ülkemizin birinci basamak sağlık hizmetleri sunumunda  ne kadar güçlü olduğu görülmektedir. Sağlık Bakanlığımızın direktifleri doğrultusunda hizmetlerimizin çok daha etkin sunumu konusundaki çalışmalarımız devam etmekte. Bu vesileyle tüm vatandaşlarımızı sağlıklı yaşam için gerekli kontrollerini yaptırmak üzere Aile Sağlığı Merkezlerine başvurmaya davet ediyorum” dedi.

Aile Sağlığı Merkezlerine Nasıl Başvurulur?

Vatandaşlar aile hekimlerine ulaşmak ve sağlık hizmetlerinden faydalanmak için e-Devlet veya e-Nabız uygulamaları üzerinden aile hekimi sorgulaması yapabilirler. Ayrıca, en yakın aile sağlığı merkezi veya İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne bizzat başvurarak kayıt olabilir veya mevcut kayıtlarını güncelleyebilirler.

YORUM YAP