2021 İzmit’te geri dönüşüm yılı oldu « İzmit Pusula Gazetesi

20 Kasım 2024 - 13:32

2021 İzmit’te geri dönüşüm yılı oldu

Geri dönüşüm farkındalığı noktasında İzmit’te yeni bir dönemi başlatan İzmit Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, 2021 yılında hayata geçirdiği geri dönüşüm çalışmaları ile çevre kirliliğinin önüne geçerek, ekonomiye katkı sağladı

2021 İzmit’te geri dönüşüm yılı oldu
Son Güncelleme :

09 Ocak 2022 - 19:49

İzmit Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, geri dönüşüm projeleri ve çevre çalışmalarıyla 2021 yılında da hem çevre kirliliğinin önüne geçti hem de ekonomiye katkı sağladı. Ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması, taşınması ve tekrar ekonomiye kazandırılması noktasında Türkiye’nin en önde gelen belediyelerinden olan İzmit Belediyesi, 2021 yılında da ambalaj atık toplama çalışmalarına devam etti. 100 adet ambalaj atık kafesi, 55 adet pet kafesi sayesinde 4.160 ton ambalaj atığı toplanarak ekonomiye kazandırıldı. Bu sayede yaklaşık 49.500 adet ağacın kesilmesi önlenerek ülkemizin milyonlarca lira tasarruf etmesi sağlandı.
TONLARCA ATIK TOPLANDI
Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ilçe genelinde bulunan 165 adet cam kumbarasından 2021 yılında 1225 ton cam atığı topladı. Elektronik eşyaların içinde çevre ve insan sağlığına zararlı birçok metal olduğu bilinciyle hareket edilerek 18.500 kg e-atık toplandı. 285 noktaya konulan tekstil kumbaraları sayesinde 330 ton tekstil atığı toplandı. Yıl boyunca yaklaşık 3210 kg atık pilin doğaya karışması engellendi. Ekipler atık yağ çıkaran işyerleri, hane ve okullardan 10.600 litre bitkisel atık yağ topladı. Eylül ayında başlanan proje ile 25 eczaneye atık ilaç kutusu dağıtıldı ve 3 ayda 438 kg atık ilaç toplandı.
ATIK LASTİKLER YENİDEN KAZANDIRILIYOR
Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri sıfır atık kapsamında her atığın mümkün olduğunda yeniden değerlendirilmesi/kazanılması kapsamında çalışmalarına hız kesmeden devam etti. Diğer atıklarda olduğu gibi ömrünü tamamlayan lastiklerin çevre kirliliğine yol açmaması ve program dâhilinde toplanması amacıyla lastik işi yapan işyerleri denetlendi. Bu kapsamda 118 ton ömrünü tamamlamış lastik toplandı. Lisanslı firmalar tarafından toplanması zorunlu olan bu lastikler parçalama makinelerinde milimetre seviyesinde parçalanarak granül haline getiriliyor. Bu uygulamadan elde edilen granüller suni çim sahalarda, çocuk parklarının zeminlerinde, koşu ve yürüyüş parkurlarında, tartan pistlerde, rekreasyon alanlarında ve piroliz ile enerji elde edilmesinde kullanılıyor.
ÖĞRENCİLER GERİ DÖNÜŞÜM KONUSUNDA BİLİNÇLENİYOR
Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri, öğrencilerin geri dönüşüm konusunda bilinçlenmesi amacıyla okullara geri dönüşüm kutları yerleştirdi. Okullardan toplanan ambalaj atıklarının yine okullara malzeme desteği sunulmasıyla desteklendi. Atıklarını İzmit Belediyesine teslim eden okullar hem ekonomiye hem de okul bütçesine katkı sağladı. Bu kapsamda 2021 yılında toplanan atıklar karşılığında 1605 paket A4 fotokopi kağıdı okullara teslim edildi.
ÇINAR ATIK UYGULAMASI HAYATA GEÇİRİLDİ
