Barış İçin Su: 2024 Dünya Su Günü! « İzmit Pusula Gazetesi

2 Kasım 2024 - 04:36

Barış İçin Su: 2024 Dünya Su Günü!

22 Mart 1993 tarihinde Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen karara göre 22 Mart Dünya Su Günü olarak ilan edildi.

Barış İçin Su: 2024 Dünya Su Günü!
Son Güncelleme :

22 Mart 2024 - 10:18

Kocaeli Üniversitesi Sürdürülebilirlik Ofisi 22 Mart “Dünya Su Günü” dolayısıyla bir bülten yayınladı. 

Kocaeli Üniversitesi Sürdürülebilirlik Ofisi tarafından 22 Mart “Dünya Su Günü” dolayısıyla yayınlanan bülten aşağıda ki gibi:

22 Mart 1993 tarihinde Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen karara göre 22 Mart Dünya Su Günü olarak ilan edildi. Tatlı su kaynaklarının önemine dikkati çekmek ve bu kaynakların sürdürülebilir yönetimine odaklanılmasını sağlamak amacıyla her yıl 22 Mart’ta Uluslararası Dünya Su Günü kutlanıyor. UN-Water tarafından organize edilen bu kutlamalar için yıl bazında farklı bir tema belirleniyor. Bu yılın teması, “Barış için sudan faydalanmak” olarak belirlendi. Bu tema, suyun sadece insan yaşamı için değil, aynı zamanda barış, güvenlik ve sosyal istikrar için de kritik bir rol oynadığını belirtiyor.

2024 Dünya Su Günü, suyun barışın temel bir unsuru olduğunu vurgulayarak, su kaynaklarının adil ve sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesi gerektiğini hatırlatmakta. Su kaynaklarının sınırlı olduğu bir dünyada, suyun paylaşımı konusunda işbirliği ve uzlaşı önemli. Bu, sadece mevcut nesillerin değil, gelecek nesillerin de barış içinde ve sürdürülebilir bir şekilde yaşamasını sağlayacak bir unsur olarak ortaya çıkıyor.

Biraz sudan bahsedecek olursak, insan vücudunun %50 ile %65’i sudan oluşuyor. Dünya’nın %70.9’u sularla kaplı ve bunun %97’si tuzlu su, %2.7’si ise buzullarda donmuş bir şekilde bulunuyor. İnsanlığın kullanabileceği göl, ırmak, dere vb. gibi tatlı su kaynaklarının yüzdesi ise sadece %0,3. 1 kilo pirinci üretmek için yaklaşık 3500 litre suya ihtiyaç varken, 1 kilo et üretmek için bu rakam 15 bin litreye kadar çıkar. 1 litre gazlı içecek içinse bu rakam 160 ile 300 litre arasında değişir. Artan nüfusu beslemek için gıda üretimi 2035’e kadar yüzde 69 artacak ve buna bağlı olarak da su kullanımları artacaktır. 2050 yılına kadar suya olan talebin yüzde 55 artış göstermesi bekleniyor. Bu durum, insanlığın karşı karşıya olduğu su krizinin boyutlarını göstermektedir. Giderek artan nüfus, endüstriyel faaliyetler ve iklim değişikliği gibi etkenler, su kaynaklarını üzerinde baskı oluşturmakta ve su kıtlığı riskini artırmaktadır. 

Dünya’da 748 milyon kişinin gelişmiş bir su kaynağına, 2,5 milyar insanın ise gelişmiş bir sıhhı tesisata ulaşım imkanı yok. Türkiye’de kişi başı günlük ortalama su miktarı ise yaklaşık 215 litre. Türkiye’de suyun yüzde 72’sinin sulama, yüzde 11’inin sanayide, yüzde 16’sının içme ve kişisel kullanımda kullanılıyor. Türkiye’de son 20 yılda kişi başına düşen su miktarı 4 bin metreküpten 1430 metreküpe indi. Önümüzdeki 100 yıl için yapılan iklim değişikliği tahminlerine göre, ülkemizde su kaynaklarının yaklaşık yüzde 25 oranında azalması bekleniyor. Gerekli tedbirler alınmadığı takdirde, 2050 yılından itibaren Türkiye’nin su sıkıntısı yaşayan ülkeler arasında yer alacağı tahmin ediliyor ve maalesef ki Türkiye, yüksek risk grubu ülkeler arasında kabul ediliyor. 

