“80 milyonluk plaza 17 milyona nasıl satıldı?” « İzmit Pusula Gazetesi

6 Kasım 2024 - 17:38

“80 milyonluk plaza 17 milyona nasıl satıldı?”

İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet, 2016 yılında prim borçlarına karşılık SGK’ya devredilen Belsa Plaza B Blok’un 18 Temmuz 2020 tarihindeki satışı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Hürriyet, “Dolar bile 5 yılda yüzde 217 artmışken, bu kadar düşük farkla satış araştırılmalıdır. İzmit’i sata sata bitiremediler, Bu bina İzmit halkınındır ve İzmit halkına geri verilmelidir” dedi.

“80 milyonluk plaza 17 milyona nasıl satıldı?”
Son Güncelleme :

05 Ekim 2021 - 14:42

İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet, 2016 yılından beri SGK’ya ait olan ve 18 Temmuz 2021’de satışa çıkarılan Belsa Plaza B Blok ile ilgili açıklamalarda bulundu. Hürriyet, “21.12.2016 yılında İzmit Belediyesi Encümen kararı ile 176 bağımsız bölümden oluşan ve 176 ayrı tapusu olan Belsa Plaza B Blok, Sosyal Güvenlik Kurumu’na 16 milyon 119 bin 875 TL’ye prim borçlarına karşılık devredildi. Böylece B Blok 2016 yılından itibaren SGK’nın tapulu yeri oldu. O süreç içerisinde orada İzmit Belediyesinin ve bir vâkıfın kullandığı alanlar var. İzmit Belediyesi orada kiracı kılındı ve 5 yıldan beri ciddi bir kira ödüyor. İzmit Belediyesinden sadece 2020 yılında 1 milyon 42 bin lira kira alındı. Diğer kiracılar ne ödüyor, bilmiyoruz.
YAZILAR YAZDIK, GÖRÜŞMELER GERÇEKLEŞTİRDİK
Biz zaman içerisinde bu binayı tekrar İzmit Belediyesine kazandırmak için çok ciddi mücadele ettik. Görüşmeler gerçekleştirdik, yazılar yazdık. Bize burayı tekrar devretmelerini istedik. Vadi İzmit’te satışı değerli konutlarımız ile takas yapalım dedik. 27 Mayıs 2020’de yazdığımız yazıda, Belsa Plaza B Blok’un, belediyemiz mülkiyetindeki iskân aşamasında olan Vadi İzmit Konutları projesinde bulunan konutlarla takas edilmesi ve bu satışların durdurulmasını istedik. Sadece binanın devri değil aynı zamanda kira borçlarımız var. Kira borçlarına karşılık yine Vadi İzmit Evleri’ndeki konutları vermeye hazırız dedik.
GAYRETLERİMİZ SONUÇSUZ KALDI
Belsa Plaza B blokta bulunan ve bizim kullandığımız 137 adet bölümün belediyemize satılması konusunda 8 Nisan 2021 tarihinde bir yazı yazdık. 10 Temmuz 2020’de Vadi İzmit Konutları projesinde bulunan taşınmazlarımız ile 15 Milyon TL bedel üzerinden takas edilmesini istiyoruz dedik. Defalarca yazı yazdık, sözlü görüşmeler gerçekleştirdik. Ne yazık ki bütün bu taleplerimiz her defasında SGK tarafından reddedildi ve gayretlerimiz hep sonuçsuz kaldı. SGK yönetimi 2 Nisan 2021’de bu kadar yüksek değeri olan bir binayı satışa çıkardı.
BİR FİRMA VE BİR ŞAHIS TEKLİF VERDİ
2016 yılında İzmit Belediyesinden 16 milyon 119 bin liraya alınan bu mülkün muhammen bedeli tam 5 yıl sonra 16,5 milyon olarak belirlendi. İçerisinde 176 bağımsız bölümden oluşan mülk sadece 380 bin TL değerlemeyle 16,5 milyona satışa çıkarıldı. İhale yapıldı ve bu ihaleye bir firma ve bir şahıs katıldı. Firma 17 Milyon 300 bin TL teklif verdi ve ne ilginçtir ki diğer şahıs buraya 17 Milyon 310 bin TL tekli verdi. Sadece 10 bin lira fazla teklif etti. Burası 17 Milyon 310 bin TL teklif eden şahsa satıldı.
TEK TEK SATILMASI GEREKİYOR
Bu ihaleden sadece bir gün önce aynı SGK Karamürsel Dereköy Mahallesi’nde bazı apartmanlarını satışa çıkardı. Bu apartmandaki daireleri ayrı ayrı satışa çıkardı. Ne hikmetse bu kıymetli mülk ayrı ayrı satılabilecekken, çok daha fazla rekabet oluşturabilecekken toplu bir şekilde sadece 17 Milyon 310 bin TL’ye satıldı. Biz de Vadi İzmit’teki konutları satıyoruz ve tek tek satıyoruz. En son yaptığımız 37 daire satışımızdan ilk muhammen bedelle en son sattığımız değer arasında bir milyondan fazla artış var. Bu tek tek satmanın ve rekabet oluşturmanın karşılığıdır. Yani rekabetle birlikte daha fazla alıcı giriyor ve kamu bundan daha fazla yarar elde ediyor.
TANESİ 100 BİN TL BİLE DEĞİL