Çevre kirliliğinin azaltılması, atıkların yeniden değerlendirilmesi ile sürdürülebilir çevre konusunda duyarlılığı arttırmak amacıyla İzmit Çınar Atık Uygulaması hayata geçirildi. Play Store ile Apple Store uygulaması aracılığıyla indirilebilen uygulama sayesinde vatandaşlar kendilerine en yakın ambalaj atık noktası, cam atık noktası, elektronik atık noktası, yağ atık noktası, tekstil atık noktası, pet şişe atık noktası, pil atık noktasını görebiliyor. Atık noktaları için yol tarifi alabilirken atık bildirimi yapılabiliyor.
ÇOCUK ÖDÜL MARKET İLE ÇOCUKLAR GERİ DÖNÜŞÜME KATKI SAĞLIYOR
Sürdürülebilir Kentler Birliği tarafından da örnek uygulama olarak gösterilen Çocuk Ödül Market, çocukların kağıt-karton, plastik-pet, cam, pil, elektronik atık, tekstil atığı, atık yağları getirerek ödül kazandığı bir proje olarak 2021 Mart ayında hayata geçirildi. Hacıhızır Mahalle Muhtarlığında start alan proje Çukurbağ ve Şirintepe Mahalle Muhtarlıklarında da devam ediyor.
PERSONELLER ÖDÜLLENDİRİLDİ
Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü Avrupa Atık Azaltım Haftası kapsamında belediye personeline yönelik evlerinde kullanmadıkları tekstil atık ve tarihi geçmiş ilaç atıklarını toplayarak farkındalık oluşturulmasını hedefledi. Evlerindeki atıkları getiren personeller yetkililere teslim ettikleri atıklar karşılığında hediye çeki ile ödüllendirildiler.
ÖĞRENCİLERLE İZMARİT TOPLANDI
Temiz bir İzmit için çalışmalarını yürüten Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri, Kocaeli Üniversitesi’nin farklı bölümlerinde eğitim gören 20 öğrenci ile kentin en işlek caddelerinde yerlere atılan sigara izmaritlerini topladı. İstiklal Caddesi ve Akçacami Caddesi’nde yaklaşık 3 bin adet izmarit toplayarak hem çevrenin temizlenmesine katkı sağlandı hem de vatandaşlarda konu ile ilgili farkındalık oluşturuldu.
ELEKTRONİK ATIKLAR MİLAS’A UMUT OLDU
Muğla’nın Milas ilçesinde meydana gelen yangın felaketinin ardından harekete geçen İzmit Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, EXITCOM işbirliği ile 2 ay boyunca topladığı elektronik atıkların geliriyle zeytin fidanı alımı yaptı. 10 ton elektronik atığın geri dönüşüme tutulmasıyla elde edilen 400 adet zeytin fidanı Milas Gürceğiz Mahallesi’nde toprakla buluştu. Ayrıca Gürceğiz, Akçakaya ve Bayır Mahallesi’nde çiftçilere dağıtımı gerçekleştirildi.
SU TASARRUF APARATI İLE GELECEK İÇİN ÖNLEM ALINDI
Önümüzdeki yıllarda yaşanması muhtemel su kıtlığının önüne geçilmesi için su tasarrufu oluşturulması ve vatandaşlarda bilinç oluşturulması amacıyla 55.000 bin adet su tasarruf kartuşu vatandaşlara ve esnafa dağıtıldı. Yüzde 30’a yakın su tasarrufu sağlayan söz konusu kartuşlar hem su tasarrufu sağlıyor hem de aile bütçesine katkı sunuyor.
DÜNYA TEMİZLİK GÜNÜNDE ÇÖP TOPLANDI
İzmit Belediyesi, 18 Eylül Dünya Temizlik Günü’nde dünyanın en büyük sivil çöp toplama hareketi olan ‘Let’s Do It’ ile birlikte atık toplama etkinliği gerçekleştirdi. Çevre farkındalığı yaratmak adına düzenlenen atık toplama etkinliğine vatandaşlar yoğun katılım sağladı. Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü öncülüğünde İzmit Kent Konseyi,  Temizlik İşleri Müdürlüğü ve Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri ile sivil toplum kuruluşları ile Yeşilova Kapalı Pazarı ve Gölkay Park’ta çevre temizliği çalışmaları yapılarak vatandaşların çevreye karşı daha duyarlı olması hedeflendi.

YORUM YAP