Kuraklık tehdidine karşı eylem planı hazırlayan Tarım ve Orman Bakanlığının, “Suda Sıfır Kayıp” sloganı ile başlattığı seferberlik de yaygınlaştırılıyor. Bakanlığa bağlı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, DSİ ve Tarım Reformu Genel Müdürlüğü başta olmak üzere birçok birim kuraklığa karşı çalışmalar yürütüyor. Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Bakan Prof. Dr. Vahit Kirişci tarafından kamuoyu ile paylaşılan 2023-2027 Dönemi Türkiye Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı ile tarımsal kuraklık konusunda kamuoyunun bilincinin artırılması, sürdürülebilir tarımsal su kullanımının planlanması, kuraklığın yaşanmadığı dönemlerde gerekli tedbirlerin alınması ve kriz dönemlerinde etkin mücadele programı uygulanarak kuraklığın etkilerinin en aza indirilmesi amaçlanıyor. Toplum genelinde su verimliliği kültürünün oluşturularak kaynakların sürdürülebilir kullanımının teşvik edilmesi maksadıyla, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde “Suda Sıfır Kayıp” ilkesiyle başlatılan Ulusal Su Verimliliği Seferberliği çerçevesinde 31 Ocak 2023 tarihinden bu yana etkinlikler gerçekleştiriliyor. Seferberlik kapsamında içme-kullanma suyunun yanı sıra tüketimin yüksek olduğu tarım ve sanayi başta olmak üzere tüm sektörlerde suyun verimli ve sürdürülebilir kullanımı için çalışmalar yürütülüyor. Su verimliliği için yağmur suyu hasadı, gri su sistemleri, kullanılmış ve denize akan suların uygun şekilde arıtılmasından sonra tekrar kullanılması, deniz suyunun arıtılması gibi alternatif kaynakların kullanımına imkân veren uygulamaların benimsenmesi için mevcut yasal ve teknik altyapının geliştirilmesi amaçlanıyor.

Bizler de üniversitemizin “Sürdürülebilirlik Ofisi” olarak bu çabalara kurumumuz adına katkı vermeye çalışıyor ve üniversitemiz bünyesinde suyun hayat kaynağımız olduğu gerçeğinden yola çıkarak suyun etkin kullanımına ve yönetimine yönelik birçok projeyi hayata geçiriyoruz ve geçirmeye de devam edeceğiz.

Dünya Su Günü, su kaynaklarının önemini ve gelecekteki su kıtlığı riskini hatırlatmak için bir fırsat. Ancak, bu sadece bir günle sınırlı kalmamalıdır. Her gün, suyun kıymetini bilmeli ve korumalıyız. Unutmayalım ki, su olmadan yaşam yoktur. Su kaynaklarını korumak, insanlığın ve gezegenimizin geleceği için elzemdir.

 

Kocaeli Üniversitesi Sürdürülebilirlik Ofisi Hakkında

 

Üniversitelerin sürdürülebilirlik konusunda üstlendiği rolün bir gereği olarak, tüm faaliyetlerin bütüncül bir bakış açısıyla yürütülebileceği merkezi bir yapılanma ihtiyacı ortaya çıkıyor.  Bu ihtiyacın sonucu olarak da Kocaeli Üniversitesi Sürdürülebilirlik Ofisi Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Elif Öğüt’e bağlı olarak kuruldu. Üniversite senatosunun 13.12.2023 tarihli ve 2023/15 no’lu toplantısında alınan 5 sıra sayılı karar uyarınca “Kocaeli Üniversitesi Sürdürülebilirlik Ofisi çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönerge” kabul edilerek, Ofis faaliyetlerine başladı. Ofis koordinatörlüğünde Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Sevil Veli bulunuyor. Koordinatör yardımcıları ise İletişim Fakültesi’nden Doç.Dr. Aysel Çetinkaya ve Hukuk Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Murat Esmer.

YORUM YAP