Belsa Plaza kentin göbeğinde ticari bir merkez. Biz Vadi İzmit’te bir milyon gibi bir fark yaratabiliyorsak Belsa B blok’ta 176 tane dükkân tek tek satılsa yaratabileceği değeri bir düşünün. Merkezde küçücük dükkânlar bile bugün 500 bin TL’den aşağıda değil.  Bu 17 Milyon 310 bin üzerinden hesap yaptığınızda buradaki bağımsız bölümün tanesi neredeyse 98 bin TL’ye geliyor. 100 bin TL bile değil. Bu kadar kıymetli bir yerde, merkezde, kentin göbeğinde, belediyenin dibinde bulunan ticari dükkânlar nasıl olur da 100 bin TL bile etmez? Tek tek satıldığını düşünsenize. Kim almaz böylesi bir paraya. İnsanlar rekabet eder daha fazla vererek.
NİYE KİŞİLERE VERİLMEK İÇİN ÖZELLİKLE UĞRAŞILIR?
İhale bittikten sonra SGK’ya tekrar yazı yazdık ve bu ihaleyi iptal edin, bu satışı durdurun dedik. Bu mülkün belediyeye verilmesi gerekiyor dedik. Israrla talep ettik. Madem bu paraya satıyorsunuz bari kişilere değil kamuya kazandırın dedik. Sonuçta belediye bir devlet kurumu. Neden belediyeye satılmaz bu paraya? Niye kişilere verilmek için özellikle uğraşılır? Belediyeye verin o zaman dedik. Ne yazık ki o talebimiz de reddedildi. Emsalleri dünya paraya satılırken, yakın zamanda 15 metrekarelik bir dükkân Belsa Plaza’da Milli Emlak’tan 562 bin TL’ye satılmışken buradaki bu kadar kıymetli ticari alanlar 100 bin TL bile değil.
YOK PAHASINA SATILMIŞ
Bugün bu dükkânların tanesi 500 bin TL’den satılsa 176 ile çarpınca en az 70-80 milyonluk bir değerden bahsediyor olacaktık. 70-80 Milyonluk koca bir ticari alan 17 Milyon gibi komik bir rakama satıldı. Biz bugüne kadar SGK belki insafa gelir dedik. Kurumlar arası iletişim ve uzlaşı kültürü gelişir dedik ama ne yazık ki bizim girişimlerimiz kamu yararına sonuç vermedi, kişi yararları daha üstün tutuldu. İnşaat maliyetlerinin 5 yılda 5 kat arttığı bir ülkede çok üzgünüz 5 yıl önce 16 milyona alınan yer 5 yıl sonra 17 milyona yok pahasına satıldı.
5 YILDA YÜZDE 65 DEĞER KAYBETMİŞ
2016 yılında bu bina satıldığında ortalama dolar kuru 2,7 TL idi. 2016’da B bloğun dolar kuru üzerinden değeri 5 milyon dolardı. Satışın gerçekleştiği 18 Temmuz 2021 yılı itibariyle dolar kuru 8,5. 2021’de 17 milyonluk bina 2 milyon dolar ediyor. Neredeyse yüzde 65 değer kaybı söz konusu. Aradan geçen 5 yılda benzin yüzde 72 zamlandı, dolar neredeyse yüzde 217 değer kazanmış, bir çuval un bile yüzde 130 zamlanmış ama Belsa B blok yüzde 65 değer kaybetmiş.
BİRİLERİNİN HESAP VERMESİ GEREKİYOR
İnsanın aklına birçok soru geliyor, devirden bu yana acaba başka hesaplar mı vardı? 2016’dan bu yana ne oldu da bu binanın devredilme ihtiyacı doğdu? Neden İzmit Belediyesinin bu kadar ısrarlı taleplerine rağmen aynı paraya İzmit Belediyesine değil devredilmedi? Bu yapılan satış kamu vicdanını yaralayan haksız bir kazandırmadır. SGK’nın sürekli zarar etmesinin sebebi, acaba bu tip kamu mallarının yok pahasına satılıp hiç edilmesi mi? 5 yıl sonra yapılan değerleme ne göre yapıldı? 16 milyona alınan bir bina 5 yıl sonra 16 buçuk milyon değerlemesini kim yaptı? Nasıl bir komisyondu bu? Hangi yetkililer imza attı buna? Kim buldu bu rakamları ve neye göre buldu? 5 yıl sonra hiç mi dolar kuru üzerinden hesaplamak akıllarına gelmedi? Hiç mi zamlar üzerinden ya da inşaat maliyetleri üzerinden değerlemek akıllarına gelmedi? Buna birilerinin hesap vermesi gerekiyor. Birilerinin çıkıp açıklama yapması gerekiyor.
UMARIM HERKESİN VİCDANINI YARALAR
Bu ihaleye giren firma ve şahıs kimdir? Üzerindeki mal varlıkları nedir? Böyle bir yeri alabilecek güçleri var mıdır yok mudur? Bu satışın siyasi bir ayağı var mıdır? Burada bir siyasi itici güç var mıdır? Bu durum 2016 yılındaki devire dayanıyor mudur? Acaba bu satışta ismi geçenlerin buradaki önemli iş adamlarıyla geçmişte iş ilişkileri var mıdır? Biz sadece soru soruyoruz ve bunların araştırılmasını istiyoruz. Bütün milletvekilleri, siyasi parti il ve ilçe başkanları ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını acilen buna dur demeye davet ediyoruz. Bu vicdanları yaralayan satışlara bir an önce dur denmeli ve iptal edilmedi. Bu bina İzmit halkınındır ve İzmit halkına geri verilmelidir. İzmit’i ne yazık ki sata sata bitiremediler. B blok da böylesine hiç edilircesine satışmış olması bizim vicdanımızı yaralıyor. Umarım herkesin vicdanını yaralar. Umarım birileri bunu araştırır.

YORUM YAP