Merak edilen tüm yönleriyle “AVRASYA” « İzmit Pusula Gazetesi

25 Kasım 2024 - 10:54

Merak edilen tüm yönleriyle “AVRASYA”

Merak edilen tüm yönleriyle “AVRASYA”
Son Güncelleme :

19 Haziran 2021 - 14:24

Avrasya, Avrupa ile Asya’yı kapsayan coğrafi bölgeye verilen isim.

Avrasya kelimesi, Avrupa ile Asya (yani avr ile asya) sözcüklerinin birleşmesinden oluşur. Yerkürenin en büyük kıtasıdır. Adaları ile birlikte 54.759.000 km²dir. Dünya karalarının %36,2’sini oluşturur. 5 milyardan fazla nüfusu ile dünya nüfusunun %70’ini barındırır.

Avrasya’da en sıcak ve en soğuk yerler ile en kurak ve en yağışlı alanlar dahil Köppen iklim sınıflandırmasındaki tüm iklim tipleri görülmektedir.

KONUMU

Avrasya’nın uç noktalarını; kuzeyde Çelyuskin Burnu, güneyde Piay Burnu, batıda Roca Burnu, doğuda Dezhnev Burnu oluşturur. Dünyanın en yüksek noktası Everest Tepesi, karaların en alçak noktası Ölü Deniz (Lut Gölü), en derin göl Baykal, en nemli alan Çerapunçi Avrasya kıtasında yer alır. Doğu-batı uzunluğu 16.000 km, kuzey-güney genişliği 8.000 km’dir.

Avrasya, batıdan Atlas Okyanusu, doğudan Pasifik Okyanusu, kuzeyden Arktik Okyanusu, güneyden Hint Okyanusu ile çevrilidir. Avrupa ile Asya kıtaları arasında fiziki bir ayrım yoktur, jeolojik olarak Avrasya tek bir yapı kabul edilir. İnsanların 60.000 ile 120.000 yıl önce kıtaya yerleştiği kabul edilir. Büyük Britanya, İzlanda, İrlanda, Japonya, Filipinler ve Endonezya gibi adalar Avrasya tanımına dahildir.

Avrupa Asya sınırı eskiden Marmara Denizi ve Karadeniz kabul edilirken bugün Ural Dağları ve Kafkaslar sınır kabul edilir. Süveyş Kanalı Afrika ile Avrasya’yı birbirinden ayırır. Bazen bu üç kıta Afrika-Avrasya kıtası olarak bir bütün olarak değerlendirilir.

NEHİRLERİ

Arktik Okyanus havzasına ait başlıca akarsular: Obi, Yenisey, Lena, Peçora, Kolima
Atlantik Okyanusu havzasına dökülen akarsular: Tuna Nehri, Sen, Ren, Dinyeper, Vistül, Oder, Thames, Kızılırmak, Yeşilırmak, Po, Elbe Nehri
Büyük Okyanus havzasına dökülenler: Amur, Mekong, Yangtze, Sarı Irmak
Hint Okyanusu Havzasına dökülenler: Ganj, Brahmaputra, İndus, İravadi, Fırat, Dicle
Kapalı havza akarsuları:
Hazar Denizi’ne dökülenler: Volga, Astara Çayı, Ural Nehri, Emba, Terek, Kura, Etrak Nehri
Aral Gölü’ne dökülenler: Seyhun, Ceyhun

BÜYÜK YARIMADALARI

Anadolu Yarımadası
Arabistan Yarımadası
İskandinav Yarımadası
Hindistan Yarımadası
Balkan Yarımadası
İber Yarımadası
Apenin Yarımadası
Kamçatka Yarımadası
Çukçi Yarımadası
Taymır Yarımadası
Hind-i Çin Yarımadası

YORUM YAP